Abdullahiyan’dan Moskova çıkarması

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Rusya’da mevkidaşı Lavrov ile bir heyet görüşmesi yaptı. İranlı bakan, Avrupalı bir liderin barış mesajını getirdiğini duyurdu. Geniş bir dış politika gündemi olan toplantıdan Rusya-İran ekonomik işbirliğinde vites yükseltme mesajı çıktı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, beraberindeki heyetle birlikte dün Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülkenin stratejik ortaklığında atılacak yeni adımların yanı sıra Ukrayna’daki son durum, Viyana’da yürüyen nükleer müzakereler, Libya, Suriye, Astana süreci, Afganistan ve Yemen gibi geniş bir uluslararası gündem yelpazesi ele alındı.

AVRUPALI LİDERDEN BARIŞ MESAJI

İki bakan, yapılan görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Emir Abdullahiyan, Lavrov ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerinin doğru istikamette olduğunu belirterek mevcut durumdan memnuniyetini dile getirdi.

Moskova ziyareti sırasında Ukrayna ile ilgili Avrupalı ​​liderlerden birinin yolladığı mektubu Rus mevkidaşına ilettiğini söyleyen Abdullahiyan, “Rus mevikadışıma sıcak karşılama nedeniyle teşekkür ediyorum. Her şeyden önce biz Ukrayna konusunda Avrupalı bir liderin mesajını taşıyorduk ve burada bu mesajı ilettik. Ukrayna’da savaşın sonlanmasına yönelik planlar var. Ukrayna’daki savaşı ve oradaki insani durumu görüşmemizde ele aldık.” dedi. Abdullahiyan, Moskova ziyareti öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, “Moskova ziyaretinin asıl amacı, Ukrayna'daki krizi çözmeye çalışmaktır. Bazı Batılı taraflar İran'dan Ukrayna'daki çatışmaların azalmasına ve savaşın durdurulmasına yardımcı olmasını istiyor.” ifadelerini kullanmıştı. Abdullahiyan, Putin’e mektup yollayan Avrupalı liderin ismini kamuoyuyla paylaşmadı.

IRAK’TA AYNI VİZYONA SAHİBİZ

İranlı bakan ayrıca “Moskova temaslarında Ukrayna krizi ve Zaporijya Nükleer Santrali'nin durumu hakkında görüş alışverişinde bulunduk ve nükleer deneyime sahip İran'ın Zaporijya tesise yardım sağlamaya hazır olduğumuzu aktardık.” dedi. Irak’ta yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili de konuşan Abdullahiyan, “Irak'taki gelişmelerle ilgili olarak Moskova ile aynı vizyona sahibiz ve bu ülkedeki durumun bir an önce normale dönmesini umuyoruz.” ifadesini kullandı.

‘BATI DİKTASINA BAĞIŞIKLIĞI OLAN MEKANİZMALAR KURUYORUZ’

Sergey Lavrov ise Rusya ile İran arasında Batı’nın dayatmalarına boyun eğmeyen bir işbirliği mekanizması kurulduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Batılı meslektaşlarımız, bütün dünyayı tahakküm altına alma kararlılığıyla, sürekli olarak uluslararası ilişkiler yapısının tamamını parçalara ayıracak çabalar sarf ettiler. Buna rağmen, biz İran İslam Cumhuriyet de dahil olmak üzere dostlarımızla birlikte, karşılıklı faydaya dayalı ve herhangi bir diktadan azade güvenilir ve yapıcı mekanizmalar kurmaya odaklanıyoruz.”

İki ülkenin liderlerinin ocakta Moskova’da ve temmuzda Tahran’da bir araya geldiğini hatırlatan Lavrov, ortak çabalar için izlenecek yolun Putin ve Reisi görüşmelerinde çizildiğini belirtti. Dış politikada oldukça kapsamlı bir toplantı gündemleri olduğunu kaydeden Lavrov, Rusya ve İran arasında ekonomik, insani ve kültürel bağların her yönüyle geliştirilmesinin de görüşüleceğini söyledi.

EKONOMİK ATILIM MÜJDESİ

Tahran-Moskova ekonomik ilişkilerinin gelişmeye devam edeceğini söyleyen Lavrov, İran ile serbest ticaret bölgesi kurma çalışmaları yürütüldüğünün müjdesini verdi.

Diğer yandan İran’ın Ekonomik Diplomasiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Safari, ülkesinin çok yakında Rusya’nın MIR kredi kartı ödeme sistemini kullanmaya başlayacağını duyurdu. Yazılım altyapısının oluşturulduğunu belirten Safari, önümüzdeki günlerde bu sistemin çalışacağını duyurdu.

Safari ayrıca İran ve Rusya’nın Batı merkezli yaptırımların en önemli dayanağı olan SWIFT’e alternatif bir karşılıklı ödeme sistemi yaratma üzerine anlaşmaya varıldığını, bunun da yakın zamanda hayata geçirileceğini söyledi.

İran ve Rusya arasında ticaret hacmi geçen yıl yüzde 80, bu yıl ise yüzde 10 artarak 4 milyar dolara ulaşmıştı. Batı yaptırımlarına uğrayan iki ülke, hem üretimde ihtiyaç duyulan parçaların temini hem de ürün ve hizmet satışı ile turizm alanında ekonomik işbirliğini hızlandırmıştı.

NÜKLEER MÜZAKERELERE DESTEK

Emir Abdullahiyan, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması için Viyana’da yapılan müzakerelere ilgili de konuştu. “Nükleer progamımızla ilgili olarak İran'a yönelik yeni suçlamaları kabul etmiyoruz.” diyen Abdüllahiyan, şunları kaydetti:

“2015 tarihli nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için güvenilir garantilere ihtiyacımız var, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) siyasal tutum sergilemek yerine ve teknik çerçevede hareket etmesini istiyoruz. İran’ın nükleer programıyla ilgili yaptırımların kaldırılması konusunda iyimserim. Viyana müzakerelerinin amacı istikrarlı ve sürdürülebilir bir anlaşmaya varmaktır.”

Lavrov ise ülkesinin İran ile 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını desteklediğini söyleyerek “Bugün Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (KOEP) kayıtsız şartsız olarak canlandırılması, bölgedeki kritik durum ve BM çerçevesindeki koordinasyonları gündeme taşıyacağız.” açıklamasında bulundu.

Sonraki Haber