ABD'nin Şam düşmanlığı sürüyor: Suriye’yi bölme planında engel Esad
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri 'asla normalleştirmeyeceklerini' söyledi.
Middle East Eye'nin haberine göre, Brett McGurk, Suriye meselesine dair Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'yla yaptığı çevrim içi görüşmede değerlendirmelerde bulundu. McGurk, Orta Beşar Esad liderliğindeki Suriye yönetimi ile ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin, “Esad rejimiyle ilişkilerin normalleştirilmesini desteklemiyoruz. Biz asla normalleştirmeyeceğiz.” dedi. ABD'nin müttefiklerinin Suriye yönetimi ile ilişkileri yeniden kurma çabalarını engellemeye çalışıp çalışmadığı konusunda detay vermeyen McGurk, söz konusu ülkelerin "çıkarlarını korumaya ve sürdürmeye çalıştıkları" yorumunu yaptı.
McGurk, Suriye'nin komşularıyla yaptığı güvenlik anlaşmaları ile normalleşme görüşmeleri arasında ayrım yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Ürdün, Suriye ile sınır güvenliği hakkında bir tartışma yapmak isterse açıkçası hayır demeyeceğiz. Bu, Esad rejimiyle normalleşmekten çok farklı. Bu görüşmeleri yaparken bu ayrımı yapmamız gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
İNSAN HAKLARI DİĞER KONULARIN ÖNÜNDE DEĞİL
İnsan haklarının Başkan Joe Biden politikalarının odak noktası olmasına rağmen, diğer önemli ulusal güvenlik konularını gölgede bırakmadığını söyleyen McGurk, bölgedeki ulusal çıkarlarını değerlendirirken, insan haklarının masada olduğu ancak insan haklarının diğer konuların önüne geçmediği değerlendirmesinde bulundu.
ABD'li yetkili McGurk'un söz konusu çıkışı, bazı senatörlerin ABD'nin Batı Asya'daki müttefiklerinin Cumhurbaşkanı Esad ile ilişkileri normalleştirdiğine dair Biden'a mektup yazmalarının ardından geldi.
NE OLMUŞTU?
Arap Birliği 12 Ekim 2011'de Suriye'nin üyeliğini askıya aldı. Bazı Arap ülkeleri de ülkeden büyükelçiliklerini çekti. Ancak son yıllarda, Suriye Ordusu'nun ülkedeki savaşı kazanmasıyla birlikte bazı Arap ülkeleri, ilişkilerde iyileşme adımları atmaya başladı.
Bu kapsamda atılan adımların ilki Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Aralık 2018'de Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açması oldu.
Umman Ekim 2021'de Suriye'ye büyükelçisini geri gönderirken, Bahreyn ise 10 yıl sonra ülkeye ilk büyükelçisini atadı.
Ürdün Kralı Abdullah ise Beşar Esad ile yakın zamanda bir telefon görüşmesi yaparken, BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Kasım 2021'de Şam'ı ziyaret etti.
RUSYA VE İRAN'DAN ÇAĞRI
Rusya ve İran, Suriye topraklarında yasadışı olarak bulunan yabancı güçlerin derhal geri çekilmesi talebini yineledi.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM)’deki ilk temsilci yardımcısı Dmitry Polyansky, Rusya’nın talebi üzerine düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, “Suriye’de yasadışı olarak bulunan tüm yabancı güçlerin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz.” dedi.
Polyansky, “ABD’nin terörle mücadeleyi bırakın küresel ölçekte, yerel düzeyde bile ele almadığı açıktır.” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Suriye Hükümetiyle iş birliği içinde Suriye’de terörle mücadeleyi bırakmayacağını vurgulayan Polyansky, “Suriye güçleri, Rus Hava Kuvvetlerinin desteğiyle Suriye’de teröristleri takip etmeye ve ortadan kaldırmaya devam ediyor.” diye konuştu.
Aynı şekilde İran da Suriye topraklarının egemenliğine ve birliğine saygı duyma, Suriye’deki yasadışı yabancı varlığına son verme, İsrail saldırganlığını durdurma ve Suriye halkına dayatılan tek taraflı zorlayıcı yaptırımları tamamen kaldırma talebinde bulundu.
İran’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve Birleşmiş Milletler Temsilci Yardımcısı Zahra İrşadi, yaptığı açıklamada, “Terörle mücadele Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmek için bir bahane olmamalıdır.” dedi. İrşadi, Suriye’nin bazı bölgelerinde devam eden işgalin, Suriye’de daha fazla terör eylemine uygun koşulların yaratılması için önemli bir unsur olduğunu ve bunun bir an önce sona ermesi gerektiğini vurguladı. İrşadi, terörizme karşı atılan her adımın Suriye Hükümeti ile koordine edilmesi gerektiğini belirtti.