Bakan Tunç: FETÖ elebaşı için 27 suçtan 7 iade talebimiz oldu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'FETÖ elebaşı maalesef ABD'de misafir edilmeye devam ediliyor. 27 suçtan 7 iade talebimiz oldu. Maalesef 8 yıldan bu yana iadesi konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadı' dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin 8. yılı öncesinde yaptığı değerlendirmede, darbe girişimi sırasında 253 kişinin şehit, 2 bin 190 kişinin de gazi olduğunu belirtti. Tunç, o karanlık gecede büyük kahramanlık mücadelesi veren aziz millete şükranlarını sunduğunu bildirdi.

Tunç, "15 Temmuz gecesi Türk milleti, dünyaya bir insan hakları mücadelesinin nasıl yapıldığını, milli iradeye nasıl sahip çıkıldığını, demokrasiye nasıl sahip çıkıldığını iyi bir başarıyla gösterdi." değerlendirmesinde bulundu.

'DEVLETİN KILCAL DAMARLARINA SIZAN ÖRGÜT'

Bakan Tunç, darbe girişiminin bastırılmasının ardından "devletin kılcal damarlarına sızan" örgüt mensuplarının ayıklanması ve teröristlerin yargılanması sürecinin başladığını ifade etti.

Darbe girişimi sonrası 20 Temmuz 2016'da olağanüstü hal ilan edildiğini aktaran Tunç, "Olağanüstü hal ilan edilirken şöyle geriye dönüp baktığımız zaman 15 Temmuz hain darbe kalkışmasını sulandırmaya yönelik birtakım beyanatlar, maalesef bir kısım siyasilerimizden duyduk ve hala da duymaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Olağanüstü hal ilanının "darbecilerin hukuk içerisinde yargılanmasını ve devlet kurumlarından ayıklanmasını sağlamaya yönelik Anayasa'nın 121. maddesinden kaynaklanan yetkiyle" yapıldığını dile getiren Tunç, olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin TBMM'de kanunlaştırılarak, Anayasa Mahkemesi denetimine sunulduğunu dile getirdi.

'120 BİN KİŞİ KAMUDAN İHRAÇ EDİLDİ'

Hukuka ve demokrasiye saygılı bir süreç işletilmeye çalışıldığını söyleyen Tunç, 120 bin kişinin kamudan ihraç edildiğini, kurulan Olağanüstü Hal Komisyonu'na yapılan başvurular sonucu da yaklaşık 20 bin kişinin görevine döndüğünü bildirdi.

FETÖ ile mücadele konusunda Adalet Bakanlığı ve yargı teşkilatının da aldığı kararlar bulunduğuna işaret eden Tunç, şöyle konuştu:

"O dönemde görev yapan 16 bin 176 hakim savcımız vardı. Bunun 4 bin 6'sının FETÖ irtibat ve iltisakı olduğu gerekçesiyle yargıdan ihraçları gerçekleşmiş oldu ve yargıda da büyük bir arınma sürecini o dönemde yaşadık. Aslında 17-25 Aralık emniyet ve yargı darbe girişiminden sonra bu ayıklanma süreci devam etmiştir. Sonrasında 15 Temmuz sonrasında da yine bu süreçteki kararlılığımız sürdü. 15 Temmuz gecesinde yargının kahramanlığını unutamayız. 15 Temmuz gecesi cumhuriyet savcılarımız hemen adliyelere koştular, soruşturmaları başlattılar. 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında bulunan FETÖ teröristleri hakkında gözaltı kararları verdiler, yakalamalar gerçekleştirildi. Darbeye katılanlar hakkında hızlı bir şekilde yargılama süreçleri başladı."

705 BİN 172 KİŞİYE FETÖ'DEN İŞLEM

Tunç, 15 Temmuz'un ardından hakkında FETÖ nedeniyle işlem yapılan kişi sayısının 705 bin 172 olduğunu, 125 bin 456 kişi hakkında mahkumiyet, yaklaşık 357 bin kişi hakkında takipsizlik, 104 bin kişi hakkında beraat, 28 bin kişi hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması, 4 bin 463 kişi hakkında da diğer kararların verildiğini bildirdi.

FETÖ nedeniyle soruşturması devam eden 61 bin 796, ilk derece yargılaması devam eden de 23 bin 52 kişi bulunduğunu aktaran Tunç, "O gece silah çeken, halkın üzerine tankları süren, helikopter kullanan, bomba atan ve fiilen orada milletine karşı koyan darbeci teröristlerle ilgili mahkumiyet kararı 4 bin 891. Bunun 1634’ü ağırlaştırılmış müebbet, 1366'sı müebbet hapis cezası, 1891'i de süreli hapis cezaları. 2 bin 870 kişi hakkında fiili darbe davalarında beraat kararı verilmiş." bilgisini paylaştı.

'YARGI KILI KIRK YARARAK KARAR VERİYOR'

"Darbe davalarında haksız yere ceza alanlar oldu" şeklinde eleştiriler bulunduğuna dikkati çeken Tunç, "Baktığınız zaman 2 bin 870 kişiye beraat verilmiş. Bunların çoğu da erlerden oluşuyor. Burada yargı, kılı kırk yararak bir karara ulaşıyor." dedi.

Cezaevlerinde 13 bin 251 FETÖ hükümlü ve tutuklusu bulunduğunu belirten Tunç, "Bunun 870'i tutuklu, 10 bin 365'i hükümlü, 2 bin 9'u da hükümözlü olarak cezaevlerinde. Hem fiili darbe davalarından dolayı hem de FETÖ terör örgütü üyesi irtibat ve iltisaklısı olarak hüküm giymiş kişiler var." ifadelerini kullandı.

'FETÖ ELEBAŞI İÇİN 7 İADE TALEBİMİZ OLDU'

Bakan Tunç, darbe girişimi öncesi ve sonrası yurt dışına kaçan FETÖ mensupları olduğuna işaret ederek, bakanlığının ve yargının bu konuda da çalışmalar yaptığını bildirdi.

İadesi istenen FETÖ'cüler hakkında bilgi veren Tunç, şunları kaydetti:

"FETÖ elebaşı maalesef ABD'de misafir edilmeye devam ediliyor. 27 suçtan 7 iade talebimiz oldu. Maalesef ABD Adalet Bakanlığında bekletilen bir süreç, 8 yıldan bu yana iadesi konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Yine 115 ayrı ülkeye bizim FETÖ irtibat ve iltisaklarıyla ilgili, hakkında soruşturma ve kovuşturma devam edenlerle ilgili iade taleplerimiz oldu. Maalesef üzülerek söylüyorum özellikle demokrasiye, insan haklarına saygılı olduklarını söyleyen ABD, Avrupa devletleri, Almanya başta olmak üzere; iade taleplerimize bugüne kadar duyarsız kaldılar, cevap vermediler. Teröristleri kendi ülkelerinde muhafaza etmeye devam ettiler. Bunu da üzülerek söylüyoruz."

Sonraki Haber