Adeta sağlık bombası bir besin! Enginarla yapılan 10 nefis ve farklı tarif
Yemelere doyamayacağınız enfes bir lezzet! Sadece 25 dakikada hazır olan bu tarif, pratik yapımıyla herkesin mutfağında yerini alıyor. Garnitür ve zeytinağı ile birleşmesiyle ortaya damak çatlatan bir lezzet çıkıyor. İşte birbirinden farklı 10 enginar tarifi...
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİ
Malzemeler:
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet patates
- 1 adet büyük boy havuç
- 1 su bardağı dondurulmuş bezelye
- 8 adet ayıklanmış enginar
- 2 adet taze sıkılmış limon suyu
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Servisi için 1/4 demet dereotu
İçinde enginar ve zeytinyağı olan bir tarifin kötü olma ihtimali zaten yok ama o tariflerin en sevileni de kesinlikle bu, kabul edelim.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR NASIL YAPILIR?
Bir tavada yarım zeytinyağıyla küp doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine haşlanmış küp doğranmış patates ve havucu da ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun. Dondurulmuş bezelyeyi de ekleyin ve 3-4 dakika daha kavurduktan sonra garnitürü ocaktan alın. Ayrı bir kapta taze sıkılmış limon suyu, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırarak sos hazırlayın. Geniş bir tencereye 8 adet ayıklanmış enginarı yerleştirin, üzerine hazırladığınız garnitürü ve limonlu sosu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp enginarları yumuşayana kadar pişirin. Servis yaparken üzerine 1/4 demet doğranmış dereotu ekleyin. Ellerinize sağlık.
BAKLALI ENGİNAR TARİFİ
Malzemeler:
- 4 adet ayıklanmış enginar
- 300 gram iç bakla
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 1/2 demet dereotu
- 1/2 bağ taze soğan
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı un
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
Baklayla enginarın bu leziz birlikteliğini bir kat daha lezzetli kılan bir şey varsa o da limon suyudur.
BAKLALI ENGİNAR NASIL YAPILIR?
İç baklaları ayıklayın ve küp küp kestiğiniz havuçlarla birlikte bir tabağa alın. Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağıyla kısık ateşte pişirin. Enginar çanaklarını soğanların üzerine yerleştirin ve çanaklara iç baklalı-havuçlu karışımı pay edin. Taze soğan ve dereotunu da doğrayıp enginarların üzerini kaplayın. Sos malzemelerini karıştırarak enginarların üzerine gezdirin ve kapağı kapalı tencerede gerekirse su ilavesi yaparak pişirin. Servis tabağına dizip oda sıcaklığında bekletin ve sonra buzdolabında soğutup servis yapın. Ellerinize sağlık.
FAVALI ENGİNAR TARİFİ
Malzemeler:
- 1 su bardağı kuru bakla
- 5-6 adet enginar
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 3-4 adet dereotu
- 2 tatlı kaşığı tuz
Baklaları öylece enginarla buluşturmak yerine kendilerinden nefis kıvamlı bir fava hazırlayarak da enginarı lezzetlendirebilirsiniz. Böylesi daha şık.
FAVALI ENGİNAR NASIL YAPILIR?
Akşamdan ıslattığınız kuru baklayı süzüp tencereye koyun. Zeytinyağı, soğan, tuz ve şeker ekleyip pişirin. Pişen baklaları blender'dan geçirin, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyunca içine dereotunu ilave edip karıştırın ve buzdolabında bekletin. Bir tencereye zeytinyağı ve limon ekleyip enginarları ve yarım çay bardağı suyu ekleyin ve pişmeye bırakın. (Suyu az gelirse ekleyebilirsiniz) Pişen enginarların içlerini sıkma torbasına aldığınız favayla doldurun ve üzerlerini dereotuyla süsleyerek servis edin. Ellerinize sağlık.
ENGİNAR DOLMASI TARİFİ
Malzemeler:
- 3 adet enginar (taze, çiçek enginar)
- 1 çay bardağı pirinç
- 1/4 demet dereotu
- 3-4 dal taze soğan
- 1 adet soğan
- 1 adet limon suyu
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 adet taze sıkılmış limon suyu (enginarların kararmaması için)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı (pişirmek için)
- 2 su bardağı su (pişirmek için)
Enginarı daha doyurucu tariflerde değerlendirmek isterseniz işte aradığınız o tarif tam karşınızda şimdi.
ENGİNAR DOLMASI NASIL YAPILIR?
Enginarları doldurmak için hazırlayın, saplarını kesin, yıkayın ve gerekirse birkaç yaprağını koparın. Ortasındaki tüylü kısmı da dikkatlice oyarak limonlu suda bekletmeye başlayın. O sırada iç harç için gerekli malzemeleri karıştırın. Enginarları doldurun ve tencereye alın. Suyu ve zeytinyağını ekleyip pişirin. Servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı gezdirin ve dereotu serperek servis edin. Afiyet olsun.
YOĞURTLU ENGİNAR KALBİ SALATASI TARİFİ
Malzemeler:
- 1 kutu salamura enginar kalbi (200-240 gram)
- 150 gram mısır konservesi
- 4-5 dal dereotu
- 1 kase yoğurt (koyu kıvamlı)
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 3 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi
Dahil olduğu her lezzete lezzet katan yoğurt yine iş başında. Doyurucu bir salata yemek isteyenleri böyle alalım hemen.
YOĞURTLU ENGİNAR KALBİ SALATASI NASIL YAPILIR?
Enginarları ve mısırı güzelce yıkadıktan sonra sularını süzdürün ve enginarları doğrayın. Aynı kasede bir araya getirdiğiniz mısır ve enginarların üzerine ince ince doğradığınız dereotunu ilave edin ve karıştırın. Ayrı bir yerde sarımsağı tuzla ezin ve yoğurtla karıştırın. Yoğurtlu karışıma mayonez ve cevizleri de ekleyip karıştırın ve enginarların üzerine ilave edip son bir kez güzelce karıştırın. Afiyet olsun.
DENİZ BÖRÜLCELİ ENGİNAR TARİFİ
Malzemeler:
- 6 adet enginar
- 2 demet deniz börülcesi
- 1 adet limon
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kapya biber
- 2 diş sarımsak
- 1/2 adet limon
Deniz börülcesi ve enginar da birbirlerine çok yakışan lezzetlerden. Zeytinyağlıları sevenler onları bir de böyle denemeliler.
DENİZ BÖRÜLCELİ ENGİNAR NASIL YAPILIR?
Geniş bir tencereye su, limon suyu ve enginarları alın, enginarlar yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan enginarları tencereden alın ve soğuması için bir kenara koyun. Aynı suya börülceleri ekleyip haşlayın, ardından suyunu süzüp soğumaya bırakın. Haşlanan börülcenin içine, ezilmiş sarımsak, doğranmış kapya biber ve zeytinyağı ilave edip karıştırın. Soğuyan enginarların içini hazırladığınız börülceli karışımla doldurun. Soğuk olarak servis edebilirsiniz. Ellerinize sağlık.
ENGİNAR SALATASI TARİFİ
Malzemeler:
- 5 adet çanak enginar (önden haşlanmış ya da konserve)
- 2 adet közlenmiş biber (taze ya da konserve)
- 5 adet kornişon turşu (dilimlenmiş)
- 4 yemek kaşığı mısır
- 3 dal dereotu (ince kıyılmış)
- 3 dal maydanoz (ince kıyılmış)
- 1/2 adet limonun suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı sumak (tercihinize göre)
- Hem mevsime hem sofralarınıza çok uyacak, pek renkli ve besleyici bir salata tarifiyle devam ediyoruz.
ENGİNAR SALATASI NASIL YAPILIR?
Biberleri, turşuları, mısırları, iri iri doğradığınız enginarları ve yeşillikleri bir kaba alıp karıştırın. Üzerine bir kasede karıştırdığınız limon suyu, zeytinyağı ve tuzu da ilave edip harmanlayın. Ellerinize sağlık.
ENGİNARLI PİLAV TARİFİ
Malzemeler:
- 1 adet havuç
- 1/2 demet dereotu
- 2 adet enginar
- 1 adet kuru soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 1/2 adet limon
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı (silme) tuz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 3 su bardağı sıcak su
Pilavı sade ya da şehriyeyle yapmakla yetinecek değiliz, zira kendisi enginarla da nefis olur.
ENGİNARLI PİLAV NASIL YAPILIR?
Pirinçleri nişastasını atması için 30 dakika sıcak suda bekletin, suyunu süzdürün. Sebzeleri küp küp doğrayın. Soğan ve havucu kavurun, enginarları ekleyin. Şekeri ilave edip kavurun. Pirinçleri ekleyin ve kavurmaya devam edin. Üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyin, kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Pilav göz göz olunca bir kez nazikçe karıştırın ve altını kısın. Yarım limon suyu ve dereotunu ekleyin. Arzuya göre sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz. Ellerinize sağlık.
PEYNİRLİ DOMATESLİ ENGİNAR DOLMASI TARİFİ
Malzemeler:
- 3 adet enginar (buharda pişmiş)
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı İsli peynir
- 3 yemek kaşığı kaşar peyniri (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı krema
- 1 adet yumurta
- 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı galeta unu
- 6 adet cherry domates
Şimdi de enginar ve peynir çeşitlerinin birbiriyle yakaladığı mükemmel lezzet dengesini keşfetme zamanı!
PEYNİRLİ DOMATESLİ ENGİNAR DOLMASI NASIL YAPILIR?
Buharda pişmiş enginarları fırın kabına alın, içlerini hafifçe tuzlayıp zeytinyağıyla yağlayın. Orta boy bir kasede ezilmiş sarımsak, isli peynir, rendelenmiş kaşar, krema, yumurta, kırmızı biber ve galeta ununu karıştırın. Harcı enginarların içine paylaştırın, üzerine ikiye bölünmüş cherry domatesleri koyun ve hafifçe yağlayın. 190 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin. Ellerinize sağlık.
KUZULU ENGİNAR YAHNİ TARİFİ
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 300 gram kuzu kuşbaşı
- 1 adet kuru soğan
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı domates püresi
- 1 yemek kaşığı tarhana
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 adet enginar
- 4 adet taze soğan
- 4 adet kuru domates (yağlı)
- 2 dal dereotu
Enginarla yahni dahi yapabilirsiniz desek? Nasıl mı? Hemen anlatalım.
KUZULU ENGİNAR YAHNİ NASIL YAPILIR?
Bir düdüklü tencereye zeytinyağı ve kuzu etlerini ekleyin, renk alıncaya kadar kavurun. Soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun ve ardından tuz, domates püresi, tarhana ve sıcak suyu ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve düdük çıktıktan sonra ocağın altını kısıp 25 dakika daha pişirin. Daha sonra tencerenin kapağını dikkatlice açın, çanak enginarları da ekleyin ve 20 dakika daha kısık ateşte pişirin. Yemeği ocaktan alın ve taze soğan, yağda bekletilmiş kuru domates ve dereotu ile servis edin. Ellerinize sağlık.
Kaynak: Yemek.com