Adana muz merkezi oldu

Akdeniz bölgesi Hükûmet’in koruyucu önlemleri ve teşvikleriyle Türkiye’nin muz üretim merkezi oldu. Artan üretimle muz ihtiyacı karşılanıyor. Hatta üretim kotası da konuldu. Üretici para kazanıyor. Tüketici de yerli muzu sevdi. İthal muz azaldı

Mersin ve Antalya’dan sonra Adana da muz merkezi oldu. İlde 2017 yılından bu yana verilen devlet destekleri sayesinde muz ekim alanı 5 yılda 75 dönümden, 7 bin 558 dönüme çıktı. Sezonun muz hasadı da başladı. Bu yıl verimin ve fiyatın da iyi olduğu bildirildi.

GÜMRÜK VERGİSİ MUZU KORUDU

İklim değişikliği ve hükümetin aldığı kararlarla Akdeniz bölgesinde muz ekim alanları artıyor. Muz yetiştiriciliği Ege illerinde de yapılmaya başlandı. Ekim alanlarının artmasına özellikle hükümetin yüzde 145,8’lik gümrük vergisi koyması etkili oldu. İthal muz azaldı. Arada bir hayli fiyat farkı oluştu. Zaman içinde tüketici de yerli muzun tadını ve aromasını sevdi. Fiyatı da uygun olunca yerli muza olan talep arttı. Sera ortamında yetiştirilen muzun şu an kilosu üreticide 27 liradan satılıyor. Pazarda muz 50-60 lira aralığında.

MUZA KOTA KONULDU

Üretim miktarı ve ekili alan bazında Adana, Mersin ve Antalya’dan sonra en fazla il oldu. Adanalı çiftçiler, 2017 yılından bu yana verilen devlet destekleri sayesinde muz ekim alanını 7 yılda 75 dönümden 7 bin 558 dönüme çıkardı. Türkiye genelinde üretilen 850 bin ton muzdan, yaklaşık 45 bin tonu Adana’da üretiliyor.

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Akdeniz’e kıyısı bulunan illerde muz üretiminin arttığını ve ülke ihtiyacının büyük bölümünün yerli üretimle karşılanmaya başlandığını belirterek, “Devlet teşvikleri muz üretiminin artmasına çok katkı sağladı. 2024 başından itibaren muz üretimine kota konuldu. Biz şu anda ülkemizde muzda kendi kendine yeten ülkelerden biriyiz ve ihtiyacımızın tamamını karşılıyoruz.

"Eğer gümrük vergisi konulmasaydı muz üretimi bu kadar artmayacaktı. Fiyatlar 10 gün önce 35-36 lirayken şu anda muzun kilogram fiyatı 27 liradan alıcı buluyor. Maliyet 20 lira ve bazı muz seralarında 5 ton, bazılarında 6-8 ton verim alıyoruz.” dedi.

‘ÜLKE İHTİYACI KARŞILANIYOR’

Tarımsal planlama kapsamında bölgede artık muz serası kurulmadığını anlatan Doğan, “Adana’da 7 bin 558 dönüm alanda muz üretimi var. Adana ili olarak muz üretiminde 3’üncü sıradayız. Üretim planlaması yapıldığı için ve şu anda Türkiye’de üretilen muzun ülke ihtiyacını karşıladığı için muz üretimi yasaklandı. Devletimizin de desteğiyle Adana’yı yerli muz üretiminde marka ve lider bir kent haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ

Milli üretimin gelişmesi ve Türkiye’de üretilen ürünlerin korunmasının önemli olduğunu da belirten Akın şunları söyledi: “Muzda gümrük vergilerinin yüksek tutulması yerli üretimi artırdı. Bizde muz tamamen açık havada tropikal iklimde yetişmiyor. Böyle yetişen yerlerde maliyetler de düşük oluyor. Bizde ise tamamen sera ortamında yetişiyor. Bakımı ve ilacıyla maliyeti yüksek oluyor.

"Üreticinin para kazanması için korunması ve desteklenmesi önemli. Bugün gümrük vergileri insin, ithalatın önü açılsın, seraların hepsi sökülür ve üretici para kazanamaz. Bu manada Türkiye’de üretilen ürünlerin korunması ve ithalatının yasaklanması çok doğru karardır. Muzculuğumuzun gelişmesi güzel bir örnektir. Diğer ürünlerde de buna dikkat edilirse tarımımız daha da gelişir.”

Sonraki Haber