ABD’nin zirvesine Latin Amerika tokadı

ABD’nin düzenlediği Amerika Kıtası Zirvesi, birçok ülke tarafından boykot edildi. Zirve, Küba, Venezuela ve Nikaragua’nın davet edilmemesi sonrası başta Meksika olmak üzere davet edilen ülkelerin tepkisiyle sallandı. Meksika Devlet Başkanı Obrador, bunun egemenliğe saygısızlık olduğunu belirtti

ABD hükümetinin düzenlediği Amerika Kıtası Zirvesi 6 Haziran’da Los Angeles’ta başladı. Zirveye sosyalist Küba, Venezuela ve Nikaragua hükümetleri davet edilmedi. ABD’nin devrimci hükümetleri zirveye davet etmemesi bölgede tepkiyle karşılandı. ABD’nin haksız girişimine karşı Meksika, Bolivya, Honduras ve Guatemala devlet başkanları zirveyi boykot ederek katılmama kararı aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 2 Mayıs'taki açıklamasında, Küba, Nikaragua ve Venezuela'nın ‘demokrasiye saygı duymadıklarını’ iddia ederek, bu ülkeleri Amerika Zirvesi'ne davet etmeyeceklerini duyurmuştu.


‘HEGEMONYAYI KABUL ETMİYORUM’


Amerika kıtasının en büyük 4 ekonomisinden biri olan Meksika’nın katılmaması ise ses getirdi. Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador zirveyi boykot ettiğini duyurduğu açıklamada, “Zirveye gitmiyorum çünkü Amerika kıtasının tüm ülkeleri davet edilmedi.” dedi.
Bağımsızlığa ve egemenliğe saygı vurgusu yapan Obrador, “Yüzyıllardır dayatılan politikanın, dışlamanın, hükmetme arzusunun, ülkelerin egemenliğine ve her ülkenin bağımsızlığına saygı duyulmamasının değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Amerika kıtasındaki tüm ülkeler katılmazsa, Amerika Zirvesi olamaz.” ifadelerini kullandı. ABD’nin bahsedilen ülkeleri davet etmemesini müdahalecilik olarak değerlendiren Meksika Devlet Başkanı, “Bunu, uluslara ve halklarına saygı duymayan eski müdahalecilik politikası olarak görüyoruz. Hegemonyaları kabul etmiyorum, Çin, Rusya, ABD fark etmez. Bütün ülkeler, ne kadar küçük olursa olsunlar özgür ve bağımsızdır.” açıklamasını yaptı.

ABD DÖRT ÜLKEDE BÖYLE GERİLEDİ


On yıllardır Orta ve Güney Amerika’da darbe, katliam, uyuşturucu ticareti, kukla devlet gibi birçok eylemi olan ABD son yıllarda bölgede etkisini yitiriyor. Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek adına Juan Guaido’yu devlet başkanı ilan eden ABD, bu girişiminde başarısız oldu. Guaido Venezuela’da her gittiği yerde protestoya uğradı.
ABD’nin daha önce uyuşturucu ticaretinin geçişi olarak kullandığı ve darbe yaptığı Honduras’ta ise yapılan son seçimde anti Amerikancı Xiomara Castro kazandı. ABD’nin, Castro’nun rakibini desteklediği seçimde Castro birinci geldi ve devlet başkanı oldu. ABD seçimlerin demokratik olmadığını iddia ederek, yapılan seçimi tanımadı.

Daniel Ortega

BOYKOT 200 MİLYONUN ÜSTÜNDE


ABD’nin sınır komşusu olan ve ABD’nin ekonomik dayatmalarıyla mücadele eden Meksika, 129 milyon nüfusuyla Latin Amerika’nın Brezilya’dan sonra nüfus olarak en büyük ülkesi. Diğer ülkelerin de boykotuyla birlikte Latin Amerika’nın 200 milyondan fazla nüfusunu temsil eden hükümetlerin devlet başkanları zirveye katılmayacak. Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce’de zirveyi boykot eden liderler arasında. Arce, konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “ABD hükümetinin Küba'nın yanı sıra 500'den fazla ülkenin üzerinde baskı yaratan anlamsız ve canice ekonomik, ticari ve mali ablukayı sona erdirme zamanı geldi. Venezuela ve Nikaragua'ya da tek taraflı zorlayıcı yaptırımlar uygulanıyor " vurgusunu yaptı. Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro da zirveye katılmama kararı aldı. Castro Honduras’ta 28 Aralık’ta yapılan seçimlerde ABD’nin her türlü psikolojik savaş ve kara propagandasına rağmen seçimi kazanmıştı. Honduras’ta yapılan seçimler ABD tarafından tanınmamıştı. Castro Zirveye ilişkin 28 Mayıs’ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada istisnasız tüm Amerika ülkeleri davet edilirse zirveye katılacağını belirtmişti.
Ayrıca 15 Karayip ülkesini temsil eden Karayip Topluluğu da (CARICOM) Küba, Venezuela ve Nikaragua’nın dışlanması halinde zirveye katılmayacaklarını açıkladı.
Amerika Kıtası Zirvesi, ilk kez 1994 yılında ABD’nin Latin Amerika ve Karayiplerde emperyalist hegemonyasını sürdürme amacıyla toplanmış ve aynı yıl bölge ülkelerinin ekonomilerine büyük zarar veren Kuzey Atlantik Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) imzalanmıştı.

Bolivya’da Devlet Başkanı Evo Morales’e karşı yapılan darbe girişimi sonrası Morales ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Morales yaptığı açıklamada Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in geçici devlet başkanı ilan edilmesine ilişkin, 'Tarihin en sinsi ve kötü darbesi yapıldı' demişti. Ülkede anti Amerikancı protestoların yoğunlaşması sonrası Morales'in destek verdiği Luis Acre, ülkenin yeni lideri oldu. Acre yemin ederek görevine başladı. Arjantin'de sürgünde olan Evo Morales ise 2020’de ülkesine döndü.
ABD’nin yenilgi aldığı bir diğer Latin Amerika ülkesi de Peru. Peru’da 2021’de yapılan seçimlerde sosyalist lider, öğretmen Pedro Castillo kamulaştırmayı savunarak iktidara geldi.

Sonraki Haber