Adana'da yüksek hızlı tren var mı? Adana'ya yüksek hızlı tren ne zaman yapılacak?

Türkiye'deki yüksek hızlı tren ağları, son yıllarda ülkenin demiryolu ulaşım altyapısında önemli bir dönüşümü simgeliyor. Adana'da yaşayan birçok vatandaş da illerine yüksek hızlı trenin olup olmayacağı merak ediyor. Adana'da yüksek hızlı tren var mı? Adana'ya yüksek hızlı tren ne zaman yapılacak?

Türkiye'deki yüksek hızlı tren ağı, ülkenin ulaşım altyapısında çağ atlayan bir dönüşümü temsil ediyor. Bu modern tren hatları, şehirler arasındaki uzaklıkları önemli ölçüde kısaltarak hızlı ve konforlu bir seyahat imkanı sunuyor. Türkiye, yüksek hızlı tren projeleriyle hem yerel hem de ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal avantajlar elde etmeyi hedefliyor. Ankara, İstanbul, Eskişehir, Konya, Yozgat gibi büyük şehirlere ulaşan hatlar, Türkiye'nin coğrafi uzanımını birbirine bağlayarak ulaşım verimliliğini artırıyor. Diğer büyük şehirlerde yaşayan birçok vatandaş da illerine yüksek hızlı trenin olup olmayacağı merak ediyor. Adana'da yaşayan ve Adana'ya yolculuk edecek kişiler sık sık araştırma yapıyor.

ADANA'DA YÜKSEK HIZLI TREN VAR MI?

Mersin Adana-Osmaniye-Gaziantep arasında 160-200 km/saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı demiryolu hattı planlanmıştır. Altyapı çalışmaları hala devam etmektedir.

Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep illerine hızlı trenle ulaşım sağlamak için; Mersin Adana-Osmaniye-Gaziantep arasında 160-200 km/saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı demiryolu hattı planlanmıştır.

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası mevcutta 361 km olup, projenin tamamlanması ile mesafe 303 km’ye ve 6 saat 23 dakika olan seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecektir.

Toplam proje uzunluğu 303 km olan Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Projesinde 50 adet tünel, 63 adet köprü ve viyadük, 130 adet alt/üst geçit bulunmaktadır.

Projelerdeki inşaat çalışmaları 6 kesim halinde devam etmektedir. Mersin-Adana (67 km) kesimi 3.4. hat kesimi altyapı işleri tamamlanmıştır.

Adana-İncirlik-Toprakkale (76 km) kesimi altyapı işlerinde %85, Toprakkale-Bahçe (58 km) 13 km’lik tünelli kesimde altyapı işlerinde %75,83,

Bahçe-Nurdağ(Fevzipaşa) (17 km) proje genelinde % 88, Nurdağ-Başpınar (56 km) Altyapı işlerinde %80 fiziki ilerleme sağlandı.

Gaziray Projesi kapsamında 2 adet banliyö hattı, 2 adet hızlı ve konvansiyonel tren hattı olmak üzere 25,5 km’lik güzergâh dâhilinde toplamda 112 km yeni demiryolu inşa edilmiştir.

Projenin kalan altyapı üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon işleri 14.07.2020 tarihinde AYGM’ce ihale edilmiş olup, 14.08.2020’de sözleşme imzalanmıştır.

Sonraki Haber