Açık verene stat var fazla verene fuar yok

Yabancı futbolcu transferleri yüzünden ülkeye cari açık verdiren ve sürekli kulüp borçları ile gündeme gelen futbol endüstrisi için her ile kamu destekli stadyum yapılıyor. Ancak 35 milyar dolar fazla veren mobilya sektörünü tam kapasiteye ağırlayacak bir fuar alanımız yok

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (IIFF) 2024’ün hazırlıkları tamamlandı. 23-28 Ocak tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek fuar öncesi medya mensupları ile bir araya gelen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektöründeki sorunlara değinirken son dönemde hükûmetin yerli üretimi güçlendirmeye çalıştığına dikkat çekti. Bu yapılırken yerli üretimi korumak için ithalatla ilgili daha fazla verginin de olmaması gerektiğini belirten Güleç’e “Ayar kaçtı mı?” diye sorduk. Güleç, “Ayar kaçıyor mu diye soralım ama her şeyi ben üreteceğim dediğin zaman rakipler de üretiyor. Pazarımız olan ülkeler örnek alıyor. Çok ciddi gümrük vergileri ile karşılaşıyoruz.” dedi.

FUAR ALANI GENİŞLEMELİ

Mobilya sektörünün birikimli olarak ülke cari dengesine 35 milyar dolarlık dış fazla katkısı olduğunu açıklayan Güleç, fuar alanının yetersiz kaldığını, 100 bin metrekare yer daha olsa doldurabileceklerini öne sürdü. Bunun üzerine toplantıda hazır bulunan MOSFED Başkan Yardımcısı Nuri Gürcan, “Futbol sahaları yapılıyor ama fuar yeri yapılmıyor.” ifadesini kullandı.

Bunun üzerine Güleç’e, önceki Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’a yakışan bir fuar sözü verdiğini anımsatarak bir gelişme olup olmadığını sorduk. Güleç, “Ticaret Bakanlığı’nın sahibi bulunduğu bir bölge var. Yukarıdaki üç salon ile aşağıdaki 8 salonun arasındaki alan tamamlandığında ve ilave 40 bin metrekare alan geldiğinde ve çadır kurduğumuz alan da var. Bir yere sadece fuar değil otopark da lazım. Çalışmalar yapılması lazım. Türkiye Avrupa’nın mobilya fabrikası ve her şehirde üretim var.” yanıtını verdi.

İÇ TAŞIMADA DEMİR YOLU ŞART

Maliyetleri düşürmek için iç taşımacılıkta demir ve deniz yolunu birleştirecek projelere ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Güleç, “2028’de ABD’ye bir milyar dolar ihracat hedefi var. 2028’de genel 12 milyar dolar hedefini aşabiliriz. Çin ve Hindistan’ı da ihmal etmemek gerekiyor. Taşı toprağı altın. İmalat için iyi bir şey değil. Sanayi arsası meselesi ülkemizin yapısal bir sorunu.” mesajları verdi.

AVRUPA KAN KAYBEDİYOR

TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü de, fuara ilginin çok yüksek olduğunu belirterek, “IIFF2024 kapsamında yurt dışında bulunan ofislerimiz ve küresel bağlantı ağımız sayesinde onlarca ülkeden 200 bin iş insanını 3000 marka ile buluşturacağız. İstanbul’un en büyük sektörel etkinliğine tüm ilgilileri bekliyoruz.” diye konuştu. Ersözlü ayrıca, Avrupa’da fuarcılığın vize sorunları yüzünden kan kaybettiği, bölgemizde ise yükseldiği vurguladı.

Sonraki Haber