AB’nin yaptırım hazırlığına Çin’den yanıt

Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmasına yardımcı olduğu iddiasıyla bazı firmaları kara listeye alabileceğine dair yayımladığı raporun ardından Çin, yaptırımları reddettiğini ve şirketlerinin çıkarlarını savunacağını söyledi.

Financial Times'ın (FT) önceki gün yayınladığı habere göre AB, Ukrayna ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında üç Çinli ve bir Hintli şirkete kısıtlamalar getirmeyi planlıyor. Brüksel, söz konusu firmaların, özellikle insansız hava araçları (İHA) ve diğer silah sistemlerinde kullanılmak üzere yeniden tasarlanabilen elektronik bileşenlerin tedariki yoluyla Moskova'nın mevcut kısıtlamaları aşmasına yardımcı olduğuna inanıyor. Üye devletler planı onaylarsa AB ilk kez bloğun çok önemli iki ticaret ortağı Çin ve Hindistan'dan şirketlere yaptırım uygulamış olacak.

'ÜÇÜNCÜ TARAFLAR MÜDAHALE ETMEMELİ'

Çin Dışişleri Bakanlığından salı günü yapılan açıklamada, "İlgili raporlardan haberdarız. Çin, Pekin ve Moskova arasındaki işbirliği gerekçesiyle ülkemize karşı uygulanan yasa dışı yaptırımlara ya da 'uzun kollu yargı yetkisine' kesinlikle karşı çıkmaktadır." denildi. Bakanlık, Çinli ve Rus şirketlerin "normal ticaret ve işbirliği yürüttüklerini ve üçüncü tarafları hedef almadıklarını, üçüncü tarafların müdahale etmemesi veya ilişkileri etkilememesi gerektiğini" belirtti. Pekin ayrıca "Çinli işletmelerin meşru hak ve menfaatlerini kararlılıkla korumak için gerekli tedbirleri alacağını" duyurdu.

ZAMANLAMASI 'İLGİNÇ'

Hindistan'da yayın yapan Economic Times, çarşamba günü Yeni Delhi hükümetinin de bir Hint firmasının Rusya ile ilişkileri nedeniyle yaptırımlarla karşılaşabileceği yönündeki haberleri incelediğini belirtti. Habere göre Hintli yetkililer, önümüzdeki hafta Yeni Delhi'de düzenlenecek olan jeopolitik ve ekonomi konulu Raisina Diyaloğu forumunun bir parçası olarak yapacakları görüşmelerde üst düzey AB yetkililerinden duruma açıklık getirmelerini isteyecek. Gazeteye konuşan bir kaynak, raporun Hindistan'ın başkentindeki yüksek profilli etkinlik öncesinde ortaya çıkmasının "ilginç" olduğunu söyledi.

BASKILARA DİRENMENİN MEYVELERİ

Şubat 2022'de Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmanın patlak vermesinden bu yana hem Çin hem de Hindistan sürekli olarak krizin barışçıl yollardan çözülmesi çağrısında bulundu. Pekin ve Yeni Delhi, Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımlara katılması yönündeki baskılarına direndi ve bunun yerine Rusya ile ekonomik işbirliğini artırarak Rus petrolünün ana varış noktaları haline geldi. Çin gümrük verileri iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz yıl yüzde 26,6 oranında artarak 240 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. Rusya'nın Yeni Delhi Büyükelçiliğine göre 2023 yılının ilk on ayında Rusya ve Hindistan arasındaki satış hacmi, 2022 yılına kıyasla yüzde 41'lik bir artışla yaklaşık 55 milyar dolar oldu.

Sonraki Haber