Tunç'tan İmamoğlu'na: Sağa sola sataşacağına...'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eleştirilerine yanıt verdi. Tunç 'Bu arkadaş sağa sola sataşacağına, İstanbulluların sorunlarıyla ilgilenmesi lazım' dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı “ahmak” davasında davaya bakan hakim başka bir yere atanmıştı. İmamoğlu, bu konuda bir dizi eleştiride bulunarak hakimin görev yerinin kasıtlı olarak değiştirildiğini ima etmişti. Bu konudaki eleştirileri yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “Bunların ne söylediklerinden kendilerinin de haberi yok. Başka şeyler söyleyeceğim ama bulunduğum makam buna el vermiyor” yanıtını verdi.

Tunç, “İmamoğlu'nun söylediği hakim, sürüldüğünü iddia ettiği hakim, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine 'ahmak' dediği iddiasıyla yargılandığı mahkemede 'hakimin reddi talebinde' bulundukları hakim. Yani ‘bu hakim bizim davamıza bakmasın’ diye dilekçe verdikleri, reddi hakim yaptıkları hakimin, başka bir sebeple Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından başka bir yere tayinini, sanki ‘davanın mahkeme hakimini sürdüler’ diye değerlendirmek abesle iştigal. Buna cevap vermeye bile değer bulmuyorum. ‘Reddi hakim talebinde’ bulundukları hakimi, sanki ‘Hakimler Savcılar Kurulu başka bir yere tayin edip sürdü, sürgün’ şeklinde yorumlamak mantık dışı bir yorumlama. Maalesef bunlar oluyor” dedi.

ABESLE İŞTİGAL

“Bu arkadaş sağa sola sataşacağına, İstanbulluların sorunlarıyla ilgilenmesi lazım” diyen Tunç, “Seçildiği günden bu yana maalesef bu tür abesle iştigalleri görüyoruz. Yargıya yönelik en son söyledikleri sözleri reddediyoruz. Türk yargısına kimse hakaret edemez. Yargımız, tarafsız ve bağımsızdır. Anayasamızın 138’inci maddesi çerçevesinde yargı makamlarına hiç kimse talimat veremez, emir veremez. Yargı makamları da hiçbir talimatı dikkate almaz. Bağımsız ve tarafsız yargımız, kararlarını hukuk çerçevesi içerisinde vicdanlarına göre verirler. Son verdiği örnek, hakimi reddedeceksin, ‘bu hakim davama bakmasın’ diyeceksin. Reddi hakim talebinde bulunduğunu unutacaksın, sonrasında hakimin tayini çıktığında, ‘bu hakimi niye sürdü’ diyeceksin. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bir kere ne söylediklerinden haberleri yok bunların. Aslında daha başka şeyler söylemek istiyorum ama bulunduğum Adalet Bakanı makamı buna el vermiyor” ifadelerini kullandı.

'Hedefimiz yeni anayasa'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Bartın Merkez İlçe 8'inci Olağan Kongresi'ne katıldı. Bartın Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrede konuşan Tunç, şunları kaydetti: “Hukuk devleti ilkesini güçlendirdik. Bir daha bu ülkede darbeler olmasın, bu ülkede vesayetçi anlayış milletin önünü bir daha kesmesin diye Anayasamızda önemli yapısal reformlar yaptık. Hakimler ve Savcılar Kurulu, Anayasa Mahkemesi, Yüksek Askeri Şura, Milli Güvenlik Kurulu tüm bunların yapısını demokratik ilkelere uygun hale getirdik. Anayasamızda darbeciler yargılanamaz diye bir madde vardı. Kaldırdık sizin onayınızla, milletimizin desteğiyle. Sıkıyönetim gerektiğinde ilan edilebilir diye bir madde vardı Anayasada. Bunların hepsi milletin evet oylarıyla değişti. Anayasadaki vesayetçi ruhu ortadan kaldırmak için çok çalıştık. Milletimiz buna destek verdi. Ve şimdi hedefimiz yeni bir anayasa. Demokratik, sivil, katılımcı bunca değişikliğe rağmen hala da o vesayetçi ruhu taşıyan, birtakım çelişkilere ve tartışmalara yol açan tüm maddeleri ortadan kaldıracak, milletimizin temsilcileri tarafından yapılan milletvekillerimiz tarafından yapılıp milletimize onaylatılan bir toplum sözleşmesini inşallah hayata geçirmek nasip olur. Türkiye yüzyılına da bu yakışır.”

Sonraki Haber