Acının istismarı pes dedirtti

Haftalık gazete Oksijen’in deprem fotoğraflarını “konuşturma” yazısına dönüştürmesi büyük tepkiye yol açtı.

Depremin üzerinden henüz birkaç gün geçmiş ve yaralar sarılmamışken Gazete Oksijen’in “Fotoğrafların dili yoktur, konuşmazlar, ama istedik ki bu kez sesleri duyulsun. Sözü işin üstatlarına bıraktık. Depreme dair en çarpıcı kareleri Ayfer Tunç, Buket Uzuner, Tuna Kiremitçi, Aslı Perker, Nedim Gürsel, İsmail Güzelsoy ve Seray Şahiner kaleme aldı.” şeklindeki tanıtımına sosyal medyada tepki yağdı.

Oksijen yazarları okurdan özür diledi.

Kahramanmaraş’ta, Mesut Hançer’in enkaz altında hayatını kaybeden kızı Irmak Leyla’nın elini tuttuğu fotoğraf herkesin boğazını düğümlemişti. Edebiyatçı Şebnem İşigüzel’in bu fotoğrafı söze dökmesi, depremzedelerin acısını istismar etmek olarak yorumlandı. Tepkilerden bazıları şöyle oldu:

Tuna Yüksel: Bu utançtır. Lütfen silin bunu ve özür dileyin. Yazıktır yahu!

Ümit Kıvanç: İyi bir şey yaptığınızı düşünüyorsunuz herhalde, ama bu pek uygunsuz.

Ersin Çelik: Duygularınız da düşünceniz de edebiyatınız da şiiriniz de ağır hasarlı.

Mahir Ünsal Eriş: Bu birinin aklına geldi, onu diğerleriyle paylaştı, sonra yazarlara ulaşıldı, yazı istendi, fotoğraflar itinayla seçildi, yazarlara gönderildi, onlar oturdular yazdılar, aldınız siteye koydunuz… Bütün bu aşamalar boyunca bir kişi mi demedi, yahu biz ne yapıyoruz diye? Delirdiniz mi?

Şahan Gökbakar: Bu kadar m*lca bir hareket görmedim. Fotoğraflara söz bulmuşlar. İyi b*k yediniz! Lan biz ne yapıyoruz abi diyen bir kişi çıkmadı mı aranızdan?

YAZARLARDAN ÖZÜR GELDİ

Ünlü yazar Ayfer Tunç, gazetenin hazırladığı deprem dosyası için okurlardan özür diledi. Yaptığı sosyal medya paylaşımında; “Gazete Oksijen’in talebinin bu derin acıya karşı ‘umut’ olacağını sandığım için kendimi asla affetmeyeceğim. Haklısınız. Acı aklımı uyuşturmuş olmalı. Sözüm yok.” dedi.

Yazar İsmail Güzelsoy, Oksijen'deki yazıya ilişkin; “Birlikte olduğum insanın Maraş'taki evleri çöktü. Bu acının içindeyken, bir ağıt yazdım kendimce. Dışarıdan, üstten, öteden bakan değil, aynaya bakan birinin sözleriydi onlar. Kırdığım herkesten içtenlikle özür dilerim.” dedi.

Kumral Ada Mavi Tuna, Uzun Beyaz Bulut Gelibolu ve birçok kitabın yazarı Buket Uzuner de gazetenin söz konusu içeriğine kayıtsız kalamayarak özür diledi:

“İçinde bulunduğumuz büyük acı, çaresizlik ve öfke duygularını ifade etmek niyetiyle, depremde çekilmiş bir fotoğrafa alt yazı yazmayı kabul ettim. İyi niyetin mazeret olmadığını bilen birisi olarak, yapmasaydım çok iyi olurmuş, içtenlikle özür dilerim.”

Gelen tepkilere karşı kendini savunan gazete yazarı Aslı Perker ise; “Enteresan bir yermiş bu Twitter. Hep duyuyordum, bir hayli kavgacı insanlar. Nasıl dayanıyorlar bu kadar kin, vasatlık ve öfkeye bilmem. Anladığım kadarıyla bir de düşünceni de söylememen gerekiyor. Değişik bir düzen. Not ettim.” paylaşımında bulunarak hesabını gizledi.

Tuna Kiremitçi de tepkiler üzerine; “Yazarların duygu ve düşüncelerini yazması sorun değil. Herkes yazıyor sonuçta. Ama bu sunumda kullanılan pazarlama dili çok itici olmuş. Gazetenin hem okurlardan hem de zor duruma düşürdüğü yazarlardan özür dilemesi gerekir." ifadelerini kullandı.

GAZETENİN AÇIKLAMASI SAMİMİ BULUNMADI

Gazete Oksijen, tepkileri, gazetenin; “Birinci sayfasındaki editoryal değerlendirme ve sunuşa yönelik eleştiriler” olarak değerlendirdi ve saygıyla karşıladıklarını açıkladı. Karamsar olduklarını ifade eden Oksijen’in açıklamasında, “Kullandığımız anonslarda bazı sorunlu ifadeler bulunduğunu kabul ediyor ve bunun için özür diliyoruz. Ancak buradan hareketle ‘Oksijen’in acıdan nemalanmaya çalıştığına’ yönelik eleştirileri hak etmediğimizi düşünüyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Gelen tepkilerden sonra özür mesajı yayınlayan ancak ilgili paylaşımı sayfasından kaldırmayan Gazete Oksijen, internet içeriğini ücretsiz olarak okurlara açık hale getirdi. Okurlar ise özür dilemeyi bile beceremediklerini ve gazetenin reklamını yapmaya çalıştıklarını söyleyerek sert tepkilerde bulunmaya devam etti.

Sonraki Haber