Adıyaman Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Bereket:  Göçü köylere yöneltelim Gani Bereket kimdir?

Adıyaman’da arama kurtarma çalışmaları, büyük oranda bitti. Enkazlar kaldırılıyor, hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Esnaf, sanayici, şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması ve ekonominin yeniden canlandırılması için atılması gereken adımları anlattılar.

Adıyaman’da arama kurtarma çalışmaları, büyük oranda bitti. Enkazlar kaldırılıyor, hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Acılar var ama çözülmesi gereken sorunlar da. İnsanlar evlerini şehirlerini terk etmeye başladı. Yaşamın, ekonominin yeniden inşası ise şart. Esnaf, sanayici, şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması ve ekonominin yeniden canlandırılması için atılması gereken adımları anlattılar.

Adıyaman Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Gani Bereket, ülkenin zor bir süreçten geçtiğini belirtti, ekonominin çarklarının yeniden dönmesini istedi.

ÇALIŞANLARI KAZANMALIYIZ

Göçün önüne geçilmesinin şart olduğunu belirten Gani Bereket, “Esnafımız, sanayicimiz bir şekilde ayağa kalkacak. Burada kalifiye insanları kaybettik, yanımızda çalışan işçileri kaybettik, uzman kişileri kaybettik. Bunları yeniden kazanmamız gerekiyor. Ben gidersem, siz giderseniz, diğeri giderse bu şehir ölü bir şehir olacaktır.” diye konuştu.

Herkesin korku içinde şehri terk etmek istediğini ifade eden Bereket şöyle devam etti: “Ama o insanların annesinin cenazesi burada, babasının cenazesi burada, kardeşi burada, evladı burada. Her aileden maalesef bir cenaze var. Sadece kendi yakınlarımdan 50-60 kişiyi kaybettim. Ama dediğim gibi yaralarımızı hep beraber saracağız. Türkiye Cumhuriyeti çok büyük bir ülke, çok büyük bir milletiz. Çok iyi bir durum analizi ile ülkeyi, şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak için çalışma yapmamız gerekiyor.”

KAYNAK AKTARILMALI

“Bir an önce üretime geçmemiz lazım.” diyen Bereket, çalışanların ve sanayicilerin desteklenmesi çağrısı yaptı, önerilerini şöyle özetledi:

“Enkazların kaldırılmasından sonra çok iyi bir durum analizi yapıp şehri yeniden inşa etmek gerekiyor. Önce insanların kendini güvende hissedeceği yerlere yerleşmesi lazım ki çalışsınlar. Adıyaman teşvik yönünden altıncı bölgede. Tabii ki teşvikler var ancak buna ekstra bir kaynak ayrılması gerekiyor, aksi takdirde buradaki göçü önleme şansımız yok.

Diğer illerle ilişkisi olan esnafımız var, sanayicimiz var, tüccarımız var. Bu insanların vermiş olduğu çekler var, krediler var. Bunlarla ilgili devletin önlem alacağına inanıyorum. 6 ay sonra bizleri neler bekliyor? Büyük destek lazım.”

ÖZEL PAKETLER AÇIKLANMALI

Gani Bereket, Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Büyük bir zarar yok, fiziksel zararlar var. Üretime geçilir mi geçer. Elektrik var, su var, doğal gaz var. Ama çalışacak insan yok. Onları orda tutabilmek için çok cazip mekanizmalar üretmek, özel paketler açıklamak lazım.

Hiç kimse kendi şehrini terk etmek istemez. İlk etapta işverenler adına söylüyorum, vergi, sigorta, konut acil bir şekilde düzenlenmesi lazım. Siz işvereni rahatlatacaksınız ki işverende işçisini rahatlatsın.”

ZORLUKLARDAN SONRA BOLLUK OLACAK

Bereket, Adıyaman’ın köyle ilişkisi olan insanlarla kurulu olduğuna da dikkat çekti. “Ben şehirde yaşıyorum ama köyle de bağlantım var. İnsanları kırsala yöneltebiliriz. Tabi ekonomik bir faaliyetle yöneltmek gerekiyor. En azından şehirdeki bu karmaşayı da önlemiş oluruz. Bu zorluktan sonra inşallah bolluk da olacak. Dolayısıyla bizim en önce kırsalla, konteynerlerle güvenliğimizi sağlayacağız. Ondan sonra da konut projeleri… Konut projeleri ilerledikçe yavaş yavaş insanlar iskân edilecek daha sonra şehir, tekrar kendine gelecektir.”

TARIMIN FELAKETİ OLMAZ

Adıyaman’ın tarım kenti olduğuna dikkat çeken Gani Bereket şöyle devam etti: “Tarımın felaketi yok, tarım olmazsa olmaz, dünya var olduğu sürece gıda her zaman lazım. Tarlalar sürülecek, üretim olacak. Buğday ekilmiş, arpa ekilmiş, bahçelerimiz var, sebzeler ekilecek. Devletimiz bunun için insanları biraz daha kırsala çekmeli. Şartlar ne olursa olsun tarım olacak.”

Bereket sözlerini şöyle tamamladı: “Bu işin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Yeter ki birlik ve beraberliğimizi bozmayalım, zaten bizim insanımız çok naif. Televizyonda yardım programını izledim, gözlerim yaşardı. Allah herkesten razı olsun. Hep beraber; devletimizle, milletimizle ayağa kalkacağız inşallah.”

ŞEHİRLER HAYATA DÖNMELİ

Adıyaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, esnafın taleplerini Aydınlık’a anlattı:

"Esnaf olarak, devletten acil bir eylem planı bekliyoruz. Adıyaman boşaldı. Çalışanlar, memurlar başka şehirlere gitti. Dışarıya giden vatandaşlarımız tekrar gelirse açabiliriz işyerlerimizi. Esnafın çektiği krediler var. Hem alacağı hem de borcu var. Kimden ne isteyeceğiz? Sorunları hep birlikte çözeceğiz. Biz sahadayız. İlimize katkı sunmak için gece gündüz çalışıyoruz. Organize sanayide problem yok ama maalesef fabrikalar faaliyette değil. Fabrikalar dışarıya giden işçiler gelmeden açılamaz.”

CADDELERİ ŞAŞIRIYORUM

Adıyaman’da 2 bin şoför var. En az etkilenen ise nakliyeci olmuş. Adıyaman Şoförler Odası Başkanı Turabi Bayır, 20 yıldır çalıştığı caddeleri karıştırdığını belirtti, şöyle devam etti: “Otobüsler, servisler çalışmıyor. Şehir içi kapalı. Herkes aracını ev olarak kullanıyor. Esnafı yeniden canlandırmamız lazım. Vatandaşlarımızın yüzde 70’i Adıyaman dışına çıktı. Burası şu anda ölü şehir oldu. Yıllardır burada şoförüm, caddeleri şaşırıyorum. Esnafın işyerleri hemen yapılmalı. Hasar tespitlerinin ardından hayat devam etmeli.”

Sonraki Haber