AB'ye sadakat sözü

BüyükelçilerLE buluşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Avrupa Birliği ile 72 kriterden 6’sı tamamlanmadı, onu da inşallah gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen Büyükelçiler İftar Buluşmasına katıldı. Burada büyükelçilere seslenen Kemal Kılıçdaroğlu hedeflerinin “Avrupa Birliği'ne tam üyelik” olduğunu belirtti. “Coğrafyamızın bize huzur dağıtan bir coğrafya olmadığını” söyleyen Kılıçdaroğlu, “Uygar dünyanın parçası olmak istiyoruz.” dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Avrupa Birliği’ne üyelik, temel hedefimiz. Elbette ki uygar dünyanın bir parçası olmak istiyoruz. Demokrasiyi, kadın ve erkek eşitliğini bunun için istiyoruz. Amaçlarımız bu çerçevede. Dolayısıyla Avrupa Birliği’ne yönelik hedefimiz hiç değişmedi. Avrupa Birliği’nin yeni bir fasıl açmasını beklemeden bütün kuraları kendi ülkemizde hayata geçirmek istiyoruz.

Akdeniz ülkeleri ve bu ülkeleri yöneten politikacıların bir dayanışma içinde, en azından gelecek olan risklerini azaltmak için çaba harcamamız gerekiyor. Avrupa Birliği ile 72 kriterden 6’sı tamamlanmadı, onu da inşallah bizim dönemimizde gerçekleştireceğiz ve Avrupa ile olan vize sorununu da kısa sürede aşacağız.”

Konuşmasında mülteci sorununa da değinen Kılıçdaroğlu, sorunun asıl kaynağı olan Batı’dan yardım istedi: “Türkiye’nin bulunduğu coğrafya, aslında zor ve meşakkatli coğrafya. Ortadoğu’da dinmeyen acıları görüyoruz. Karadeniz’in hemen üstünde, Ukrayna ve Rusya’nın çatışması, bize ve Avrupa’ya yansıyan acılarını da görüyoruz. Coğrafyamızın bize huzur dağıtan bir coğrafya değil üzüntüleri devralan bir coğrafya gibi önümüzde durduğunu da biliyoruz. O nedenle bu coğrafyada, güçlü ve demokrasisi gelişmiş bir Türkiye olursa, Ortadoğu hakları da bizi örnek alıp, Türkiye’deki demokrasi, hukuk devletini getirebilir ve savunabilir pozisyona gelebilirler. Suriye’de yaşanan acılar, ülkemizin bir anlamda göçlerle gelen, iltica ile gelen milyonların korunduğu bir ülke pozisyonuna getirdi. Türkiye’yi.

“Bu kadar büyük ve ağır bir yükü çekiyoruz. Ama bu ağır yükü nereye kadar çekeceğiz? Biz Suriye’de barışın olmasını istiyoruz. Mülteci olarak bizim ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimizin kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamalarını istiyoruz. Bunun yollarının ve yöntemlerinin bulunması ve birlikte hareket edilmesi, sadece bizim değil uluslararası kuruluşların da temel bir sorun olarak gündemde tutması gerekir. O zaman biz dış politikanın sorun çözen yönünü de görmüş olacağız.”

VİZE İÇİN GÜNEY KIBRIS'I TANIYACAK!

AB şartlarını Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da dile getirmiş “Üç madde var. Kabul ettiğimizde Avrupa'nın vize vermiyoruz deme şansı olmayacak.” demişti. Söz konusu maddeler terörle mücadele yasasının yumuşatılması ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tanınmasını içeriyor! AB, Terörle Mücadele Yasası'ndaki 6, 7 ve 8'nci maddelerinde değişiklik istiyor. AB'nin dayattığı bir diğer kriter de tüm üye ülkelerle polis teşkilatları ve adli teşkilatlar arası işbirliği... Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 2004 yılında AB'ye üye oldu. AB, vizesiz seyahat havucunu göstererek üye ülkelerle işbirliği koşulunu öne sürüyor. Bunun sonucu ise Türkiye'nin GKRY'yi tanıması.

Sonraki Haber