Adıyaman'da tütün ekimi başladı

Türkiye'nin önemli tütün üretim merkezlerinin başında gelen Adıyaman'da çiftçiler, depremde yakınlarını kaybetmelerine rağmen acılarını yüreklerine gömerek barındıkları çadırlarından çıkıp tarlaların yolunu tutuyor.

Türkiye'nin önemli tütün üretim merkezlerinin başında gelen Adıyaman'da çiftçiler, depremde yakınlarını kaybetmelerine rağmen acılarını yüreklerine gömerek barındıkları çadırlarından çıkıp tarlaların yolunu tutuyor. Adıyamanlı çiftçiler, kentin temel geçim kaynağı olan tütün tohumunu seralarda çimlendirerek toprakla buluşturuyor.

Tarımsal üretimin devamlılığını sağlamaya çalışan afetzede çiftçiler, devlet tarafından deprem nedeniyle sağlanan ÖTV desteğiyle de açılan yaralarını sarma ümidiyle tütün ekimine yoğunlaşıyor. Adıyaman Tütün Kooperatifi Başkanı Şevket Alagöz, AA muhabirine, kentin ekonomisinin can damarlarının başında tütünün geldiğini söyledi. Tohumun toprakla buluşturulmasında deprem nedeniyle gecikmelerin yaşandığını anlatan Alagöz, şöyle konuştu:

“Adıyaman'da binlerce vatandaşımızı kaybettik. Biz memleketi terk etmeyeceğiz, Adıyaman'ı terk eden hemşehrilerimizi de geri memleketlerine davet ediyoruz. Biz öldüğümüz yerden dirileceğiz. Özellikle Adıyaman'ın tek gelir kaynağı olan tütünü yine biz üreteceğiz, yine yeşereceğiz. Hep birlikte Adıyaman'ı inşa edeceğiz, etmek zorundayız. Adıyaman'ın bundan başka şansı yok. Cumhurbaşkanımızın deprem sonrası özel tüketim vergi oranını yarıya düşürmesi çiftçimize yansıyacak, iyi bir motive ve Adıyaman'a gelir sağlayacaktır. Bunun yanında da başka iyileştirmelerin de olmasını Adıyaman çiftçisi ve üreticileri adına istiyoruz. Biz bu tür desteklerin devamını da bekliyoruz.”

PAZARCIKLI ÜRETİCİYE TOHUM DESTEĞİ

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde, kuraklıktan etkilenen Narlı Ovası'nda tarımsal üretimin sürmesi için çiftçiye Tarım ve Orman Bakanlığınca tohum desteği sunulacak.

Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin yetiştiği Narlı Ovası'nı besleyen Kartalkaya Barajı'nda kuraklığın etkilerinin görülmesinin ardından Bakanlık tarafından tarımsal üretimin kesintiye uğramaması için çalışma başlatıldı.

Çalışma kapsamında, 120 bin dekar arazide kışlık hububat, 80 bin dekar arazide de yazlık ürün yetiştirilen ovada, bu yıl yağış miktarının düşük olması nedeniyle çiftçiye tohum desteği sağlanacak. Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Dr. Hasan Gezginç, AA muhabirine, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin tarımsal faaliyetleri de etkilediğini belirtti.

Çiftçiye her türlü tarımsal desteği sunduklarını, hatta bu destekleri kapılarına götürdüklerini ifade eden Gezginç, Bakanlık olarak depremin ilk gününden itibaren 4 bin ton yem dağıttıklarını söyledi.

Gezginç, çiftçilere alet ekipman konusunda da destek sağladıklarını anlatarak, hayvancılığın yanında bitkisel üretim için de destek sunduklarını kaydetti.

Gezginç, Bakanlığın kuraklıktan doğacak zararı karşılamak için çiftçilere Kahramanmaraş'ta 21 milyon liralık kaynak ayırmayı planladığını da belirtti.

Sonraki Haber