Adnan Bali: Politikacının tahammül seviyesini zorlamadan çözmek gerekiyor
Türkiye İş Bankası'nın gelenekselleşen İş'te Buluşmalar toplantısı dün yapıldı.
Toplantılara son kez İş Bankası Genel Müdürü olarak katılan Adnan Bali, yüksek faiz konusunda sanayicilere seslenerek, “En çok kullandıkları hammaddenin fiyatı artınca ne oluyorsa bizde de öyle oluyor. Burada marj önemli. Yüksek faize ancak tasarrufu olup da faizde tutan sevinir” dedi. Takipteki kredi oranının yüzde 1-2'lerden yüzde 5'ler seviyesine, yakın izlemedeki kredilerin de yüzde 15'lere ulaştığını hatırlatan Bali, “Bunları tamir etmemiz gerekiyor. Hızlı kazanımlar moralimizi artıracaktır” diye konuştu. Türkiye ekonomisine ilişkin her zaman ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunu, iş yapış biçimi olarak da ağırlığı hep iyimser tercihlerden yana koyduğunu anlatan Adnan Bali, izlenen ekonomi politikalarına ilişkin ise şu yorumu yaptı: “Sürdürülebilirlikte teknik ile siyaset örtüşmeyebilir. Siyaset ekonomik büyümeden yana olur. Bunlardan ari; teknik zorluğum var, bildiğim gibi yönetirim, böyle bir şey yok. Politikacının tahammül seviyesini zorlamadan çözmek gerekiyor.”
LOJİSTİK İMKANLAR TEHDİT ALTINDA
Gazeteci Hakan Güldağ'ın yönetiminde yapılan İş'te Buluşmalar toplantısının diğer konuğu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'ydi. Salgın süreci ve sonrasında dış ticarette yaşanan değişimleri yorumlayan Başkan Gülle, “Türkiye'nin güvendiği lojistik imkanlarını tehdit eden gelişmeler görüyoruz. Geçen yılın sonunda konteyner ile başlayan ulaşımdaki sıkıntılar ciddi bir boyuta ulaştı. Dünyada bu yük taşımacılığı oligopollere bırakılmış. Fiyat 2 bin dolardan 12 bin dolara çıktı. Kimse fiyatı konuşmuyor. Herkes bir an önce malını göndermeye çalışıyor” dedi.
MART AYINDA İHRACAT MÜTHİŞ!
Bütün bu zorluklara rağmen Türk ihracatçısının gösterdiği yoğun çabaya dikkat çeken TİM Başkanı Gülle, “Mart ayında müthiş bir rakam çıkacak. Bunlar bu lojistik sıkıntısının altında yapılıyor. Hammadde fiyatlarına bakınca dünyada ciddi bir para fazlası var bu da emtia fiyatını artırıyor. Dünyada enflasyona sebep olacak. Ama emtiadaki artış bizim birim fiyatlarımızı da artırmamıza katkı sağlayacak. 2020'de çok önemli ve zamanında yapılan işler oldu. Bazı OSB'lerde yer kalmadığını okuyoruz. Bazı ürünlerimizde kilogram bazı değerde Avrupa seviyesinde ama bazı yükte ağır ürünlerin ihracatı fazla olduğu için kilogramın düşük olduğunu görüyoruz. Katma değerli ihracatı artıracak olan marka ve tasarımdır. Yüksek teknolojiye yatırımdır. Savunma sanayisinde atılan adımlar var. Son dönemde cep telefonu yatırımları da görüyoruz” ifadelerini kullandı.
'İHRACATI DURDURMAM ALKIŞLARIM'
Bazı emtiaya ulaşmakta sıkıntı yaşandığını, bu yüzden ihracatın durdurulması yönünde öneriler yapıldığını aktaran Başkan Gülle, “İhracat durur mu? Bazı ihracatçılar var; suyu adeta tersine akıtmış. O ülkenin güçlü olduğu mallarda oraya ürün satmış. Ben bunu alkışlayacağım yerde durdurur muyum. Yapılamaz denilenin yapıldığını görüyoruz. 2021, 2023'ün ilk hedeflerinin gerçekleştirildiği yıl olacak. Biz o hedeflere hep yaklaştık bir şeyler çıktı uzaklaştık. Ama artık dünya da eski dünya değil” diye konuştu. İş'te Buluşmalar toplantısında İş Bankası İktisadi Araştırmalar Müdürü ve Baş Ekonomisti İzlem Erdem ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran da Güldağ'ın sorularını yanıtladı.