ABD’nin İsrail mesaisi! CENTCOM’dan bir haftada ikinci ziyaret

ABD ve İsrail telaşta… İran’ın olası harekatına karşı İsrail ve bölgedeki ABD unsurlarının savunulup savunulamayacağı görüşülüyor. CENTCOM Komutanı bu hafta ikinciye İsrail’e geldi. ABD Savunma Bakanı da İsrailli mevkidaşına telefonda ateşkes çağrısı yaptı

İran’ın İsmail Heniyye sukastına yanıtını bekleyen İsrail’le en büyük destekçisi ABD’nin temasları arttı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefonda görüştü, desteği sürdüreceğini bildirdi.

Bakan Austin, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrailli mevkidaşı Gallant ile telefon görüşmesinde bölgedeki son gelişmeleri ele aldığını belirtti.

İSRAİL’İ VE BÖLGEDEKİ ABD UNSURLARINI KORUMA ÇABASI

ABD Hava Kuvvetlerine ait F-22 savaş uçaklarının Orta Doğu'ya ulaştığının altını çizen Austin, uçakların, ülkesinin İsrail'i savunma ve bölgedeki ABD güçlerini koruma çabasını temsil ettiğini vurguladı.

Austin, ABD'nin, İsrail'in savunmasına verdiği desteği sürdüreceğini kaydederek, "Görüşmede ayrıca, Gazze'de esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak ateşkes anlaşmasının imzalanmasının önemini de vurguladım." ifadesini kullandı.

Austin ve Gallant, yine bu hafta yaptıkları telefon görüşmesinde, "İsrail'e yönelik İran kaynaklı tehditler" ve Orta Doğu'da son günlerde yaşanan gelişmeleri istişare etmişti. İkili, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne düzenlenen saldırının bölgedeki gerilimin tırmanmasına yol açacağı konusunda hemfikir olduklarını bildirmişti.

BÖLGEYE F-22 UÇAKLARI GÖNDERDİ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, İran ile İsrail arasında yaşanan gerilim nedeniyle bölgeye F-22 savaş uçaklarının konuşlandırdığı bildirildi. Açıklamada, F-22 Raptor savaş uçaklarının "İran veya vekillerinin bölgesel tırmanış olasılığını azaltmak amacıyla" bölgedeki ABD kuvvetlerinin duruş değişikliği kapsamında CENTCOM sorumluluk alanına ulaştığı ifade edildi.

NEREDE OLDUKLARI BELLİ DEĞİL

Bölgeye kaç adet F-22 savaş uçağının geldiği, hangi ülke veya ülkelere konuşlandırıldığına ilişkin ise bilgi verilmedi.

KURİLLA’DAN BİR HAFTADA İKİNCİ ZİYARET

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla da bugün bir görüşme yaptı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Kurilla'nın Halevi'nin davetlisi olarak bu hafta ikinci kez İsrail'e geldiği belirtildi. İsrail'e dün gelen Kurilla'nın, Halevi ile görüştüğü kaydedildi.

Açıklamada, "Halevi ve Kurilla, Orta Doğu'daki 'tehditlere' yanıtın bir parçası olarak bölgedeki güvenlik ve stratejik konular ile ortak hazırlıklar hakkında bir durum değerlendirmesi yaptı." ifadesine yer verildi.

İsrail Hava Kuvvetlerine ait yer altı harekat merkezini de ziyaret eden Kurilla'nın Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar ile de durum değerlendirmesi yaptığı kaydedildi.

Kurilla ve Gallant

Kurilla, 5 Ağustos'ta İsrail'e yaptığı ziyarette Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Halevi ile bir araya gelmişti.

Sonraki Haber