Adını İsviçreli hekimden aldı: De Quervain Tendiniti

Tendinit ve bursit genellikle omuz, dirsek, bilek, kalça, diz ve ayak bileğini tutan bir hastalık grubudur. Genellikle ani gelişir ve şiddetli ağrılara neden olabilir.

Tendonlar, kasların incelerek bağ halini alıp, kemik üzerine tutundukları yapılardır. Tendonlar vücudumuzda yaygın olarak bulunur. Hareket etmemize olanak tanıyan tendon, kasların ürettiği gücü kemiklere ileten yapılar olarak tanımlanır. Tendonlar, kasları kemiğe bağlayan sert lifler olarak da nitelendirilebilir. Örnek vermek gerekirse aşil tendonu, baldır kasını topuk kemiğine bağlamakla görevlidir. Sağlıklı bir tendon, sağlıklı şekilde hareket edebilmenin en önemli etmenlerinden bir tanesidir. Aşırı kullanmaya bağlı olarak bu bağlanma noktalarında inflamasyon (iltihapsız iltihap)ve ödem gelişebilir. Bunun sonucu oluşan bu tablo tendinit olarak adlandırılır. Tendinit ve bursit genellikle omuz, dirsek, bilek, kalça, diz ve ayak bileğini tutan bir hastalık grubudur. Genellikle ani gelişir ve şiddetli ağrılara neden olabilir.

EL BİLEĞİNDEN BAŞLAYAN AĞRI

Tendinit, genellikle aşırı ve hor kullanım ve tekrarlayan hareketler sonucunda meydana gelen kas kirişlerindeki zedelenmedir. Tendinitler özellikle erken dönemlerde tedavi edildiğinde kısa sürede iyileşme gözlenir. Az sayıdaki hastada tekrarlar, süregen bir hal izlenebilir.

Birinci dorsal kompartman tendiniti olarak bilinen bu hastalık, başparmağa ait el bileği tendonlarının (kirişlerin) zorlanması ve inflamasyonu nedeniyle gelişen bir durumdur. Bu hastalık İsviçre’li cerrah Fritz De Quervain’ dan sonra, daha yaygın olarak “de quervain tendiniti” olarak bilinmektedir. İnflamasyon tendon çevresinde şişmeye, genişlemeye ve aşparmak hareketlerinde ağrıya neden olabilir. Yumruk yapmak, objeleri kavramak, tutmak (sıklıkla başlangıçta) ve sıradan hareketler sırasında ağrı oluşabilir.

De Quervain tendinitinin nedeni 1. parmağa yapışan tendonların zorlanmasıdır ve genellikle yeni başlanmış olan tekrarlayıcı bir aktivite nedeniyle görülür. Yeni anne olmuş kadınlar özellikle tendinitin bu tipine yatkındırlar. Bebeği tutarken oluşan ters el pozisyonu, gebelik ile ilişkili hormonal değişiklikler ve ilaveten emzirme de bu hastalığın meydana gelmesine katkı sağlar. Geçirilmiş olan el bileği kırığı da tendona karşı artan stres nedeniyle De Quervain tendinitine neden olabilir.

KORTİZON KURTARICI

El bileği başparmak tarafında ağrı ana semptomdur ve önkola yayılabilir. Ağrı aniden veya kademeli olarak görülebilir. Zorlu kavrama ve döndürme hareketleri olmak üzere el bileği ve başparmak hareketleri ağrıya neden olabilir. 1. parmak tabanında sıvı dolu kist meydana gelebilir. Hareketler sırasında ağrı ve şişlikten dolayı sıkışma hissi olabilir. Tendon kılıfı üzerindeki sinirin irritasyonu ise 1. ve 2. parmak tabanında uyuşukluğa sebep olabilir.

Başparmağın el bileği ile birleşme bölgesi üzerinde hassasiyet en yaygın bulgudur. Test etmek amacıyla; diğer parmaklar 1. parmak üzerine örtülerek yumruk pozisyonuna getirilir ve el bileği küçük parmak tarafına bükülür. Bu manevra De Quervain tendiniti olan hastalarda oldukça ağrılıdır.

Amaç rahatsızlık yaratan ağrı ve şişliği azaltmaktır. Zorlayıcı hareketlerin engellenmesi semptomların geçmesini sağlayabilir. Doktorunuz başparmağınız ve el bileğinizin splint-ateller ile istirahatını önerebilir. Bunun yanı sıra ağızdan alınan anti-enflamatuar ilaçlar da tedaviye eklenebilir. Diğer bir tedavi seçeneği olarak tendonun bulunduğu kompartmana steroid-kortizon enjeksiyonu uygulanabilir. Bu cerrahi dışı tedavi seçeneklerinin tamamı şişliğin ve aynı zamanda ağrının azalmasına yardım eder.

Sonraki Haber