ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi: Suriye'de farklı bir devlet modeli görmek istiyoruz

Washington merkezli Atlantik Konseyi'nde konuşan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, önemli açıklamalarda bulundu.

Washington merkezli Atlantik Konseyi'nin düzenlediği "ABD'nin Suriye politikasının geleceği" başlıklı panelde, ABD ile terör örgütü YPG/PKK arasındaki ilişkileri değerlendiren, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD'nin SDG ismini kullanan YPG/PKK ile ilişkisini 2003 yılından sonra Irak'ta oluşan duruma benzetti ve "örgütün siyasal anlamda Suriye toplumunun bir parçası olması gerektiğini" savundu.

Deneyimli diplomat ayrıca, Washington'un Suriye'de 'rejim değişikliği' değil, 'farklı bir devlet modeli' öngördüğünü söyledi. Jeffrey bu bağlamda, “Temelde farklı bir rejim görmek istiyoruz. Bu rejim değişikliğini ifade etmiyor. Esad'dan kurtulmaya çalışmıyoruz, dedi.

Öte yandan, Suriye'nin yeniden inşası için 300-400 milyar dolar arası finansa ihtiyaç olduğunu belirten Jeffrey ayrıca Şam hükümetinin, anlaşmaya varmaması halinde, Batılı ülkeler ve uluslararası finans kurumlarının, savaştan zarar gören devleti yeniden inşa etmek için fon sağlamayacağını da sözlerine ekledi.

Jefrrey ABD'nin kurulmasını arzu ettiği devlet modeli için "Amerikalıların kabul edeceği bir rejim olmak zorunda değil" ifadelerini kullandı.

ABD ile örgüt arasındaki ilişkinin "daimi" olmadığını savunan Jeffrey, YPG/PKK'nın, Suriye siyasal oluşumunun bir parçası olması gerektiğini ileri sürdü.

AMAÇ: IŞİD'İN YENİLGİYE UĞRATILMASI

Jeffrey, YPG/PKK'yı kastederek, "Biz onlara belirli bir amaç için destek veriyoruz, bu da IŞİD'in yenilgiye uğratılmasıdır." dedi.

"IŞİD ile mücadele etmek onların da menfaatinedir. Bunu bize bir iyilik olarak yapmıyorlar, kendi güvenlikleri için yapıyorlar. Hatırlayın, onlarla ilk kez Kobani'de IŞİD saldırısı ile Türk sınırına sıkıştırıldıkları 2014'te ortaklık yaptık." diyen Jeffrey, örgütün IŞİD'e karşı "iyi şekilde mücadele ettiğini" savundu.

Özel Temsilci Jeffrey, ABD ile YPG/PKK ilişkisini, 2003 sonrasında Irak'ta Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP),Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverlerler Birliği (KYB) ve İslami Devrim Yüksek Şurası (IDYŞ) ilişkisine benzeterek şunları söyledi:

"Bunlar o zaman bizim spesifik bir amaç için taktiksel ve geçici ilişkilerimizdi. Amacımıza ulaştık. O amaç, Irak'ta hükümet ve toplumu bir araya getirmek ve bunların siyasi bir parti olabilecekleri, Saddam döneminin vahşetlerini yaşamadan normal ve barışçıl bir şekilde yarışabilecekleri bir anayasayı bir araya getirmekti. SDG için nihai hedef de değişmiş olan Suriye toplumun bir parçası olmasıdır. Devlet altı yapılarla daimi ilişkilerimiz yoktur. Uzun dönemde askeri ve siyasi bir destekten bahsediyorsanız bu yönetimin böyle bir politikası yok, eski yönetimlerin de temelde böyle bir politikası yoktu."

TÜRKİYE'NİN FIRAT'IN DOĞUSUNA MUHTEMEL OPERASYONU

Jeffrey, Türkiye ile ABD arasında YPG/PKK kaynaklı bir tansiyon olduğunu kabul ederek, "Bu, Türkiye için bir kaygıydı ve kaygılarını anlıyoruz ve Türkiye'nin güvenliğine bağlıyız. Türklerle kapsamlı bir şekilde bunları konuşuyoruz." değerlendirmesini yaptı.

İki hafta önce Türkiye'de üç gün temaslarda bulunduğunu anlatan Jeffrey, Türkiye'nin muhtemel operasyonuna yönelik, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesi dahil her seviyede ABD'li yetkililerle Türk mevkidaşları arasında temas olduğunu ifade etti.

Jeffrey, "Türklerle ve sahadaki insanlarla ileriye dönük birlikte çalışmaya istekliyiz. Çoğu yerde ortak menfaatimiz var. Türkiye'nin güvenliğine son derece odaklanmış durumdayız ama aynı zamanda IŞİD'in bitirilmesine de odaklanmış durumdayız." diye konuştu.

YPG/PKK'YA 'HİZBULLAH' BENZETMESİ

Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, salondaki bir izleyicinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefon görüşmesinde Trump’ın “olumlu yanıt verdiği” şeklindeki sözlerini hatırlatarak, Türkiye’nin operasyon planları hakkında Trump yönetimi içerisinde görüş ayrılıklarının mı olduğu sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Suriye’nin kuzeydoğusuna herhangi bir tarafça girişilebilecek herhangi bir operasyonun kötü bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Ankara’dayken ilettiğim, Başkan’dan başlayarak her seviyede ilettiğimiz pozisyon buydu. Aynı zamanda Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’deki güvenlik vaziyeti hakkında sahip olduğu endişeleri de anlıyoruz" dedi.

Jeffrey sözlerine şöyle devam etti:

"İsrail'in sınırındaki Hizbullah'ı kendine tehdit olarak gördüğü gibi, Suudilerin sınırlarındaki Husileri kendilerine tehdit olarak gördüğü gibi onlar da (Türkiye) PYD'yi en azından kendileri için potansiyel bir tehdit olarak görüyorlar. Bunu dikkate almalıyız, alıyoruz ve Türklerle bu konuda çalışıyoruz."

JEFFREY'DEN PEŞMERGE DEĞERLENDİRMESİ

Öte yandan Jeffrey, dün yaklaşık 100 Peşmerge'nin Irak'tan Suriye'ye geçtiğine ilişkin bir soruya da yanıt verdi ve "Peşmergelerin, ABD ve SDG ismini kullanan YPG/PKK'nın bilgisi dahilinde sınırı geçtiğini" kaydetti.

Sonraki Haber