Ayrılıkçılar buluştu

Uygur ayrılıkçısı ile Kırım ayrılıkçısı Türkiye'de görüştü. Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas ile Ankara'da bir araya geldi. Ortak özellikleri turuncu darbe finansörü NED'den fon ve destek.

Rishat Abbas Borhan, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu

“Kırım Tatarlarının milli lideri” diye tanıtılan Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Uygur ayrılıkçısı Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas ziyaret için geldikleri Türkiye'de buluştu. Uygur ayrılıkçılarından Abdulhakim İdris de görüşmeye katıldı.

Buluşmanın konusu referandumla Rusya'ya katılan Kırım ve Çin'in Sinciang Uygur Özerk Bölgesi oldu. Abbas görüşme ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kırımoğlu ile tanışmak ben ve Abdulhakim İdris için büyük bir onurdu. Kırımoğlu'nun zorluklar karşısındaki özverisi ve liderliği gerçekten ilham verici. Böyle olağanüstü bir liderle anlamlı bir sohbet etme fırsatı yakaladığım için minnettarım.” dedi.

ABD VATANDAŞI 'AKTİVİST'

Ruşen Abbas “Uygur aktivisti” olarak parlatılıyor. Abbas 30 yılı aşkın süredir ABD'de yaşıyor. ABD vatandaşı... CIA’nın yan kuruluşu Ulusal Demokrasi Vakfı'ndan (National Endowment For Democracy - NED) fonlanıyor. “Campaign for Uyghurs”un (CFU-Uygur Hareketi) sözde Başkanı.
Abbas, NED’in internet sitesinde şöyle tanıtılıyor: “CFU'nun kurucusu Ruşen Abbas karar mercilerini sık sık Uygur bölgesinde insan hakları konusunda bilgilendirmektedir. Aynı zamanda ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde ifade vermişti.”
Ruşen Abbas, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ile de iyi ilişkilere sahip. Ayrılıkçı kampanyada Türkiye'ye karşı beraber çalışıyorlar.

ABD İSTİHBARATINA HİZMET

Ruşen Abbas ABD makamlarınca “yüksek itibarlı” görülüyor, Senato'yla ilişkileri dikkat çekiyor. Abbas, 90’lı yılların başında sözde Uygur hakları için dernekler kurmaya başladı. Bu dönemde gerçek mesleğini de yaptı: “danışmanlık.” Abbas’ın o yıllarda danışmanlık yaptığı şirketin ismi ISI. Bu şirket, Ortadoğu ve Afrika üzerine yoğunlaşırken, hizmet verdiği kurumlar arasında ABD istihbarat birimleri ve Dışişleri Bakanlığı yer aldı. Şirketin, Ruşen Abbas’ı tanıtımında şu bilgiler var: “Abbas’ın ABD İç Güvenlik Bakanlığı da dâhil olmak üzere hükümet ajansları, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İstihbarat örgütleri kapsamlı çalışma deneyimi var.”

İŞKENCENİN MERKEZİNDE

Abbas, ABD'nin işkenceleri ile nam salan Guantanamo Üssü’nde de çalışma yaptı. Abbas eski ABD Başkanı George Bush için de çalıştığını saklamıyor. Rabia Kadir’i ABD Başkanı Bush ile görüştürecek kadar da yetkili. Özgeçmişinde bu yakınlık şu sözlerle ifade ediliyor: “Abbas ayrıca Savunma Bakanlığı, Başkan George W. Bush ve eski First Lady Laura Bush da dahil olmak üzere birçok federal ajansa dilbilimci ve çevirmen hizmetleri vermiştir.”

EŞİ EL EZHER MEZUNU

Abdulhakim İdris de Washington merkezli Uygur Araştırma Merkezi'nin Başkanı. İdris ayrıca NED'in fonladığı Dünya Uygur Kurultayı (DUK)’nın kurucuları arasında... İdris sık sık Türkiye’de girişimlerde bulunuyor. Ruhsan Abbas’la evli olan İdris hakkında DUK’un sitesinde şu bilgiler bulunuyor: “1986 yılında El Ezher Üniversitesi'nde Mısır'da İslam eğitimi almak için memleketinden ayrılmadan önce Hotan'daki yeraltı İslam okullarında İslam dini çalışmaları ve Arap dili eğitimi aldı. 1991'de Avrupa'ya sığınma talebinde bulunan ilk Uygurlardan biri olarak Almanya'nın Münih kentine yerleşti.”

Medrese eğitimi verilen El Ezher Üniversitesi misyonuyla dikkat çekiyor. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Amerika’nın gözünü diktiği El Ezher'in emperyalizmin Yeşil Kuşak Projesi’nin merkezlerinden biri haline geldi.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ruşen Abbas, Abdulhakim İdris

NED ÖDÜLÜ ONUN İÇİN MADALYA!

Peki Mustafa Cemil Kırımoğlu kimdir? Daha önce İYİ Parti'nin Nobel adaylığı için destek verdiği Ukrayna Milletvekili de olan Kırımoğlu, turuncu darbelerin foncusu NED'in gözdelerinden. 2018'de NED Demokrasi Ödülü'ne de layık görüldü. Ödül takdiminden sonra konuşan Kırımoğlu, “NED madalyası ile ödüllendirilmek benim için büyük bir sürpriz oldu. Bu, öncelikle çok zor şartlarda yırtıcı, güçlü saldırgana karşı koyan vatandaşlarımız için büyük manevi destektir.” dedi.

LOZAN'I HİÇE SAYDI 'EKÜMENİK' SAYDI

Kırımoğlu, geçen yıl Ocak ayında da çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Ukrayna heyetinde yer almıştı. Heyet program kapsamında Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti. Ziyarette heyet üyeleri, Bartholomeos için Lozan Anlaşması'na aykırı olarak “İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu” ifadesini kullandı. Kırımoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, “Biz kendi halkımızın bağımsızlığını düşünürken sizleri de göz ardı etmiyoruz.” diye konuştu.

KIRIM PLATFORMU'NU AÇTI

Kırımoğlu, Kiev’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen, Rusya'yı sıkıştırma hamlesi olan “Kırım Platformu”nda da görev aldı. Platformun düzenleyicileri arasında yer alan Rüstem Umerov ve İskender Bariyev gibi isimler ABD ve FETÖ bağlantılarıyla dikkat çekiyor. Rusya’ya yönelik baskı sağlayacak uluslararası mekanizmaları harekete geçirmeyi ve Kırım’ın Ukrayna’ya geri dönüşünü sağlamayı hedefleyen platformun açılış konuşmasını Kırımoğlu yapmış, Rusya'yı hedef almıştı.

TBMM TURU

Türkiye-Çin ilişkilerini hedef alan Ruşen Abbas sık sık Türkiye'ye gelerek görüşmeler yapıyor. Abbas, kardeşi Uygur Akademisi Genel Başkanı Rishat Abbas Borhan, eşi Uygur Araştırma Merkezi Başkanı Abdulhakim İdris ve Dünya Uygur Kurutayı (DUK) Sözcüsü Prof. Dr. Erkin Emet'le beraber geçen günlerde Ankara'da TBMM'yi ziyaret etti, AK Parti, CHP, İYİ Parti ve DEVA Partisi milletvekilleriyle görüştü.

AK Parti Milletvekili Osman Mesten, Ahmet Kılıç ve eski bakan Derya Yanık heyeti kabul etti. Mesten ziyarete ilişkin sosyal medya hesabında “Uygur Türklerinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine ziyaretimize gelen heyetle gerek ulusal gerekse uluslararası zeminde neler yapılabileceği üzerine bir istişare toplantısı gerçekleştirdik.” paylaşımı yaptı. DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da ziyaretle ilgili “TBMM'de ağırlayarak, Çin devletinin Uygur Türklerine uyguladığı insanlığa karşı suçları konuştuk. Türkiye, Çin'in ağır insan hakları ihlallerine sessiz kalmamalıdır. Nazik ziyaretleri için değerli misafirlerimize teşekkür ederim.” dedi.

Heyet CHP'den de Mahmut Tanal'la görüştü.

Abbas, Ankara'da Türkiye Kadın Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Canan Güllü ile de buluştu.

Sonraki Haber