Acil kısırlaştırma seferberliği

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bir çocuğumuz sahipsiz köpek tarafından ısırıldı. Kuduz virüsü kaptığı ortaya çıktı. Yaşanan olay sahipsiz sokak hayvanları sorununu yeniden gündeme getirdi. Ülkemizde her yıl 1 ya da 2 kuduz vakası yaşanıyor.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, kısırlaştırma için belediyeler, bakanlıklar ve bu alanda çalışan kitle örgütlerinin birlikte hareket ederek uzun vadeli planlama yapması gerektiğini söyledi.

‘BÜTÇE AYRILMALI’

Köpeklerin ısırdığı iki çocuktan biri taburcu edildi. Kuduz teşhisi konulan 10 yaşındaki çocuk ise yoğun bakımda, durumu kritik. Prof. Dr. Arslan, sahipsiz hayvan sorunu ile ilgili değerlendirmede bulundu: “Sokak hayvanı popülasyonunun kontrol altına alınması gerekiyor. Bu yalnızca belediyelere bırakılabilecek bir görev değil. Bakanlıklar, belediyeler, bu alanda çalışan kitle örgütleri hep birlikte bu sorunun üzerine gitmeli. Bakanlıklar bu alana bütçe ayırmalı. Çoğu belediyede Veterinerlik Hizmetleri Müdürlükleri yok. Veteriner hekim sayısı yetersiz. Veteriner çalışabileceği bir alanı yok. Bütün bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Kuduz, sahipsiz hayvanların nüfusunun artması ve şehir dışındaki alanlara kaymalarıyla oluşan risklerden biri… Kuduz virüsü taşıyan yaban hayvanları ile karşılaşma ve virüsü kapma gibi bir risk var.”

Sahipsiz hayvan sorunun çok boyutlu bir şekilde ele alınması gerektiğini söyleyen Arslan, “Köpeklerin yaraladığı vakaların yüzde 70’i sahipli hayvanlar tarafından oluyor. Bunların çoğu da çocuk. Okullarda hayvanlara nasıl yaklaşılacağına ilişkin de eğitim vermemiz gerekiyor.” dedi.

KUDUZDA ERKEN MÜDAHALE HAYATİ

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, kuduz teşhisi konulan 10 yaşındaki çocuğun durumu ile ilgili bilgi verdi. Çocuğun ısırıldığının geç fark edildiğini ve hastaneye geldiğinde ısırılma yerinde yanma, karıncalanma, karın ağrısı, su korkusu gibi kuduz hastalığı bulgularının başladığını vurgulayan Cengiz, "Çocuğumuz 21 Ekim'den beri yoğun bakım ünitesinde takip ediliyor, solunum cihazına bağlı. Uyutularak ağrı kesici veriliyor. Beynin etkilendiğine dair önemli bulgular var, durumu çok kritik." dedi.

Kuduzda erken müdahalenin hayati önemde olduğunu anlatan Cengiz sözlerine şöyle devam etti: “Kuduz virüsü vücuda girmiş olsa bile erken önlemlerle bu öldürücü hastalığı önleyebiliyoruz. İlk aşamada basınçlı, tazyikli su ve sabunla yara bölgesinin temizlenmesi gerekiyor. Ardından evde bulunan alkol içeren antiseptikle o bölge tekrar temizlenmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Virüs önce ısırılma yerindeki kas dokusunun içinden sinir uçlarına giriyor ve oradan günde 1-2 santim kadar ilerleyerek beyne, omuriliğe ulaşıyor. Oradan vücuttaki tüm sinirlere iletiliyor. Bu aşamadan önce durdurabilirsek hastalığı önleyebiliyoruz."

BURCU ÇALIK – AA

Sonraki Haber