Abdullah Gül'den 'tezkere' çıkışı! 1 Mart tezkeresi için kendini böyle savundu
1 Mart Tezkeresi’nin TBMM'de reddedilmesinin 21. yılında Abdullah Gül'den açıklama geldi. Gül, aradan 21 yıl geçtikten sonra tezkerenin 'ABD projesi' olduğunu itiraf etti. ‘Bugün kendisini ‘yerli’ sayan birçok arkadaş tezkerenin geçmesi için çaba sarfetti' sözleri ile kendini savundu.
ABD askerine Türkiye'de konuşlanma izni vermeyi amaçlayan "1 Mart Tezkeresi'nin" reddedilmesinin 21. yılında Abdullah Gül'den açıklama geldi.
21 YIL SONRA GELEN İTİRAF
21 yıl geçtikten sonra 1 Mart Tezkeresinin, "ABD'nin bir 'neocon' projesi" olduğunu itiraf eden Abdullah Gül, tezkere için "ABD’nin bir ‘neocon’ projesiydi, BM Güvenlik Konseyi’nden bir karar neticesinde değil, ABD önderliğinde, İngilizlerle bir koalisyon sonucu ortaya çıkmıştı. Böyle bir olaya girerseniz ABD postalı ilk defa Türk topraklarına ayak basacak. Bir kısmı burada bir kısmı orada. …Nihayetinde savaş bitecek, Irak yakılacak-yıkılacak ama ondan sonra bunlar ne zaman gidecekler? Yakın tarihte Güney Kore’den tutun da Afganistan’a kadar, bunlar çok büyük sorulardı." ifadelerini kullandı.
PERİNÇEK AÇIKLAMIŞTI
21 yıl aradan sonra 1 Mart tezkeresinin "ABD projesini" olduğunu itiraf eden ve kendisinin karşı çıktığını savunan Abdullah Gül, o dönem BOP ekseninde ABD Dışişleri Bakanı Powell ile 2 sayfa 9 maddelik bir plan üzerinde anlaşmıştı.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in gündeme getirdiği bu konu kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.
KENDİNİ SAVUNDU
Tezkerenin oylama sürecine için de açıklamalarda bulunan Abdullah Gül "Meclis’teki Genel Kurul'dan bir gün önce grup toplantısı yaptık. Grup toplantısında Genel Başkan Tayyip Bey de bir konuşma yaptı. Ben de başbakan olarak herkesi bilgilendirdim. Konuyu Meclis’e getirdiğimizde milletvekillerini detaylı bilgilendirdim. Son konuşmamızda şunu söyledim: 'Şu yönde oy kullanın gibi bir talimatım olmayacak. Sizi yeterince bilgilendirdik." sözleriyle kendini savundu.
Abdullah Gül'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
'KENDİSİNİ GELENEKSEL VE YERLİ SAYAN ARKADAŞLAR TEZKERENİN GEÇMESİ İÇİN ÇABA SARF ETTİ'
"Bizim içimizdeki siyasetçiler ve milletvekilleri arasında eğitimlerini Batı’da almış, hatta ‘Batıcı’ olarak bilinen birçok arkadaş da tezkereye karşı çıktı. Çünkü ahlaki sorumluluğu hissetti. Ancak bunun yanında kendisini daha ‘geleneksel’ ve ‘yerli’ sayan birçok arkadaş ise daha ‘pratik’ hareket etmek istedi; tezkerenin geçmesi için çaba sarfetti."
'NE EMİRİM NE KRALIM...'
"Türk kamuoyu ciddi bir şekilde bu savaşa karşıydı. Hatta Türkiye’ye gelip halkla röportajlar yapan televizyonlar -BBC gibi- benimle mülakatlar yapıyorlardı. Bana 'Halkınız karşı, siz nasıl geçireceksiniz?' sorularını yöneltiyorlardı. Ben de onlara şunu söylüyordum: 'Ne emirim ne kralım seçilmiş bir Başbakanım. Meclis ne derse o olacak."