Açlık sınırı 2 bin 736’ya, yoksulluk sınırı 8 bin 912 liraya çıktı
Türk-İş araştırmasında mutfak harcamasında pandemi koşullarının devam ettiği, çalışanların satın alma güçlerinin önemli ölçüde azaldığı bildirildi. Açlık sınırının 2 bin 736, yoksulluk sınırının da 8 bin 912 liraya yükseldiği belirlendi.
Türk-İş mart ayı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasını yayınladı. Küresel salgın Kovid-19 virüsünün, başta sağlık olmak üzere ekonomik ve sosyal alanda tüm ülkeleri etkilediği vurgulanan açıklamada, “Yaklaşık bir yıldır ülkemizi ve özellikle çalışanları doğrudan etkileyen, iş ve yaşam şartlarını, geçmişle kıyaslanamayacak ölçüde, kötüleştiren pandeminın olumsuz etkileri halen devam etmektedir” denildi.
MUTFAK TAŞINAMAZ BOYUTTA
Açıklamada, “Çalışanların iş ve gelir güvencesi -yapılan kimi düzenlemelere karşın- gerilemiş, özellikle geçim şartları bozulmuş, satın alma güçleri önemli ölçüde azalmıştır. Özellikle gıda fiyatlarında görülen artışın genel fiyat artışlarının üzerinde gelişim göstermesi, çalışanların harcamalarında ağırlıklı yer kaplayan ‘mutfak’ harcamalarını taşınmaz boyuta getirmiştir” ifadeleri yer aldı.
BEKAR ÇALIŞAN MALİYETİ 3.3 BİN TL
Türk-İş’in çalışanların ‘geçim şartlarını’ ortaya koymak amacıyla otuz dört yıldan bu yana, aralıksız olarak her ay düzenli bir şekilde “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasını yaptığı hatırlatılan açıklamada araştırmanın mart ayı sonuçları ile ilgili şu bilgiler verildi: “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 735 TL’dir.Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8 bin 911 TL olmuştur. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 316 TL’ye yükselmiştir.”