Adli tıp sahtecilik iddiasını inceleyecek

28 Şubat davasında Yargıtay’ın bozma kararı verdiği 16 sanığın yargılanmasına yarın devam edilecek. Sanık avukatlarından Aykanat Kaçmaz daha önce bazı belgelerde sahtecilik yapıldığına ilişkin talepleri olduğunu hatırlatarak, adli tıp kurumunun bu kayıtlarının orijinallerini mahkemeden istedi.

Yargıtay’ın haklarında verilen hükmü bozmasının ardından 28 Şubat davası kapsamında 16 sanığın yeniden yargılandığı davaya yarın devam edilecek. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşma öncesinde bazı sanıkların avukatı olan Aykanat Kaçmaz, Aydınlık’a açıklamalarda bulundu.

Önceki duruşmalarda mahkemeden bazı taleplerinin olduğunu hatırlatan Kaçmaz şunları söyledi:

“Adli emanetteki belgelerde bir takım manipülasyonlar yapıldığını, davanın savcısı Mustafa Bilgili’nin mahkemeyi de kandıracak şekilde Balyoz dosyasından gelen bazı belgeleri, orijinal halleri word olmasına tarayıp PDF haline getirdiğini ve dava dosyasına PDF olarak sunduğunu, sanık ve avukatlarına da PDF hallerini verdiğini ve sanki Balyozdaki evraklar da PDF’ymiş gibi davayı açtığını söylemiştim. Orijinal halleri olan word belgelerinde metin kutusu uygulaması yapıldığını, bu metin kutusu uygulamalarıyla da imza ve başlık bölümlerinin kaydırılarak sahtecilik yapıldığını söylemiştim. Bunun için adli tıpa yazı yazılmıştı. Adli tıpın bu emanetteki dijital kayıtların orijinal hallerini istediğini, duruşmada da bunların tekrar adli tıpa gönderileceğini öğrendik.”

‘BÜTÜN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ’

Aykanat Kaçmaz, 28 Şubat davasının kumpas olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Kumpas olduğuna dair sayısız delili, mahkemenin, istinafın, Yargıtay dairesinin önüne koymamıza rağmen bir şekilde bunları görmezden geldiklerini söyledik. Anayasa Mahkemesi, bizim yaptığımız başvuruları değerlendirmeden ihlal yok dedi. CD 5 olarak söylediğimiz dijital delil var. Bunun yan delil olduğunu söyledi. Biz tabiî ki elimizden gelen çabayı göstereceğiz.”

ESAS HAKKINDA MÜTALAA AÇIKLANDI

Davanın önceki duruşmalarında Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Savcı, Yargıtay ilamı doğrultusunda, sanıklar Halil Kemal Gürüz, Erdoğan Öznal, Hayri Bülent Alpkaya, Muhittin Erdal Şenel, Orhan Yöney, Şükrü Sarıışık, İzzettin İyigün, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Şevket Turan, Yücel Özsır, Metin Yaşar Yükselen, Refik Zeytinci ve İbrahim Selman Yazıcı’nın, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan, 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etmişti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

28 Şubat davasında temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onamıştı. Daire, yerel mahkemede 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesinde belirtilen "Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçundan müebbet hapis cezası verilen sanıklardan eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel'in eylemlerinin de bu suça yardım kapsamında olduğu gerekçesiyle bozulmasına hükmetmişti.

Yerel mahkemede "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak" suçu bakımından "gizli ittifak" suçunu işlediklerine ancak 765 sayılı Kanun'da 10 yıllık asli zaman aşımı süresi nedeniyle dosyalarının düşürülmesine ve beraatine hükmedilenlerin de arasında olduğu sanıklar İbrahim Selman Yazıcı, İzzettin İyigün, Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır'ın dosyalarının da bozulması kararlaştırılmıştı.

Sonraki Haber