ABD'nin arşivinden çıkmıştı! Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nün görüntüleri tarihe yolculuğun kapılarını açtı...

Eğitim tarihimizde önemli bir yere sahip olan Köy Enstitüleri, ülkenin eğitim alanındaki en büyük reformlarından birisi olmuştur. Türkiye'nin 15. köy enstitüsü olan Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nün ABD Film Arşivi'nden alınan görüntüleri renklendirildi ve düzenlendi.

1940'lı yıllarda hayata geçirilen Köy Enstitüleri, kırsal kesimde yaşayan çocuklara kaliteli eğitim sağlama hedefiyle başlatılmıştır. Köy Enstitüleri, sadece okuma-yazma öğretmekle kalmayıp, öğrencilere tarım, hayvancılık gibi pratik beceriler de kazandırmayı amaçlamıştır. Bu sayede hem eğitim seviyesi yükseltilmiş, hem de köylerin kalkınmasına katkı sağlanmıştır. 1950'li yıllarda kapatılan Köy Enstitüleri, bugün hala tartışılan bir konudur.

GÖRÜNTÜLER ARŞİVDEN ÇIKTI

1941-1947 yılları arasında hizmet veren ve Türkiye'nin 15. köy enstitüsü olan Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nün ABD Film Arşivi'nden alınan görüntüleri renklendirildi ve düzenlendi.

1946 yılında çekilmiş bu görüntüler, günümüz eğitim sistemi üzerine uzun uzun düşündürdü.

Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü öğrencileri, sabah sporu olarak güne halk oyunlarıyla başlar daha sonra arkadaşların fırında pişirdiği ekmeklerle kahvaltılarını yapar, iş üretmeye kız erkek birlikte başlardı.

Hasanoğlan Köy Enstitüsü büyük bir kütüphaneye sahipti ve Hasan Ali Yücel’in çevirisini yaptırdığı Dünya Klasikleri bu kütüphane raflarında yerlerini almıştı. Saat 7.30’dan sonra serbest okuma yapan öğrenciler bir yıl içinde 25 klasik eseri okumak, bir müzik aletini çalmak zorundaydı! Ayrıca isteyen öğrencilere mandolin, keman ve bağlama dersleri de verilirdi. Hasanoğlan Köy Enstitüsü asıl şöhretini sanat eğitimi ile yaptı. Müzik dersinde yeterli sayılmak için bir müzik aleti ile İstiklal Marşı'nı çalması gerekliydi.

Güzel Sanatlar Bölümü içinde öğrencilere resim, heykeltraşlık, müzik, tiyatro eğitimi verilirdi. Sanat derslerine Ankara Konservatuarı'nın en iyi hocaları geliyordu. Boş zamanlarda hemen hemen her köşeden çalgı sesleri, türküler , şarkılar duyulurdu. Sabah kahvaltıdan önce davul zurna eşliğinde halk oyunları oynanır, türküler, marşlar söylenirdi. Hasanoğlan Köy Enstitüsünde Enver Ziya Karal (tarih), Ruhi Su ve Aşık Veysel (müzik), Selahattin Batu (zeoteknik), Muhlis Ete (ekonomi), Selahattin Eyüboğlu (dil-edebiyet), Kazım Köylü (ziraat), Ferruh Sanır (coğrafya), Mahir Canova (tiyatro), Halil Demircioğlu (tarih), Mualla Eyüboğlu (mimar-inşaat sorumlusu), gibi eğitim elemanları da görev yaptı.

Sonraki Haber