Acının Başkenti: Pandaların Diyarı Sichuan
Siz değerli okuyucularımızla birlikte China Daily ortaklığıyla Çin’in farklı bölgelerini gezmeye ve sizlere tanıtmaya devam ediyoruz. Gezimizin üçüncü durağı acı yemek kültürüyle ünlü olan ve Çin’in ulusal sembollerinden olan pandaların anavatanı olan Sichuan eyaleti oldu.
Çin’in güneybatısında bulunan Sichuan, nemli ve bol yağışlı iklimi sayesinde pandalara ve onların temel besin kaynağı bambu yetiştiriciliğine çok uygun bir iklime ve yaşam alanına sahiptir. 83 milyonluk nüfusuyla Sichuan, Çin’in ekonomik açıdan en büyük 6. eyaleti konumundadır. Mandarin Çincesi’nin Sichuan’a özgü bir lehçesi konuşulan bölgenin Çin’de ve dünyada en çok meşhur olan bir diğer yanı ise acı Sichuan biberidir. Oldukça acı tatlara sahip bir mutfağı olan Sichuan, yemekleri ve biberleriyle hem Çin’de hem de dünyada oldukça ünlüdür. Şimdi gelin hep birlikte gezimizin başlıca noktalarına bir göz atalım.
CHENGDU DEV PANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ ARAŞTIRMA MERKEZİ
Gezimize bizi en çok heyecanlandıran noktalardan birisi olan Chengdu Dev Panda Yetiştiriciliği Araştırma Merkezi’yle başlıyoruz. Burası Çin’in sembollerinden olan dev pandalar, kızıl pandalar ve diğer Çin’e özgü bazı nesli tükenmekte olan hayvanlar için oluşturulmuş olan bir üreme ve araştırma enstitüsü. Şehir merkezinden 10 km uzaklıkta olan ve 3 km²’lik bir alana inşa edilmiş olan bu araştırma merkezi, içinde barındırdığı dev pandalar ve kızıl pandaların yanı sıra, devasa ormanlık alanları ve manzarasıyla gelen ziyaretçilere huzur dolu anlar yaşatıyor.
DUJİANGYAN ANTİK SULAMA SİSTEMİ
Ö. 256 yılında Qin Hanedanlığı döneminde bir baraj ve sulama sistemi olarak inşa edilen Dujiangyan Sulama Sistemi, UNESCO tarafından Kültürel Dünya Mirası listesine eklenmiş bulunuyor. Taoizm’in doğduğu uçsuz bucaksız yemyeşil dağların ve ormanların arasında nehirleri birbirine bağlayan ve suyun şehre ulaşmasını sağlayan bu antik su kanallarının etrafında pek çok antik tapınak da bulunuyor. Sessiz, doğayla iç içe huzurlu yapısını hissetmenin yanı sıra; tarım, ulaşım ve temiz su kaynağı olarak 2000 yıldan uzun bir süredir insanlığa hizmet eden bu antik sulama sistemi Sichuan’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
ÇİN’İN EN GÜZEL KİTAPÇISI: ZHONGSHU KİTAP KÖŞKÜ
Bir kitap aşığı için bir kitapçıya adım atmak her zaman heyecan vericidir, ancak Çin'de 2020 senesinde açılan yeni bir kitapçı bu deneyimi kesinlikle büyüleyici kılıyor. Sürreal bir yaklaşımla dizayn edilen kitapçı, yerden tavana kadar uzanan kitap rafları ve tavanda kullanılan aynalarla ziyaretçilerini kitapların sonsuzluğa uzanan dünyasına götürüyor. Yaklaşık 80.000 kitaplık bir koleksiyona sahip olan kitapçı, kitap tutkunlarının ziyaretini bekliyor.
GELENEKSEL ÇİN SOSYAL HAYATININ MERKEZİ: KUANZHAİ CADDESİ
Sichuan Eyaleti’nin başkenti Chengdu şehir merkezinde yer alan cadde, yüzlerce yıllık geleneksel görünümünü korumayı başarmış ve günümüzde de Chengdu halkının geleneksel eğlence ve yemek kültürünü aslına en yakın bir şekilde temsil etmeye devam ediyor. Her yıl milyonlarca turistin uğrak noktalarından biri olan Kuanzhai Caddesi, geleneksel Çin kültürü ile modern yaşamı bir araya getirmiş gibi gözüküyor. Geçmişte özellikle yüksek rütbeli bürokratların ve askerlerin uğrak eğlence merkezlerinin başında gelen cadde, günümüzde de yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
DAOMİNG KASABASI BAMBU EL SANATLARI KÖYÜ
Yazımızın başında Sichuan eyaletinin bambu yetiştiriciliği için önemli merkezlerden birisi olduğunu söylemiştik. Doğanın verdiği bu hediye, Sichuan’da binlerce yıldan bu yana devam eden bambu el sanatları geleneğinde kendisini gösteriyor. Şehir merkezinden yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan köy, benimsediği ekolojik yaşam tarzı ve geleneksel Çin el sanatlarını koruma ve geliştirme çabasıyla öne çıkıyor. İçinde el sanatları merkezleri, oteller, gençlik kampları vs. barındıran köy, hem turizm faaliyetleri ile, hem de geleneksel Çin el sanatlarını modern endüstriyel ekonomiye adapte ederek köy ve bölge halkının ülke ekonomisine daha çok katılmasını sağlıyor.
JİNSHA ARKEOLOJİK SİT ALANI
Gezimizin son durağı, Çin’de 21. yüzyılın en önemli arkeolojik keşif olarak adlandırıaln Jinsha Arkeolojik Sit Alanı ve Müzesi oldu. Müzede, yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılan ve Çin tarihine ışık tutuan binlerce yıllık tarihi eserler bizi karşıladı. Özellikle Çin’in ulusal sembolleri arasında bulunan altından yapılmış güneşkuşu ve altın maske müzenin en değerli parçaları arasında yer alıyor.
Doğal ve tarihi güzellikleriyle, şirin pandalarıyla ve lezzetli yemekleriyle bizde pek çok güzel hatıra bırakan Sichuan’dan ayrılıyoruz. Bir sonraki gezimizde görüşmek üzere!