ABD'nin haydutluğu doları zayıflatacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önceden dondurulan Rusya Merkez Bankası fonlarına el koymak üzere hazırladığı yasa tasarısı, ABD'nin uluslararası hukuku hiçe sayarak haydutça hareket ettiğini yeniden ortaya koydu.

Aydınlık Avrupa'ya değerlendirmelerde bulunan ekonomist Hakan Topkurulu, bu tavrı ABD'nin uluslararası egemenliğini kaybettiğinin önemli bir işareti olarak görüyor. Bloomberg'te konuya ilişkin bir makale kaleme alan Andreas Kluth ise bu hamlenin diğer ülkeleri dolardan kaçıracağını vurguladı.

Hakan Topkurulu

New York merkezli Bloomberg'te Andreas Kluth imzasıyla yayınlanan makalede Batılı ülkelerin Rus varlıklarını gasp etmesinin hukuka aykırı olduğuna ve tehlikeler barındırdığına dikkat çekildi. "Rusya Merkez Bankası'nın fonlarına el Konulması yasadışı ve akılsızca" başlığıyla yayınlanan makalede ABD'de planlanan yeni yasayla Rusya Merkez Bankası fonlarına el konulmasının, diğer ülkelerin de varlıklarını Batılı merkezlerden çekmeye yönlendireceği ifade edildi. Konuyu Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, Aydınlık Avrupa'ya değerlendirdi. Topkurulu, bu durumun ABD'nin acizliğini ortaya sergilediğini vurguladı.

BATILI ZENGİNLER GÖZÜNÜ RUS VARLIKLARINA DİKTİ

Yasayla birlikte, önceden dondurulmuş olan fonlara el konulmasının ve fonların çeşitli kurumlar arasında yeniden dağıtılabilmesinin önü açılıyor. Andreas Kluth kaleme aldığı yazıda bu koşulları şöyle ifade etti: "Beyaz Saray'ın yanı sıra Risch ve McCaul gibi Ukrayna yanlısı Cumhuriyetçiler de dahil olmak üzere pek çok kişinin gözü Rus Merkez Bankası'nın Batı ülkelerindeki hesaplarda tuttuğu yaklaşık 300 milyar dolarlık varlığın üzerinde."

Rusya'nın yurt dışındaki parasının büyük bir kısmı Avrupa'da, özellikle de Euroclear adlı menkul kıymetler saklama kuruluşuna ev sahipliği yapan Belçika'da bulunuyor. Bu açıdan ABD'nin tasarladığı yasanın işlevsel olabilmesi için, bir benzerinin AB tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.

ABD HUKUK TANIMIYOR

Kluth, ABD'nin yeni yasasının, bir ülkeye ait varlıklara el koyulmasının uluslararası hukukta tanımlanan herhangi bir biçimine uygun olmadığını belirtiyor. Bu açıdan ABD'nin yasası, uluslararası bir konu olan el koyma yetkisini iç hukukuna yazarak, hukuku çiğniyor.

Konuya ilişkin Hakan Topkurulu da şunları ekledi: “ABD, hiçbir hukuki altyapısı olmadığı halde bu hesaplara blokaj koyuyor. Zaman zaman bu blokajları, Birleşmiş Milletleri de arkasına alarak meşrulaştırmaya çalışıyor ama Rusya zaten BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi olduğu için bunu BM kararıyla değil, kendi iç hukukuna dayanarak yapabiliyor.”

ABD gerek Rusya-Ukrayna ve gerek İsrail-Filistin çatışmaları neticesinde dünya hakimiyetini kaybetmekle karşı karşıya. Bunun belirtilerinden bir tanesi de, uluslararası anlamda büyük hukuksuzluk olmasına rağmen Rus merkez bankasının paralarını, Ukrayna hesaplarına aktarma kararıdır.”

DOLARIN GÜCÜNÜ ZAYIFLATACAK

Diğer yandan, bu hamlenin Çin'in ABD'deki varlıklarını geri çekmesine yol açacağının da üzerinde duruldu. Kluth, "Böyle bir hamle jeopolitik sorunları da beraberinde getirecektir. Çin'in Tayvan'a saldırması halinde merkez bankası varlıklarına el konulacağı sinyali verilmiş olacaktır. Dolayısıyla rezervlerini tarafsız bankacılık merkezlerinde ve dolar ve avro dışındaki para birimlerinde tutma çabalarını iki katına çıkaracaklardır. Bu durum uzun vadede Amerikan gücünü zayıflatabilir." değerlendirmesi yaptı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER TEPKİ GÖSTERECEK

Topkurulu, konunun ABD ile mücadele eden tüm ulusların ilgilendirdiğine dikkat çekerek şunları ifade etti: “ABD, daha önce İran, Suriye, Libya gibi başka ülkelere de yaptığı gibi kendi işine gelmeyen, kendine karşı olduğunu düşündüğü ülkelerin paralarına el koydu ve el koymaya devam ediyor. Hangi paralara el koyuyor? Rus bankalarının uluslararası ticarette kullanmak için rezerv olarak ayırıp hesaplarında tuttukları paralar. Bunlar doğal olarak New York'taki Amerikan bankalarındaki hesaplar oluyor çünkü dolarla ticaret yapılıyor ve paralar doların merkez ülkesinde tutuluyor tüm ülkeler tarafından.”

Kluth, gelişmekte olan ülkelerin ABD'den uzaklaşacağına vurgu yaparak şu görüşleri kaleme aldı: "Ancak daha önemli bir sorun, varlıklara el koymak için çıkarılan geçici bir yasanın dünyanın büyük bir kısmına ikiyüzlü görünecek olmasıdır. ABD ve Batılı müttefikleri Ukrayna'nın ‘kurallara dayalı uluslararası düzeni’ savunmak için verilen küresel mücadelenin ön cephesi olduğunu iddia ediyorlar. Ancak Endonezya'dan Güney Afrika'ya ve Brezilya'ya kadar pek çok ülke buna inanmıyor. ABD'nin her istediğini yaptığını ve sonrasında da bunu meşrulaştırdığını düşünüyorlar. Ismarlama bir yasayla Rus varlıklarına el koyarak Washington bu ikiyüzlülük söylemini besleyecek ve ‘Küresel Güney’ diye anılan ülkeleri daha da uzaklaştıracaktır.”

Financial Times: Avrupa, yasaklıktan şüphe ediyor

Financial Times (FT) gazetesi, Avrupa’da ABD'nin Rus varlıklarına el koyma fikrinin yasallığından şüphe edildiğini bildirdi.

Financial Times gazetesinin kendi kaynaklara atıfta bulunarak yayınladığı makaleye göre Almanya, Fransa, İtalya ve AB, ABD'nin Rusya’nın 300 milyar dolar değerinde dondurulmuş varlıklarına el koyma fikrine ilişkin şüphelerini dile getirirken, ancak öncelikle bu adımın yasallığını dikkatli bir şekilde değerlendirmenin gerekli olduğu vurgulandı.

Makaleye göre ABD, G7 ülkelerinin çalışma gruplarına Rusya’nın dondurulmuş varlıklarına el koymanın yollarını araştırmalarını önerdi ve İngiltere, Japonya ve Kanada'nın desteğiyle şubat ayının sonlarına doğru yapılması planlanan G7 toplantısı için Rus varlıklarına el konulması konusunda seçeneklerin hazırlanmasını istedi.

Kaynakların aktardığı bilgiye göre bu konu, aralık ayında G7 ülkelerinin maliye bakanları ve yardımcıları tarafından tartışıldı.

“Almanya, Fransa, İtalya ve AB bazı şüphelerini dile getirerek, karar vermeden önce Moskova'nın varlıklarına el konulmasının yasallığının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti” vurgusunu yapan gazete, bu konunun Avrupa başkentlerinde hararetle tartışıldığını ifade etti.

Sonraki Haber