ABD’nin 5G tepkisi Birleşik Krallık’ta nasıl yankılandı?
Boris Johnson’ın ABD’ye rağmen Huawei’ye 5G kurulumunda görev vermesi Birleşik Krallık’ta büyük tartışma yarattı. Parti içinde ve dışında süren tartışmalarda Johnson’ın kararı ‘Çin ile yakın ilişkide olmayı isteme’ şeklinde yorumlanıyor.
Reuters’in haberine göre Birleşik Krallık Çin şirketi Huawei’ye 5G ağ kurulumunda görev verince ABD tepki gösterdi. Geçmiş günlerde ABD Birleşik Krallık’a Huawei’in sokulmaması konusunda ısrarla telkinde bulunmuştu. Ancak, bu telkinlere karşın Birleşik Krallık 5G konusunda Huawei’e bazı alanlarda görev verme kararını aldı. Birleşik Krallık Dijital Bakanı Nicky Morgan “Biz en yüksek kalitede ağ bağlantısını milli güvenliğimizi tehlikeye atmadan halkımıza sunmak istiyoruz” dedi.
Diğer yandan, Arkansas’tan Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton “Bu karar ABD için düş kırıklığı oldu. Londra Brüksel’den kendini özgürleştirdi ama bağımsızlığını Bejing’e teslim etti. Huawei’ye Birleşik Krallık’ın 5G ağını inşa etmesine izin vermek KGB’ye soğuk savaş esnasında telefon ağının inşasına izin vermeye benziyor. Bu açıdan bakınca ABD Birleşik Krallık ile istihbarat paylaşımını tekrar gözden geçirmeli” dedi.
Huawei’in başkan yardımcısı Viktor Zhang ise “Bu teknoloji Birleşik Krallık’a dünya lideri teknoloji olanağı yarattı” dedi.
TARTIŞMA İNGİLİZ BASININA YANSIDI
CNN Bussiness’ın haberine göre ABD’nin baskısına karşın Birleşik Krallık Huawei’in 5G ağını tercih etti ama bu teknolojinin güvenlik hassas ana bölgelerde kullanılmayacağını belitti. Trump yönetiminin toptan hiçbir yerde bu teknolojinin kullanılmaması için baskı yaptığını ekledi. Başbakan Boris Johnson’ın partisinin içinden ve dışından birçok eleştiriyle karşılaştığını yaklaşık tüm basın duyurdu.
Financial Times gazetesi ise Pompeo’nun ABD-Birleşik Krallık gerginliğini sakinleştirdiğini başlık yaptı. Pompeo bir yandan Çin’in günümüzde en büyük tehdit olduğu konusunda ısrarlı olduğunu ama diğer yandan ABD’nin Birleşik Krallık’la olan yakın bağının risk altında olmadığını belirtti. Geçen yıl ABD, Huawei Birleşik Krallık’a girerse artık istihbarat paylaşmayacağı tehdidinde bulunup yoğun lobi, baskı çalışması yapmıştı.
Huawei çalışanlarının sahip olduğu özel bir şirket olduğunu ve Çin hükümetine bağlı olmadığını, istihbarat vermeyeceğini savunuyor. Financial Times’a göre bu karar Başbakan Boris Johnson’ın siyasi çizgisini de açıkladı. ABD ile iyi ilişkilerini sürdürmeye devam etmesinin yanı sıra başbakan Çin ile de yakın ilişki içinde olmayı istemekte...
BBC ve The Guardian gazetesi ise “ABD bunun bir delilik olduğunu söylüyor” yönünde birer başlık seçtiler ve The Guardian, ABD’nin baskısı için “ültimatom” sözcüğünü kullandı. MI5 Başkanı Andrew Parker ise Huawei ve 5G konusunda istihbarat açısından kaygılanacak bir şey görmediğini belirtti.
‘CADI AVI’ TUTMADI
Huawei Vodaphone, British Telecom ve diğer cep telefonu şirketlerine Nokia ve Ericsson ile altyapı ve malzeme sağlamakta. Ayrıca daha uygun fiyata ve daha ileri teknoloji ile bu hizmeti sunmakta. Şu an 5G Birleşik Krallık’ın 50 kent ve ilçesinde çalışır durumda. British Telecom’un 5G de en ucuz tarifesi ise aylık 45 pound.
Business Insider dergisinin başlığı “Çin Avrupa ülkelerine ‘Huawei bir cadı avının kurbanı ve şirketi 5G ağınızdan dışlamayın’ mesajı verdi” yönünde oldu. Çin’in Birleşik Krallık Büyükelçisi BBC’ye geçtiğimiz pazar günü verdiği röportajda “Huawei’in bir Çin şirketi olduğu için siyasetçiler tarafından bir cadı avına çevrildiği” ni söyledi. Birleşik Krallık’ta Huawei, 5G ve güvenlik konusundaki tartışmalar bir süre daha sürecek gibi görünüyor...