ABD’nin kaos planı devrede: IŞİD sahaya sürüldü
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Afganistan'dan çekilme süreciyle birlikte 'Kaos Planı'nı devreye soktu. Ülkede istikrar olmasını istemeyen ABD; bölgeyi bir terör bataklığına çevirerek Çin, Rusya, Afganistan ve Ortadoğu üzerindeki baskısını sürdürmek istiyor.
Kabil’de art arda düzenlenen bombalı saldırılarda 170 sivil, 28 Taliban üyesi ve 13 ABD askeri hayatını kaybetti. Amerika’nın yıllardır işgal ettiği topraklardan çıktıktan sonra başlayan ‘kaos planı’, Afganistan’da da devrede.
Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, son saldırıları gazetemize değerlendirdi. Perinçek, “Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan’da savaşı kaybettiğini, artık herkes net bir şekilde görüyor ve kabul ediyor. Amerika, Afganistan’dan çekilirken bölgeye bir kaos ortamı bırakmak istedi.” dedi ve şunları söyledi:
‘TALİBAN İLE HUZUR ORTAMI DOĞDU’
“Burada ilk amacı Taliban’ı bölge ülkelere salmaktı ve Taliban üzerinden bir kaos çıkarmaktı. Ancak ABD’nin bu planı boşa çıktı. Hem Taliban hem de bölge ülkeleri Rusya, Çin, İran ve Türkiye de dâhil olmak üzere Taliban ile iyi ilişkiler kuracağını net bir şekilde ortaya koydular. Taliban’ın Afganistan’ı işgalden kurtarmasıyla, iyi ilişkiler üzerinden bir iş birliği ortamının oluştuğunu görüyoruz. Yani NATO ve ABD inisiyatifinin Afganistan’da tamamen ortadan kalktığını görüyoruz. Batı’nın Taliban’ın iktidarı ile ülkenin karışacağı beklentileri de gerçekleşmedi. Taliban hem Kabil’de hem diğer bölgelerde otorite sağladı, otorite sağlamakla birlikte bir istiklal ve huzur ortamı da getirdi.”
TALİBAN’IN TÜRKİYE’YE SICAK MESAJLARI
“Bunu Kabil’deki Rus Büyükelçisi de çok kez ifade etti. Türkiye’den giden gazetecilerin de buna yönelik açıklamaları oldu. Sadece Türkiye’den değil Batı basınından gazeteciler de Taliban iktidarının o beklenen ‘kafaların kesilmesi’, ‘bir huzursuzluk ortamı olması’, ‘istikrarın bozulması’, ‘halkın memnuniyetsizliği’, ‘insanların sokağa dökülmesi’, ‘Taliban’ın herkesi katletmesi’ ve daha önceki rejimde olanların ‘sokağın ortasında patır patır öldürülmesi’ gibi Batı tarafındaki beklentiler gerçekleşmedi. Çin, Rusya, İran ve Türkiye gibi bölge ülkeleriyle iş birliği ile Afganistan’ın birliğini sağlayabilecek, Amerikan işgaline tamamen son verecek gücün Taliban’da olduğu ortaya çıktı. Bu arada, Taliban’ın Türkiye’ye verdiği sıcak mesajlar da önemlidir. Buna karşın Türkiye’nin askerini çekmesi de olumlu bir cevaptı.”
IŞİD SAHAYA SÜRÜLDÜ
Türkiye’nin Taliban’ın egemenliğini kabul ettiğini, saygı duyduğunu ve buna razı olacağını askerini geri çekerek net bir şekilde gösterdiğini ifade eden Perinçek, şunları ekledi: “Bütün bunlara karşı Amerika açısından kaos planı devam ediyor diyebiliriz. Bu sefer IŞİD sahaya sürüldü, IŞİD’i kim kurdu? ABD’nin kurduğunu bilmeyen yok, bunu Trump’ın kendisi de ifade etti. Bir önceki seçim döneminde Obama ve Hillary Clinton’ın IŞİD’i kurduğunu net bir şekilde söyledi. Bununla birlikte Amerikalı yetkililerin Irak’ta IŞİD’in sözde lideriyle fotoğrafları var. Yine Amerikalı yetkililerin IŞİD’i kullandıklarına dair birçok açıklamaları oldu. Bunun yanında Amerika, Afganistan’da da IŞİD’i Taliban ile olan savaşta Taliban’a karşı kullandı.
“Rusya şunu söylüyor: Taliban’ın IŞİD’e karşı mücadelesi ABD ve eski Afganistan ordusu mücadelesinde çok daha etkindi diye söylüyorlardı, hem de Kabil işgalden kurtarılmadan önce. Hatta diyorlardı ki kuzey sınırlarında Taliban’ın hâkim olmasını tercih ediyoruz çünkü IŞİD’e karşı etkin bir savaş mücadele veriyor şeklinde belirtiyorlardı. Bunun arkasında IŞIDİ dolayısıyla ABD bu 20 yıllık savaşta Taliban’a karşı da kullandı besledi.”
TALİBAN’IN YARATMAK İSTEDİĞİ HUZUR PLANINA ABD’NİN CEVABI
“Şimdi Taliban’ın huzur ortamı yaratması ve yapmak istedikleri kara propagandanın gerçekleşmemesi üzerine ABD yeni bir kaos planını devreye soktu ve IŞİD de burada rol oynayacak. ABD Afganistan’da IŞİD’e dokunmaz hatta Taliban’ı rahatsız etmesini memnuniyetle karşılar. Afganistan’da huzursuzluk, terör yaratılması ve hatta bunun çevre ülkelere yansıması da ABD’nin işine gelecektir. IŞİD Afganistan’da devreye sokulmuştur. ABD, IŞİD’e hiçbir şekilde dokunmayacaktır. Göstermelik belki bir iki bomba atabilir; ki ABD’nin operasyon açısından buna uygun araçları kalmadı.”
‘IŞİD BAHANESİYLE PKK/PYD’YE DESTEK ARTACAK’
“Önümüzdeki süreçte IŞİD ile mücadele adı altında Ortadoğu’da PKK ve PYD’nin desteklenmesini görebiliriz. Yani ABD bu bahaneyle PKK ve PYD’ye desteğine artırabilecek ve bunu meşrulaştırmaya çalışacak. Önümüzdeki süreçte IŞİD’in Kabil bombaları, ABD’nin Afganistan’da kaos yaratacağı yeni bir ayağı kendi kurduğu IŞİD üzerinden harekete geçiriliyor. İkinci nokta ise burada PKK ve PYD’yi desteklemenin veya bu desteği artırmanın bahanesini yaratmak. IŞİD ile mücadele adı altında tekrardan ‘Kürdistan Planı’na hız vermek. Bu iki noktayı tespit edebiliriz.”
ABD’NİN TALİBAN VE BÖLGE ÜLKELERİNE ‘BOMBALI’ MESAJI
Ulusal Strateji Merkezi (USMER) Başkanı ve gazetemiz yazarı Utku Reyhan, Aydınlık’a verdiği demeçte “Suriye'de yakından tecrübe ettiğimiz üzere IŞİD, ABD-İsrail kontrolünde bir terör örgütü. PKK/PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki varlığını meşrulaştırmak için kullanıldı.” dedi ve şöyle devam etti:
“Trump'ın ABD'de sansürlenmesinin önemli bir nedeni de bu gerçeği açıkça dile getirmiş olmasıydı. IŞİD'in ABD'nin kontrolünde olduğunu düşünürsek IŞİD'in üstlendiği Kabil'deki son saldırılarla ilgili iki seçenek öne çıkıyor.
“Birincisi, ABD büyük bir yenilgiyle ülkeyi terk ederken geride bir kaos bırakmak, ‘Çekilsem bile terör gruplarımla birlikte buradayım’ mesajı vermek istemiş olabilir. Bu mesaj hem ülkede huzur ve asayişi yeniden sağlamak isteyen Taliban'a hem de Taliban'la birlikte çalışma iradesi gösteren Çin, Rusya, Pakistan, İran gibi ülkelere veriliyor. Elbette ‘IŞİD halı canlı’ söylemi, başta Suriye'nin kuzeyi olmak üzere ABD'nin ‘terörle mücadele’ adı altında ileriki zamanlarda Asya'ya müdahale bahanesi olarak canlı tutuluyor.
“Afganistan'dan çekilmeyi ABD'nin dünya egemenliği açısından sakıncalı gören devlet içindeki bir kliğin saldırıları yönlendirmesi, daha zayıf olsa da ikinci ihtimal. Böylece hem dünya hem de ABD kamuoyuna ‘El Kaide ve IŞİD hâlâ etkin, ülkemiz için tehdit, o halde Afganistan'da kalıp terörle mücadeleye devam edelim’ mesajı verilmiş olabilir. Ancak ABD basınında bu yönde haberler olsa da genel olarak ‘kalalım’ değil, ‘bir an önce çıkalım’ yönünde bir kamuoyu oluşmuş durumda.”
ABD’NİN BAŞARI ŞANSI YOK
Her iki seçenekte de ABD'nin başarı şansı olmadığını belirte Reyhan, şunları vurguladı: “Afganistan'da inisiyatif bütünüyle Taliban ve bölge ülkelerine geçmiş durumda. ABD hâlâ dünyanın her anlamda en güçlü devletlerinden biri olsa da stratejik olarak gerileyen ve dünya egemenliğini kaybeden bir güç. Kısa süre içerisinde Afganistan'da olduğu gibi Suriye ve Irak'ta da hem kendisinin hem de birlikte hareket ettiği güçlerin kaybettiğine tanıklık edeceğiz.
“Saldırıları Taliban'ın yaptığı yönündeki iddia ise üzerine konuşulmaya değmeyecek kadar gülünç.”