ABD'nin sosyal medya operasyonları önlenecek

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemenin acil ihtiyaç olduğuna dikkat çeken bilişim uzmanları ‘sansür geliyor’ yorumlarını doğru bulmuyor. Türkiye’deki verilerin başka bir ülkenin elinde olmasının güvenlik açığı olduğuna dikkat çeken uzmanlar flu ortamdan beslenenlerin düzenlemeye karşılar.

Günlerdir tartışılan sosyal medya düzenlemesi TBMM’de görüşülmeye başlandı. Ak Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan konuya ilişkin yaptığı açıklamada verilerin transferi, depolanması ile ilgili alan ciddi düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunması çerçevesinde meseleye yaklaştıklarını belirtti. Aydınlık’a konuşan uzmanlar sosyal medyada yapılan algı operasyonları ve manipülasyonla, işlenen suçlara dikkat çekerek düzenlemenin gerekli olduğunu belirttiler.

Türkiye’de 54 milyon sosyal medya kullanıcısı olduğuna dikkat çeken Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık bu platformlarda da suçların işlendiğini belirtti. Sosyal medya üzerinden Türkiye’ye karşı algı operasyonları da düzenlendiğini vurgulayan Kırık, kanunun bunu önleyeceğini ifade etti. Kırık, şunları söyledi:

ORTAM SANAL, SUÇ GERÇEK

“Ortam sanal olsa da işlenen suç hep gerçek. Özellikle anonim ve sahte hesaplar üzerinden sosyal medyada çok farklı suçlar işleniyor ve algı operasyonları yapılıyor. Tehdit, hakaret, aşağılama, özel hayatın gizliliğini ihlal, mahremiyetin önüne geçilmesi, kişisel verilerinin hukuka aykırı bir şekilde ele geçirilmesi, ayrıca toplumu kin ve düşmanlığa sevk etme gibi suçlar büyük problem oluşturuyor. Çocuk istismarı, cinsel istismar, kadına şiddet ve pedofili de kontrolün olmadığı sanal dünyada üst seviyelere çıktı. Bunların birikmesi neticesinde sosyal medya düzenlemesine ihtiyaç duyuldu. Kanunun geçmesiyle birlikte sosyal medyadaki Amerika tekeli de kırılacak ve operasyon çekemeyecekler.”

“Temsilcilik açılması hukuk önünde muhatabın bulunması adına çok önemli. Aksi takdirde herkes istediği kişi hakkında fütursuzca yorum yapabiliyor birbirine iftira atabiliyor. Hakkımızı aramamız mümkün olmuyor.”

‘DUVARIN ARKASINDAN TAŞ ATILIYOR, BULAMIYORSUNUZ’

Kanun teklifini değerlendiren yerli ve milli sosyal medya ağı Yazbee’nin kurucusu Arif Ünver de sosyal medya üzerinden manipülasyonlar yapıldığını, yapanların bulunamadığına vurgu yaptı. Sansür gibi nitelendirmeleri çarpıtma olarak değerlendiren Ünver şöyle konuştu:

“Artık bir ülkenin sınırları içinde var olan üretilen veriler, o ülkenin yeni dünya düzeninde doğal kaynakları gibi düşünülebilir. Bu verinin korunması o ülkenin menfaatleri açısından son derece önemli. Kontrolün ilgili ülkenin kurum kuruluşlarının kontrolünde olması gerekir. Konunun çarpıtıldığını görüyorum. ‘Amaç sosyal medyayı kontrol altına almak. Demokrasiye darbe vurmak.’ Bu doğru bir yaklaşım değil. Alakası yok. O zaman siz bu ülkeye inanmıyorsunuz. ABD tarafından sevk ve idare edilen ABD şirketleriyle demokrasi sağlanacak da Türk şirketleri tarafından demokrasi sağlanmayacak. Bardağın elbette boş tarafları da var. Bardağın boş kısımlarını nasıl doldurabiliriz buna bakmalıyız. Sosyal medyanın kontrol altına alınması kötü bir şey değil. Alınmalı. Manipülatif ortamlarda kışkırtmalar oluşuyor. Tespit edemiyorsunuz. Duvarın arkasından taş atılıyor, taş atanı bulamıyorsunuz. Bulmak istiyorsunuz karşı taraf taşı atanı söylemiyor size. Çünkü sizin ülkenizde bu işlerin olmasını istiyor.

‘FLU ORTAMDAN BESLENENLER KARŞI’

“Sosyal medya geleneksel medyanın önüne geçti artık. Bu da doğru bir şey değil. Birtakım içerikleri paylaşılıyor. Doğruluğu ve yanlışlığı geleneksel medya tarafından sorgulanabilir, hukuki yaptırımları var. Sosyal medyada doğruluğuna ilişkin hukuki tarafı yok. Flu ortamdan beslenenler var. O flu ortam berraklaşmaya başlayacağı için buna karşı çıkıyorlar. Gecikmiş düzenlemelerdir, amaçları farkındalık açısından topluma iyi anlatılmadı. Anlatılmış olsaydı haklılığı daha iyi anlaşılırdı. Yapılmadığı için bilgi kirliliği var.”

Sonraki Haber