ABD’nin yaptırım tehdidi işlemedi: Hindistan S400’leri konuşlandırdı

ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen Hindistan, Rusya’dan satın aldığı S400 sistemlerini konuşlandırmaya başladı.

Hindistan’da yayımlanan Hindustan Times’ın haberine göre Rusya ve Hindistan arasındaki hava savunma iş birliği kapsamında S400 hava savunma sistemlerinin ilk bataryalarının kurulumu yapıldı.

PENCAP SEÇİLDİ

Hindistan Hava Kuvvetleri, S400 bataryalarının ülkenin kuzeybatısındaki Pencap eyaletine konuşlandırıldığını bildirerek, Rus yapımı bu sistemlerin ülkenin hava savunma kapasitesini artıracağını da ekledi.

S400 sisteminde 400, 250, 120 ve 40 km menzile sahip dört farklı füze kullanılacak. Sistem, savaş uçakları, balistik füze ve AWACS (erken uyarı) uçaklarını hedef alacak.

4,5 MİLYAR DOLAR

2015’te füze sistemlerini satın alma anlaşması imzalanmış ve 2018’de 4,5 milyar dolarlık (59,2 milyar TL) anlaşma tamamlanmıştı. Washington yönetimi, “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası” (CAATSA) gerekçesiyle, Hindistan’ın Rus yapımı füzeleri satın almaması yönünde telkinde bulunuyordu.

‘YAPTIRIM YAPAMAYIZ’ İTİRAFI

Pentagona bağlı RAND Corporation’un kasım ayı sonunda yayınladığı bir raporda, ABD’nin Rusya’dan silah alışverişi yapan ülkelere karşı çaresizliği ortaya çıkmıştı. RAND’ın raporunda “Türkiye ile uçurum gittikçe büyüyor, onlara uyguladığımız yaptırımları Hindistan’a da uygularsak Pasifik’te bir müttefik daha kaybedebiliriz.” yorumu yapılmıştı.

İTTİFAK ÇATIRDIYOR MU?

Bazı uzmanlar Hindistan’ın S400’leri Çin ve Pakistan’a karşı aldığını iddia ederken gerek ABD tarafından yapılan açıklamalar gerek de son dönemki gelişmeler bu iddiayı geçersiz kılıyor. Hindistan’ın S400 almasına karşı en şiddetli tepki ABD’den geldi. ABD uzunca bir süre Hindistan’ı yaptırımlarla tehdit etti. Pakistan ve Çin tarafından ise herhangi bir olumsuz açıklama yapılmadı. Kaldı ki bu iki ülke, Rusya ile Şanghay İşbirliği Örgütü’nün önemli bileşeni ve Rusya ile derin ve tarihsel ilişkilere sahip. Şimdiye kadar ne Çin ne de Pakistan, Rusya’nın Hindistan’a ya da başka bir ülkeye silah satışına karşı olumsuz hiçbir açıklama yapmadı.

Uzmanlara göre diğer bir önemli nokta ise Hindistan Genelkurmay Başkanının “şüpheli” ölümü. Bazı yorumcular, Putin’in ziyareti sonrası Rusya-Hindistan arasında silah ticaretinin milli paralarla yapılmasına yönelik alınan karar sonrası bir helikopter kazasıyla hayatını kaybeden Hint askeri liderin ölümü arasında bir ilişki olduğunu düşünüyor.

Tüm bu olgular bir araya geldiğinde Biden yönetimiyle tekrar canlandırılmaya çalışılan “Pasifik İttifakı” içinde Hindistan ile ABD ilişkilerinin çatırdadığına yönelik yorumlar gittikçe artıyor.

Sonraki Haber