Adıyamanlı köylülerin deprem çağrısı: Yeni ev yapılana kadar evlerimiz yıkılmasın

Adıyaman'da evleri ağır hasar alan köylüler, yaz aylarını çadır ve konteynerlerde geçirdi. Sonbahar gelince de büyükşehirlerdeki yakınlarına gitmek zorunda kaldılar, kalıcı konutları ise hâlâ yapılamadı… Eşyaları ise hasarlı evlerde bekletiyorlar...

6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen illerimizden Adıyaman’da hasarlı binaların yıkımı sürüyor. Sincik ilçesine bağlı Çat, Pınarbaşı, Subaşı, Karaköse, Yarpuzlu, Balkaya ve Arıkonak köyleri de hasar almıştı. Evleri ağır hasar alan köylüler, yaz aylarını çadır ve konteynerlerde geçirdi. Sonbahar gelince de büyükşehirlerdeki yakınlarına gitmek zorunda kaldılar, kalıcı konutları ise hâlâ yapılamadı…

Şehirlere gidemeyenler, kış aylarını da konteynerlerde geçiriyor.Gidenler, eşyalarını köyde hasarlı evlerinde bırakmak zorunda kaldı. Kış geldi, yetkililer tarafından ‘yıkım yapılacak’ denildi, evlerin boşaltılması istendi. Köylülerse kendilerine biraz daha süre tanınmasını, evlerde taşıyamayacakları ağır eşyalar olduğunu, hububat ürünlerini konteynerlerde koruyamayacaklarını belirttiler. Yeni evler yapılmadan hasarlı evlerin yıkımının yapılmamasını istediler.

Abuzer Karahan

‘KÖYLÜ KIŞ GÜNÜ EŞYASINI KORUYAMAZ’

Taşkale Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abuzer Karahan, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde Adıyaman’ın ilçe ve köyleriyle ağır hasar aldığını belirtti, yıkımlarla ilgili köylünün taleplerini anlattı. Karahan şöyle konuştu:

“Şehirdeki gibi büyük kayıplarımız olmadı, köy halkımızın neredeyse tamamı yaşlı nüfus. Sonbaharda şehirdeki akrabalarına, çocukların yanına gittiler. İlkbaharla birlikte tekrar köylerine dönecekler. Köylerin büyük bir kısmı şu anda boş, köylüler dönebilmek için evlerinin yapılmasını bekliyorlar. “Herkes eşyalarını evde bıraktı, İstanbul’a geldi. Şu anda birçok evin önüne yağışlarda araç bile gidemezken jandarmayla gelip ‘evlerinizi yıkacağız’ diyorlar. ‘Eşyalarınızı çıkarmadığınız takdirde evler eşyaların üzerine yıkılacaktır’ diyorlar. Köylülerimiz, en azından bahar aylarına kadar evlerinin yıkılmasını istemiyor. Bahar ayında köylülerimiz memleketlerine dönecek. Evleri yapılana kadar da eşyalarını çadır altlarında koruyabilirler ama bu kış günü eşyalarını koruyamazlar.”

Sonraki Haber