Gölbaşı köylüleri: Hayvanlarımız için barınak istiyoruz

Hacılar Köyü Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı bir dağ köyü. Hayvancılıkla geçinen köyün bütün evleri depremde yıkılmış, yıkılan ahırlarda hayvanlar telef olmuş… Köylüler, köyün girişinde sağlam kalan prefabrik 3 evde toplanmış. Depremden kaçan şehirdekiler de köye dönünce nüfus birkaç kat artmış.

Dağın doruğundaki köye gittiğimizde Gölbaşı’nda deprem çalışmalarını koordine eden Tokat Belediye Başkanı, yardım malzemesi dağıtıyordu.

Köylülerde Alaattin Terkez, şehit babası. Çok sayıda yakınını kaybetmiş. Sorunların yeni başladığını belirten Terkez, “Bizim sıkıntımız bundan sonra. Bir eve ne lazımsa hepsi de lazım, çekirdeğinden tut her şeyine kadar lazım. 50 haneli köyün sıkıntısı çok. Her yer yerle bir oldu, oturacak bir yerimiz yok, çadır var ama kar içinde. Soğuk, üşüyoruz, konteynır lazım bize. Hayvanlarımız da telef oldu, hayvanlarımıza da çadır istiyoruz. Bizim köy orman köyü, orman köyü olduğu için bize destek lazım. Küçükbaş olsun büyükbaş olsun bize destek olunursa biz tez atlatırız.”

ÇOCUKLARIMIZA PADEGOG İSTİYORUZ

Yunus Yetişken de çiftçilerin traktörünün, pulluğunun, ilaçlama makinelerinin, samanının, yeminin enkaz altında kaldığını belirterek, “Yem, saman gönderdiler ama yeterli değil, 3-5 gün sonra bitecek.” dedi.

Yetişken şöyle devam etti: “Burada 15 -20 tane az ilerde ikiye bölünmüş bir köy var orada da 15 -20 tane çok var. En az 30 çocuk var ilkokul çağında. Bunlarla ilgili pedagogdur, sosyal çalışmadır, buralara gelip çocuklarla ilgilenmeleri gerek. Depremden dolayı en güvenli yer burası görüldüğü için, şehirlerden de buralara gelenler oldu. Nüfus 2.5 kat oldu. Bütün köyler böyle.”

GÖLBAŞI ZİRAAT ODASI BAŞKANI DOĞAN GÜVEN: YEM DESTEĞİ DEVAM ETMELİ

“Bütün Türkiye’mizin başı sağ olsun, çok can kaybımız oldu. Hayat bir şekilde devam ediyor, acılarımızı unutmadık, unutamayız. Bu köyümüz 50 hanelik bir köy. 40 ev yıkıldı, çadırlarımız geldi, hayvanlarımız açıkta, açıkta olmayan da çok tehlikeli riskli bölgelerde. Burası kar altında aşırı soğuk. Şu an hayvan barınaklarımız az, bize hayvan barınağı gerekiyor. Hayırseverlerimiz yem desteğinde bulundu az da olsa ama bunun devamı gerekiyor çünkü bütün kaba yemlerimiz, samanımız, yemlerimiz kar altında kaldı, göçük altında kaldı. Şu an hayat normale döner gibi oldu ama bundan sonra da ayrı bir deprem yaşıyoruz.”

Sonraki Haber