Acil durum: Almanya gaz depolarını tüketmeye başladı

Kavurucu sıcaklıklar bölgeye yayılırken, Avrupalı siyasiler soğuk havanın geri döneceği günlere hazırlık yapmaya çalışıyor. Hükümetler, hanelere kış aylarında ışıkları açık ve evleri sıcak tutmak için yeterli yakıt sağlamak ve yeraltı deposunu gaz kaynaklarıyla doldurmaya çalışıyor.

Avrupa gaz tedarikinin azalması üstüne sıcak hava dalgasıyla da mücadele ederken, kış için acil önlem planlarına geçti. Kuzey Akım 1’den gelen gazın büyük ölçüde azalması, depodaki gazın kullanımına neden oldu. Alman enerji devi Unipergaz stoklarıyla ilgili yaptığı açıklamada, depolama tesislerinden gaz çekmek zorunda olduğunu ve Avrupa'nın aşırı bir sıcak hava dalgası yaşamasına rağmen kış için ihtiyaç duyulan gazın azaldığını söyledi. Zor durumdaki kamu kuruluşu, müşterilerine gaz sağlamak ve Uniper'in likiditesini güvence altına almak için kendi depolama tesislerinden gelen gaz hacimlerini azaltmanın gerekli olduğunu söyledi. Basın toplantısı yapan Uniper CEO'su Klaus-Dieter Maubach, Rusya'dan ithal edilen gazın “muazzam azalması” nedeniyle depolama tesislerinden gaz arzını çekmenin bir olasılık olduğu konusunda uyarmıştı.

DEPOLAMA YÜZDE 64,5 SEVİYESİNDE

Rus arzında kalıcı bir kesinti olması durumunda endüstri ve hane halklarına yönelik darbeyi hafifletmek için Almanya kasım başına kadar gaz depolama tesislerini yüzde 90'a kadar doldurma planını sürdürüyor. Ancak kasıma üç buçuk ay kala Almanya'nın mevcut depolama seviyesi yüzde 64,5 düzeyinde. Şirketler, belediyeler ve bireyler gelecek haftalarda daha fazla gazın depolanabilmesi için enerji tüketimini azaltacak önlemler almaya çağrıldı. Almanya'nın yaşadığı şiddetli arz sıkıntıları Danimarka, Fransa, Avusturya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti'ni de vurabilir. Doğal gaz ithalatçısı konumundaki bu ülkeler Almanya üzerinden tedarik sağlıyor.

HÜKÜMETE KURTARMA PLANI SUNULDU

Hisselerde çoğunluk sahibi olan Finlandiyalı Fortum şirketi, geçen hafta Uniper'in gaz kıtlığı ve yükselen fiyatlar nedeniyle aşırı mali sıkıntıya girdikten sonra Alman hükümetine bir kurtarma planı sunduğunu açıkladı. Almanya ekonomi bakanlığı ise yaptığı açıklamada, hükümet yardımı için hala bir zaman çerçevesi olmadığını söyledi. Uniper, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyonun ardından yükselen enerji faturalarıyla ilgili alarma geçen ilk Alman enerji şirketi oldu. Şirket, son haftalarda Rus sözleşmeli gazın sadece yüzde 40'ını aldı ve önemli ölçüde daha yüksek fiyatlardan tedarik etmek zorunda kaldı. ‘ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ AY ÇOK ZOR OLACAK’ Avrupa Birliği'nin en büyük gaz ithalat altyapısı olan Kuzey Akım 1 boru hattının yıllık bakımı, gaz arzında daha fazla kesinti olacağı korkularını körükledi. S&P Global Başkan Yardımcısı Dan Yergin, “Önümüzdeki birkaç ay gerçekten zor olacak. Avrupa'nın kışı atlatmak için yeterli gaza sahip olup olamayacağını görmek için bir yarış olacak ve Rusya'nın durumun bu noktaya gelmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını düşünüyorum" dedi. Yergin, Avrupa'nın kış enerji sorunlarının dünyada yankılanmasını da beklediğini söyledi.

‘YÜZDE 30 ÇALIŞACAK’

Almanya'nın enerji düzenleyicisi Federal Ağ Ajansı, Kuzey Akım 1 boru hattının bakım periyodunun sona erdiğinde yaklaşık yüzde 30 kapasiteyle devam edeceğini söyledi. Federal Ağ Ajansı Şefi Klaus Mueller, Rus Gazprom'un (GAZP.MM) gaz akışını günde yaklaşık 530 gigawatt saat olarak yeniden ayarladığını söyledi. Mueller, ZDF’ye verdiği bir röportajda, "Yaklaşık yüzde 30 kullanım olacaktır. Hiç yoktan iyidir ama tabii ki sözleşmeyle kararlaştırılan şey değil" dedi. Mueller, gaz akışının yukarı doğru değiştirilebileceğini veya daha fazla kesilebileceğini söyledi. Mueller, “Yüzde 30'u alırsak, bu oran tasarruf etmemize yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

ACİL EYLEM PLANLARI DEVREDE

Alman hükümeti stokların tükenmesi halinde acil eylem planları hazırlıyor. Kömür yakıtlı elektrik santrallerini tekrar devreye alan hükümet, sıvılaştırılmış doğal gaz için yeni ithalat terminalleri kuruyor ve endüstriyel tüketicileri gaz tüketimini azaltmaya teşvik etmek için bir müzayede sistemi planlıyor. Şirketlere de bir kesinti olasılığına karşı hazırlık yapmaları söylendi. Ekonomi bakanlığı, hastane gibi kritik altyapı sistemlerine sahip kurumların acil durum jeneratörleri alması gerektiğini söyledi.

FİYATLAR 8 KAT ARTTI

Şirketleri endişelendiren sadece tamamen kapanma değil. Avrupa doğal gaz fiyatları son 18 ayda sekiz kat artarak megavat saat başına yaklaşık 20 avrodan megavat saat başına 160 avronun üzerine çıktı. Sadece geçen ay fiyat ikiye katlandı ve birçok şirketin bu oranda faaliyete devam edemeyecekleri konusunda uyarılara neden oldu. Bu fiyat gübre ürünlerine olan talebi yüzde 50 ila 70 arasında azaltıyor. Çiftçiler artan maliyetler karşısında direnirken, bazıları Sırbistan üzerinden AB'ye kaçak olarak giren Rus gübre üreticilerinden gelen yasadışı ithalatlara erişiyor.

Gaz akışı başladı

RUS gazını Almanya'ya taşıyan en büyük boru hattı Kuzey Akım 1'in 11 Temmuz'da başlayan bakım çalışmaları tamamlandı ve hattan doğal gaz akışı başladı. Kuzey Akım 1 boru hattı, Baltık Denizi altında Rusya'dan Almanya'ya yılda 55 milyar metreküp gaz taşıyor. Piyasalar ve şirketler, Ukrayna krizi nedeniyle boru hattının kapalı kaldığı sürenin uzatılabileceğinden endişe ediyordu ancak sözkonusu boru hattının bakımı planlanan sürede tamamlandı. Akışın başladığı ilk saatte sisteme 48 milyon metreküp doğal gaz verildi.

Sonraki Haber