Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç: ‘Pamuk ve soyada destek primleri önceden açıklansın’

Adana Ticaret Borsası, nisan ayı olağan meclis toplantısında üretim ve sorunları konuşuldu.

Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, depremin unutulmaması gerektiğini ifade ederek, “Canla başla üretime devam edilerek bölgeyi şahlandırmak lazım. Üretmek zorundayız, ürettiğimiz kadar güçlüyüz. Stratejik ürün olan pamuk ve soya üretimini artırmak için destek primleri önceden açıklansın.” dedi.

Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmede, “Dünyada hiç yaşanmayan asrın felaketiyle karşı karşıya geldik. İnşallah tüm bunları geride bırakırız. Bir daha yaşamayız. Depremi unutmamalı, sıkıntılarını da aşmak için daha çok mücadele etmeliyiz. Hep birlikte yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Canla başla üretime devam ederek bölgeyi şahlandırmamız lazım. ATB olarak yönetim, meclis ve çalışanlarımızla gayretlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.

‘KAZANILAN PARA ADANA’DA KALMALI’

Bir ilde kazanılan paranın ödenen vergisinin de o ilde kalmasının gerekliliğine inandığını sözlerine ekleyen Bilgiç şöyle konuştu: “İhracat, üretim yapılan illere katkı sağlamalı, değer katmalıdır. Üretim merkezleri, fabrikaları Adana’da olup, şirket merkezi İstanbul’da olan firmalarımızın hem yaptıkları ihracatları hem de Adana’mızdan kazandıklarının vergileri bu şehirde kalmalı; bu kadim şehrin eski günlerine dönmesi için katkı sağlamalıdır. Adana’nın kalkınması ve gelişmesi için de doğrusu budur. Bu konuda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bu olmuyorsa şirket merkezleri üretimlerinin ağırlıklı olduğu şehirlerde zorunlu olmalıdır.”

ÜRETTİĞİMİZ KADAR GÜÇLÜYÜZ

Adana’da turfanda olarak başlanan soğan hasadının devam ettiğini de belirten Bilgiç, şöyle devam etti:

“Turfandalar her zaman kıymetli ürünlerdir. Üreticinin bin bir zahmetle ürettiği ürünlerden para kazanması lazım. Patates hasadımız il olarak bölgemizde başlayarak Türkiye’nin tüm illerine gidiyor. Bölgemiz pamuktan zengin olan bölgedir. Adana, Çukurova yani bu bölge geçmişte bunun zenginliğini çok iyi yaşadı. Günümüzde pamuk ekimi azaldı ama ekiminin devam etmesi arzusundayız. Hem pamuk, hem ikinci ürün soya ekiminin Çukurova’da arttırılması için 2023 yılı destek primlerinin önceden ilan edilerek tatmin edici rakamlar verilmesi şarttır. Aksi takdirde dışa bağımlılığımız giderek artacaktır. Biz bunu istemiyoruz. Bölgemizi iyi bilen bakanımıza seslenmek istiyorum; stratejik ürün olarak gördüğümüz pamuğun ve soyanın ekim alanlarının arttırılmasını sağlasın. Üretmek zorundayız, ürettiğimiz kadar güçlüyüz.” görüşünü savundu.

BUĞDAYA DESTEK DEVAM ETMELİ

Meclis Başkanı Osman Bağış ise buğdayda yeni hasat sezonu öncesi artan girdi maliyetlerinin hesap edilerek çiftçiyi memnun edecek bir taban fiyatının açıklanmasını istedi.

Bağış, “Kendi kendimize yeter ülke durumuna gelebilmek arzusundayız. Buğday ekiminde sürekliliğin devam etmesi için doğrudan destek ödemeleri bu yıl da devam etmelidir. Buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerinin yükseltilmesi çiftçilerimizin korunmasında önemli rol oynamıştır” dedi.

Sonraki Haber