ABD'nin denizaltı hakimiyeti sona eriyor

ABD'li Wall Street Journal gazetesi, önceki gün dikkat çeken bir manşetle çıktı. Alastair Gale imzalı haberde, 'ABD'nin Çin üzerindeki denizaltı hakimiyeti dönemi sona eriyor.' denildi.

Çin denizaltılarının çok gürültülü olması ve kolay takip edilebilmesi nedeniyle ABD'nin on yıllar boyunca bu platformlar konusunda fazla endişeli olmadığı belirtilen yazıda, “Şimdi ise Çin, denizaltı teknolojisinde kaydettiği ilerlemeler sayesinde ABD ile arasındaki en büyük uçurumlardan birini daraltıyor ve bunun Tayvan'la ilgili olası bir çatışmaya yönelik Amerikan askeri planlaması üzerinde önemli etkileri olacak.” denildi.

SUALTI ÇİN SEDDİ

Çin'in aynı zamanda Güney Çin Denizi'nde ve kıyılarındaki diğer bölgelerde “Sualtı Çin Seddi” olarak bilinen çok sayıda sualtı sensör ağı inşa ettiği belirtilen yazıda, bunun düşman denizaltılarını tespit etme konusunda Pekin'e çok daha iyi bir yetenek kazandırdığı vurgulandı. Çin Hükümeti, 2017 yılında Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizi'nde beş yıl içinde sensör ağları kurarak bu bölgeleri gerçek zamanlı olarak izleme planlarını onaylamıştı. Wall Street Journal'a göre Çin'in son dönemdeki atılımları, ABD'nin kendi denizaltı filosunda karşı karşıya olduğu bir açığı da gözler önüne serdi. “Donanma, Asya-Pasifik bölgesine daha fazla denizaltı kaydırmaya başladı ve küresel görevlerini yerine getirmek için 66 nükleer enerjili saldırı denizaltısına ihtiyacı olduğunu söylüyor.” denilen yazıda,

“ABD'nin 67 nükleer güçle çalışan denizaltısı var, ancak bunların sadece 49'u saldırı denizaltısı, bu da Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra azalan inşaatın bir sonucu. Saldırı denizaltıları sayısının 2030'a kadar 46'ya düşeceği ve yıllık iki denizaltı inşa oranına ulaşılması halinde 2036 yılında 50'ye çıkacağı tahmin edilmektedir. Donanmanın en iyimser senaryosuna göre 2049 yılında 66 saldırı denizaltısına sahip olacaktır.” ifadeleri yer aldı.

Buna karşılık Çin'in ise ABD'nin mevcut yıllık üretim oranını üçe katlayabileceğini öngörülüyor. Pentagon, bu ay yayınladığı Çin ordusuna ilişkin yıllık değerlendirmesinde, Çin'in geçen yılın sonunda 60 olan toplam saldırı ve balistik füze denizaltı filosunun 2035 yılına kadar 80'e ulaşacağını tahmin ediyor.

'ABD'NİN İŞİ ZORLAŞIYOR'

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz de söz konusu gelişmeyle ilgili dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Sosyal medya hesabından WSJ'nin haberini paylaşan Gürdeniz, şöyle yazdı:

“ABD’nin devlete yakın en önemli gazetelerinden Wall Street Journal bugün manşetten Çin denizaltılarının ABD denizaltılarına yetiştiğini haberleştirdi. Bir savaşta Batı Pasifik’te Amerikan suüstü unsurlarının yaşama şansı çok düşük.

En önemli avantajları Amerikan denizaltı gücüydü. Ancak Çin gerek nitelik ve niceliği artan denizaltıları ve gerekse su altında tesis ettiği gelişmiş denizaltı erken ihbar ve uyarı sistemleri sayesinde Amerikan donanmasının bu üstünlüğüne meydan okuyor. Gazete, konu uzmanı denizaltıcı subayların endişelerini dile getiriyor. Gerçekten Pasifik’te ABD’nin işi her geçen gün zorlaşıyor.”

Sonraki Haber