ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey: Libya ve Suriye’de başarısız olduk

ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD’nin Libya ve Suriye’de başarısız olduğunu bildirdi. Jeffrey, Biden yönetimini de eleştirerek belirsizliğin ABD açısından tehlike yarattığını söyledi.

ABD’li ünlü diplomat James Jeffrey, Kuzey Irak merkezli yayın kuruluşu Rudaw TV’ye açıklamalarda bulundu. Biden yönetiminin Ortadoğu siyasetlerindeki belirsizliği eleştiren Jeffrey, Biden yönetiminin geleceğe nasıl baktığının hala net olmadığını bildirdi. Bu belirsizliği çok tehlikeli olduğunu kaydeden Jeffrey, “Bu sadece benim endişe ve eleştirim değil. Aynı zamanda ABD Senatosu Dış İlişkiler Başkanı senatör Bob Menendez ve Demokrat senatör James Rush’ın da endişe ve eleştirileridir.” dedi.

‘RUSYA DA İRAN ETKİSİNDEN ENDİŞELENMELİ’

Jeffrey, İran’ın Irak yönetimi üzerinde etkisi olduğunu, Suriye de dahil olmak üzere bölgedeki etkisini arttırdığını; ABD’nin bu etkiden rahatsız olduğunu söyledi. Rusya’nın da bu durumdan endişelenmesi gerektiğini vurgulayan Jeffrey Suriye’nin normalleşmesi için müzakere çağrısı yaptı. Jeffrey, “Tek çözüm, Suriye'nin uluslararası topluma normal bir ülke olarak geri dönmesi konusunda Rusya ile bir anlaşmaya varılması için müzakere yapmaktır. Suriye'de tüm diğer ülkelerin askerlerinin ülkeyi terk etmesi ve yaptırımların kaldırılmasını içeren bir anlaşmadan söz ediyorum ki bu bir şekilde bizim, Türkiye'nin, İsrail'in ve tüm Arap dünyasının çıkarına olacaktır. Ancak Putin ve Beşar Esad böyle bir anlaşmayı reddediyor” ifadelerini kullandı.

‘LİBYA VE SURİYE’DE BAŞARISIZ OLDUK’

Jeffrey, sunucunun “ABD bölgede Rusya, Türkiye ve İran’ın gerisinde görünüyor, ne diyorsunuz?” sorusunu ise ABD’nin IŞİD’le mücadeledeki başarısına işaret ederek yanıtladı. Jeffrey şöyle devam etti:

“ABD Libya'da başarısız oldu. Obama yönetiminin 2011'de Suriye'ye yaptığı ilk müdahale, Esad'ı devirmek için muhalefet güçlerini desteklemekti ki bu başarısız oldu. Ancak 2014'teki ABD müdahalesi ile müttefiklerle birlikte IŞİD’i tamamen yok ettiğini söyleyebilirim.”

ABD’nin Demokratik Suriye Güçleri’ni desteklemeye devam edeceğini belirten Jeffrey, Biden yönetiminin Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilmeyeceğini düşündüğünün altını çizdi.

Jeffrey, Türkiye’nin arkada kalan yılda Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon yapmamasını da ABD’nin başarısı olarak sundu. Jeffrey ayrıca, İsrail’in Suriye'deki İran güçlerine saldırarak çok iyi iş çıkardığını, bu saldırıların ABD desteğiyle yapıldığını belirtti.

Sonraki Haber