Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika Can Atalay açıklaması!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Anayasa’nın 84. maddesi açık. Milletvekilliğinin düşme sebepleri yazar. Can Atalay’ın milletvekilliği kesin hüküm nedeniyle düşmüştür.' dedi.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı davasında hapis cezasına çarptırılan Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin CHP ve Atalay’ın avukatlarının yaptığı başvuruyu karara bağladı. AYM, “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM’nin kararına ilişkin konuştu.

Yüksek Mahkeme, her iki başvuruda da “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti. AYM’nin kararı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soruldu.

Bakan Tunç'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"AYM’nin gerekçeli kararı henüz açıklanmadı. AYM’nin karar verilmesine yer olmadığına dair karar verildiğini öğrendik. Anayasa’nın 84. maddesi açık. Milletvekilliğinin düşme sebepleri yazar. Can Atalay’ın milletvekilliği kesin hüküm nedeniyle düşmüştür. Bu durumda AYM’ye başvurulmuştur. AYM yetkisizlik nedeniyle ret verir. ‘Karar verilmesine yer olmadığına’ dair kararın gerekçesini sonra öğreneceğiz. Kesin hükmün tartışılması nedeniyle böyle bir karar verilmişse bu doğru değildir.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç

‘Karar verilmesine yer olmadığına dair’ karar Anayasa’nın 84. Maddesi gereği aym’ye gidemeyeceği için verildiyse durum farklıdır. AYM’nin önceki içtihatları var. Daha önce ret kararı verilmiştir. Bu kez durum farklı. Gerekçeli karar ortaya çıktıktan sonra göreceğiz.

Anayasamızın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesi açık. 83. maddesinde seçimden önce soruşturulmasına başlanmış olan anayasal düzene ilişkin suçlar "terör suçları" dokunulmazlığın istisnasıdır. Burada da bir yargı süreci gerçekleşmiştir. Gezi olayları nedeniyle başlayan bir ceza soruşturması vardır. Yerel mahkeme, istinaf ve yargıtay bu suçu değerlendirmiştir. Bir kesin hükme ulaşmıştır. Dolayısıyla bu kesin hüküm de ortadan kaldırılmış değildir.

Anayasa mahkemesinin vermiş olduğu ihlal kararıyla ilgili olarak da yargıtayımız anayasanın 83 ve 14 maddelerinn uygulanamaz hale getirilmesi nedeniyle anayasa mahkemesi kararına uyulmaması yönünde karar vermiştir. Burada iki yüksek mahkeme arasındaki görüş farklılıkları ile bugüne kadar gelmiş bulunuyoruz. Bunun çözümü de yine TBMM'de yapılacak olan yasal ve anayasal değişikliklerdir. Anayasa değişikliği bir uzlaştırma gerektirir. Eğer bu yapılamıyorsa bu sorunun çözümü yine kanunlarımızda yapılacak değişikliklerledir."

8.YARGI PAKETİ TBMM'DE

"8. Yargı Paketi Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlandı ve kabul edildi. Burada yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, yargının hızlandırılması, hak arama yollarının genişletilmesi ve kişisel verilerin korunması ile ilgili önemli düzenlemler var.

Seçim sonrası da getireceğimiz düzenlemeler var. Özellikle ceza muhakemesi kanununda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik önemli çalışmalar var."

İTİRAZ VE İSTİNAF SÜRE SINIRI 2 HAFTA OLACAK

"Terörle mücadele açısından hassasiyetimizi korumaya devam ediyoruz. Bu konuda anayasa mahkemesinin TCK'nın 220 örgüt suçaları ve 314 Silahlı Örgüt suçları bakımından terör örgürü üyesi olmamak ile beraber örgüt adına suç işleyen kişinin örgüt üyesi gibi cezalandırılabileceği hükmünü Anayasa mahkemesi iptal etmişti. Burada boşluk doğmaması lazım. Eğer örgüt üyesi değil ama örgüt adına suç işliyorsa ceza kanunundaki o boşluğu doldurarak örgüt üyesi olmasa bile örgüt adına suç işleyen kişilerinin cezasının müstakil bir suç olarak düzenlenmesini ceza kanunumuzda sağlayarak terörle mücadele konusunda bir hassasiyetin oluşmaması noktasındaki yasal düzenleme ihtiyacını meclisimizle paylaşmıştık."

Sonraki Haber