Adıyaman'da ne yenir, ne içilir? Adıyaman'ın en meşhur yemekleri...
Adıyaman'ın tarihi ve kültürü kadar zengin bir mutfağa da sahiptir. Tarihi olarak en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman'da ne yenir, ne içilir? Adıyaman'ın en meşhur yemekleri...
Farklı medeniyetlerin ve kültürlerin buluşma noktası olan şehirlerimizden biri de Adıyaman. Bu zenginliğin kendini gösterdiği en güzel alanlardan biri de bence kesinlikle Adıyaman Mutfağı. Peki, Adıyaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Adıyaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi...
Çiğ Köfte, İçli Köfte, Basalla (Ekşili Köfte ), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma, Adıyaman Hıtabı, Tavası, Kebabı, Şilki (Şillik) Tatlısı, Adıyaman’ın meşhur yemek türlerinden bazılarıdır. İl merkezinde yöresel yemeklerin bulunduğu lokantalar mevcuttur. Kahta İlçesindeki baraj göleti kıyısında balık ve ızgara çeşitleri, Nemrut Dağı yolu üzerindeki konaklama ve kafeteryalarda yeme içme olanağı bulunmaktadır.
ADIYAMAN'DA NE YENİR, NE İÇİLİR? ADIYAMAN'IN EN MEŞHUR YEMEKLERİ...
Adıyaman mutfağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yemek kültürünün temel özelliklerini taşıyan, yemek türleri açısından yakın illerle benzerlikler gösteren bir mutfaktır.
1) ALACA ÇORBA
2) MEYİR ÇORBASI
Akşam yemeklerinde sık sık tercih edilen meyir çorbası, doyurucu olması ile ön plana çıkmaktadır. Yoğurt, dövme, patlıcan ve soğan kullanılarak hazırlanan çorbanın hemen hemen her restoranda yer aldığı bilinmektedir. Özellikle Ramazan akşamlarında tercih edilen çorba, sağlıklı olmasıyla da turistlerin ilgisini çekmektedir.
3) BESNİ TAVA
4) ÇİĞ KÖFTE
Türkiye’nin önemli yemekleri arasında bulunan Çiğköfte, lezzetli ve doyurucu olmasıyla sık sık tüketilmektedir. İçerdiği besin değeriyle pek çok yararı bulunan çiğ köftenin Adıyaman usulünde acıdan ziyade tatlı olması ön plana çıkmaktadır. Şanlıurfa çiğköftesine nazaran daha çok yağın kullanıldığı yöresel yemek ayranla birlikte servis edilmektedir.
5) KAVURMALI HITAP
6) BUHARA PİLAVI
7) KEL KÖFTE
8) ADIYAMAN KÖFTESİ
Patlıcan kabuğunun közlemesiyle hazırlanan Adıyaman köftesi, kuzu ve dana etleri ile servis edilmektedir. Akşam yemeklerinde tercih edilen Adıyaman köftesinin, lavaş arasında veya tabakta servis edilmesi mümkündür. İsteğe bağlı maydanoz ve domates ile karıştırılan köfte, doyurucu olmasıyla bilinmektedir. Şehir merkezinde yer alan Ziyaoğlu Adana Ocakbaşı restoranında ekonomik açıdan uygun fiyatlarla Adıyaman köftesi deneyebilirsiniz.
9) TIRŞİK YEMEĞİ
10) ŞILLIK
Hamur ile hazırlanan şillik tatlısı, Adıyaman’ın popüler yöresel yemekleri arasında bulunmaktadır. Şerbet ve pekmez ilave edilerek hazırlanan tatlı, akşam yemeklerinde sık sık tüketilmektedir. Yabancı turistlerin beğenisini kazanan tatlının lezzetli olmasıyla ön plana çıktığı bilinmektedir.