Adanalı üreticiler: Kayıtsız üretim artıyor

Vatan Partisi Türkiye'yi ekonomik krizden çıkarmak için yurdun dört bir yanında üreticilerle buluşuyor, ekonominin çözümünü anlatıyor. Adana Karaisalı ilçesine bağlı Topaktaş Mahallesi’nde düzenlenen Üretim Devrimi Kurultayı’na çok sayıda üretici katılarak söz aldı.

Üreticilerinin en büyük sorunu girdi maliyetlerinin yüksekliği. Üretici Abidin Erbilek, önceden üreticilerin milletin efendisi olduğunu belirterek, “Bizi bu tarım politikalarıyla ateşe attılar. Ateşin odun parasını bizden istediler” dedi. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin köylünün sorunlarını bilmediğini söyleyen Erbilek, “AK Parti hükümeti şimdiye kadar hiçbir köylünün derdine çare olmadı” ifadelerini kullandı. Ayçiçeği ekimlerinin yaklaştığını hatırlatan üreticiler, desteklerin hala yatmamış olmasına da tepki gösterdi.

‘KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ’

Bölgede ağırlıklı olarak buğday, ayçiçeği, biber, mısır ve kışlık sebze ekimi yapılıyor. Buğdaya ikinci gübre atım zamanının geldiğini belirten bölge üreticilerinden Nabi Köse de çiftçinin kara kara gübreyi nasıl alacağını düşündüğünü belirtti, artan mazot fiyatlarına da tepki gösterdi: “Benim traktörüm 100 litre mazot alıyor. Mazot olmuş 14 lira. Ben bir doldurmaya bin 400 lira para veriyorum. Gerçekten üretici olarak çok zor durumdayız.”

‘KÖRKÜN ÇAYI PROJESİ BİTSİN ARTIK’

Üreticiler, Körkün Çayı Su Projesi’nin 50 yıldır tamamlanmamasına da tepkili. Girdi maliyetlerine bir de sulama masraflarının eklendiğini belirten üreticiler, projenin bir an önce tamamlanmasını istedi.

Çiftçiler, meşhur Karaisalı biberinin üretiminden vazgeçildiğini ifade ettiler. Bölgede daha önceki yıllarda Karaisalı biberi ekenin iyi para kazandığını aktaran üreticiler, yanlış tarım politikalarının biberi de bitirdiğini söyledi. Bu sene biberin tarlada kilogram fiyatının 50 kuruşa kadar düştüğünü belirten üreticiler, biber üreticisinin ciddi zarar ettiğini ifade etti. Memişli Mahallesi Muhtarı Ramazan Altıntop, biberlerinin tescillenmesi için yetkilileri göreve çağırdı. Üretici Nabi Köse de biberin tarlada kalmaması için pazarının oluşturulmasını istedi.

Altıntop, tarım politikalarının kayıtsız üretim yapılmasına neden olduğunu belirtti. Girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne verecek parası kalmadığını, bu yıl kayıtsız üretimin artacağını ifade eden Ramazan Altıntop, üreticinin desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

‘DEVLET YETKİLİLERİ DE FEDAKÂRLIK YAPACAK’

Kurultayda konuşma yapan Vatan Partisi Adana İl Başkanı Ahmet Suseven de üreticiyi devletin sırtında kambur ilan eden 24 Ocak 1980 kararlarının sonuna geldiğini belirtti. 1980 darbesi ile birlikte, üretmeden ithalata dayalı bir ekonomik sistem oluşturulmaya çalışıldığını aktaran Suseven, “Türkiye üretime dayalı, üreticinin kambur olmadığı, üreticinin yeniden baş tacı olacağı ekonomik siteme dönme zorunluluğun farkına varmıştır” ifadelerini kullandı. 2022 yılının zorlukların yılı olacağını belirten Suseven, “Bu süreci atlatmak için öncelikle devlet yetkililerinin şatafatlarından fedakârlık yapması gerekiyor” dedi.

‘KADERİMİZİ ELİMİZE ALACAĞIZ’

Suseven, 2022 yılının aynı zamanda üreticilerin Milli Hükümeti’nin kurulması için kader yılı olduğunu da ifade etti. Üreticilerin sorunlarını ceylan derisi koltuklarında oturarak siyaset yapanların çözemeyeceğini aktaran Suseven, “Üreticinin iktidarı için sizler de siyasete katılmalısınız” ifadelerini kullandı. Suseven, üreticilere şöyle seslendi: “1980’leri gören büyüklerimiz bizlere ‘siyasete katılmayın’ dediler. Çok büyük yanlış yaptılar. Çünkü, bir sorun yaşadığımızda kimden yardım istiyoruz? Bu sorunu nasıl çözüyoruz? Siyasetle… O halde sizler de siyasete katılacaksınız.” Ahmet Suseven, üreticilerden yetki istedi, “Gelin Vatan Partisi’ni büyültelim ki üreticilerin sesi daha gür çıksın” dedi.

Sonraki Haber