AB’nin büyüme oranlarında yüzde 5 ila 7,4 azalma olacak

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünyayı kapsamı ve hızı açısından eşi görülmemiş bir şekilde etkilediğini ifade ederek, 'AB’nin büyüme oranlarında da yüzde 5 ila 7,4 arasında bir azalma olacak' dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile ortak düzenlediği online konferansta Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, Kovid-19 sonrası AB – Türkiye iktisadi ve ticari ilişkilerine dair bir konuşma yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Kovid-19 salgının tekrar gelmemesi, ikinci dalga oluşturmaması için çalışılması gerektiğini, devletler ve hava yollarının bunun önüne geçilmesi için çeşitli tedbirler aldığını belirtti.

Berger, Kovid-19’un dünyayı kapsamı ve hızı açısından eşi görülmemiş bir şekilde etkilediğini ifade ederek, “AB’nin ticarette bir azalma göreceğiz. Yüzde 10 ila 16 arasında AB ticaretinde bir düşüş yaşanacak. AB’nin büyüme oranlarında da yüzde 5 ila 7,4 arasında bir azalma olacak.” dedi.

Ticarette bir belirsizlik görüldüğü kaydeden Berger, malların ve insanların serbest dolaşımında bir gerileme söz konusu olduğunu, dışarıdan gelen talepte düşüş olduğunu ve bunun üretim ve tedarik zincirlerine bir etkisi olduğunu ifade etti.

Berger, küresel ekonomik ve ticaret faaliyetlerde bir gerilemenin olduğunu dile getirerek, “Tedarik zinciri, istihdam, sanayi çıktısı, emtia fiyatları ve sermaye akışında da bir yavaşlama olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

AB olarak acil tedbirler aldıkları dönemden çıktıklarını kaydeden Berger, “Krizin ekonomiler üzerinde ki etkisi kısmına geçiyoruz. Sosyal güvenlik, sağlık sigortası krizden sonrası için, ekonomik etkilerini aşmak için önemli.” ifadelerini kullandı.

Berger, Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesinin iyi olacağına değinerek, "Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmasının olduğu, AB'nin olmadığı ülkeler var. Bunlar müzakerelerde konuşulacak. Mevcut Gümrük Birliği 24 yıllık. Çok verimli değil. Hem Türkiye hem de AB tarafındaki ticaretle ilgili makamlar bunları konuşuyor. Ne zaman Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi ile ilgili görüşmelerin başlayacağına bakmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sonraki Haber