ABD’nin Kuşak-Yol korkusu
ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinde, ‘demokratik devletlerin’ Çin'in başlattığı Kuşak ve Yol Projesi'ne karşı benzeri bir girişimde bulunmasını önerdi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinde iklim değişikliği ve NATO müttefikliğinin güçlendirilmesi konularını ele aldıklarını aktardı.
Önceki gün yapılan görüşmede Biden, “Çin konusunu da görüştük ve Yol ve Kuşak konusunda giriştikleri rekabeti ele aldık. Ben de yardıma ihtiyacı olan toplumlara yardım edilmesi adına buna benzer bir girişimin demokratik devletler tarafından başlatılmasını önerdim” ifadesini kullandı.
‘KUŞAK VE YOL’LA YARIŞAMAZ’
Biden’in “Kuşak ve Yol’a alternatif” açıklamasını Aydınlık’a değerlendiren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Adıbelli, ABD’nin Çin’e karşı Batı ülkelerini bir araya getirmeyi hedeflediğini belirtti. Adıbelli, ABD 2019-2020 yılları arasında benzer bir proje için adım attığını ancak bütçesinin Kuşak ve Yol’un bütçesiyle yarışamayacağını söyledi.
Biden’in “demokratik devletler” ifadesine dikkat çeken Adıbelli, “Biden görev süresinin ilk yılında ‘demokratik ülkeler zirvesi’ toplayacağını açıklamıştı. Bu girişim de Çin’e karşı Batı ülkelerini bir araya getirme projesiyle bağlantılı. Aslında ABD, 2019-2020 yılları arasında “Kuşak ve Yol”un alternatifini kurmak için bazı adımlar atmıştı. Yunanistan’la atılan ilk adımda küçük bir ajans kurulmuştu. Bunun da bütçesi 60-70 milyar dolar civarında. Ancak bu bütçeyle Kuşak ve Yol’a kafa tutamazsınız. Öbür tarafta 1 trilyon dolar gibi bir bütçe söz konusu” vurgusunu yaptı.
‘LONDRA KUŞAK VE YOL İÇİN SEMBOL’
Adıbelli, İngiltere’nin Kuşak ve Yol Projesi açısından önemine dikkat çekerek, ABD’nin İngiltere’yi Çin’in yanından koparmaya çalıştığını ifade etti:
“Dünyanın güç merkezi Asya’ya kaydı. ABD küresel konumunu yeniden güçlendirmek istiyor. Bu yüzden de dünyayı ikiye hatta üçe bölmek istiyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuşak ve Yol için ‘Çin’in alternatif dünya düzeni’ demişti. ABD şimdi bu düzene karşı bir blok kurmaya çalışıyor. Bunun için İngiltere’yi yanına çekmek istiyor. İngiltere Kuşak ve Yol için bir sembol. Kuşak ve Yol’un hedefi Pekin’den Londra’ya ulaşmak. İngiltere’nin ABD’nin yanında yer alması bu yüzden önemli. Çünkü İngiltere de yeniden emperyal bir devlet olmak istiyor. Avrupa Birliği’nden bu sebeple ayrılmıştı. İngiltere’nin Kuşak ve Yol’un alternatifi bir projeye katılması demek aynı zamanda diğer AB ülkelerinin de katılması demektir.”
‘ABD YENİ TİP SOĞUK SAVAŞ BAŞLATTI’
ABD’nin Joe Biden dönemiyle Yeni Tip Soğuk Savaş başlattığını belirten Adıelli, ABD’nin Asya’daki gücü bölmek istediğini belirtti. Adıbelli, “Biden’le birlikte ABD, ‘Yeni Tip Soğuk Savaş’ başlattı. Asya’nın NATO’su olarak tabir edilen ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya’nın oluşturduğu Quad İttifakı, Nisan ayında Fransa’nın da katılımıyla Hint Okyanusu’nda ortak tatbikat yapacak. ABD, Çin’e karşı Fransa’yı da buraya çekmeye çalışıyor. Buraya Güney Kore, Singapur ve Yeni Zelanda’yı da eklemek istiyor. Görüyoruz ki, İngiltere’yi de Kuşak ve Yol’a alternatif projelerle yanında tutmak istiyor. Tüm bunlar, ABD’nin Asya’daki gücü bölmek istediğini gösteriyor. Önümüzdeki dönem, ABD ve Çin’in arasındaki çarpışmaya sahne olacak” dedi.
ÇİN’DEN İRAN’A ‘KUŞAK-YOL’ ZİYARETİ:25 YILLIK ANLAŞMA İMZALANDI
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İran'ın başkenti Tahran'da ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Danışmanı Ali Laricani ile bir araya geldi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere dün Tahran'a gelen Yi ile Laricani görüşmesinde, İran'ın Çin'in başlattığı "Kuşak ve Yol" projesine katılımını öngören 25 yıllık bir iş birliği anlaşmasının ele alındığı belirtildi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Yi'nin Tahran ziyaretinde 25 yıllık İran-Çin iş birliği anlaşmasının imzalanacağını açıklamıştı.
Anlaşmanın ilk olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2016'daki Tahran ziyaretinde gündeme geldiğini belirten Hatibzade, “Bu anlaşmada iki ülkenin çeşitli alanlardaki iş birliğinin ekonomik boyutları ve İran'ın Çin'in Kuşak ve Yol fikrine katılımı dikkate alındı” ifadesini kullanmıştı. Orta Doğu ziyaretleri kapsamında Tahran'da bulunan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile de bir araya gelecek.