ABD’nin FETÖ’yü koruması hukuki değil siyasi

Bakan Tunç, Amerika’nın FETÖ’cüleri iade etmeme tavrının hukuki değil, siyasi olduğunu bildirdi. Tunç, 30 bin 681 FETÖ’cünün hala kaçak olduğunu ifade etti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle buluştu. Toplantıda bakanlığın çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, şunları söyledi:

YENİ ANAYASA

“Mevcut Anayasamız yamalı boğçaya döndü. Cumhuriyetin 100. yılında sivil bir Anayasa için çalışmalara başladık. Bunu uzlaşı ile sağlayabiliriz. Mevcut Meclis içtüzüğü ile yeni Anayasa çok zor. İşe iç tüzük değişikliği ile başlarsak sonuca daha rahat ulaşabiliriz. Siyasi partilerimizin yeni Anayasa konusunda sorumlu davranacaklarına inanıyoruz.

AİHM KARARI

“Tüm ülkelerin AİHM kararlarını yerine getirme oranı yüzde 79,9. Türkiye’nin yerine getirme oranı ise yüzde 88,95. Yani Türkiye diğer ülke ortalamalarının 10 puan üzerinde. Yunanistan AİHM’in Batı Trakya Türkleri ile ilgili verdiği kararı 15 yıldır yerine getirmiyor. Bunu hiç gündeme getiren yok. Türkiye’ye çifte standart uygulanıyor.

HUKUKİ DEĞİL

“AİHM hukuki olmayan kararlar veriyor. Verdiği son Bylock kararı buna bir örnek. Delil incelemesi yapmayan AİHM, delil incelemesi yaptı. Yerleşik içtihatlarından ayrıldı. Anayasamızın 90. maddesinde değişiklik düşünmüyoruz. Bu madde 2004 yılında bizim dönemimizde yürürlüğe girdi.

1 EKİM SALDIRISI

“1 Ekim saldırısıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Teröristlerin kimlik tespitleri, DNA testleri yapıldı. Soruşturma detaylı bir şekilde sürdürülüyor. Ancak saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin PKK’lı olduğu kesin. Yolda neden yakalanmadığı konusu soruşturma sonrasında detaylarıyla ortaya çıkacak. Plaka takip sistemlerine takılmamış, herhalde ara yollardan…

ABD VE FETÖ

“Amerika’ya FETÖ elebaşı ve FETÖ’cülerin iadesi için çok sayıda başvuru yaptık. Bütün dosyayı gönderdik ancak Amerika gerekeni yapmadı. ABD’nin FETÖ tavrı hukuki değil siyasi. Şu anda yurtdışında 30 bin 681 kaçak FETÖ’cü bulunmaktadır. Bunlarla ilgili çalışmalarımız da aralıksız sürüyor. Kırmızı bülten taleplerimiz karşılanmıyor. İnterpol terörle mücadelede gerekli katkıyı vermiyor.

DEPREM BÖLGESİ

Deprem bölgesiyle ilgili soruşturmalar da devam ediyor. Şu ana kadar 260 kişi tutuklu. 778 kişi adli kontrol kapsamında, 9 kişi yurtdışına çıkmış, 109 kişi de sorumlu ancak depremde vefat etmiş. Soruşturmalarla ilgili bilirkişi raporları geldikçe bu sayı artıyor. Asıl yoğunluk idari yargıda. İdarece ağır hasar tespiti yıkım kararlarının iptali için açılan davalar var. Açılan toplam dava 33 bin 316, yıkım kararlarına karşı açılan davalar 22 bin 304. Yıkım kararlarının gecikmemesi için 21 yeni idare mahkemesi kurduk. 150 yeni hakim ataması gerçekleştirdik. Bundan sonra ihtiyaç olduğu müddetçe bölgede personel takviyesini gerçekleştireceğiz.

MUHALEFET

“Muhalefetin yargıyla ilgili eleştirileri var ama bu konuda yaptıkları açıklamalar doğru değil. Hukukun güvenilirliği çok önemlidir. Özellikle yabancı yatırımcı için. Muhalefetin gerçeklere dayanmayan eleştirileri ülkeye yarar sağlamamaktadır.”

Sonraki Haber