Almanya'nın yükselen partisi: ABD’yi reddediyoruz

Almanya için Alternatif (AfD) Partisi Eş Başkanı Tino Chrupalla, Welt gazetesine yaptığı açıklamada, 'Avrupa, Amerika'nın çıkarlarını uygulamak zorunda bırakıldı. Bunu reddediyoruz.' dedi

Almanya için Alternatif (AfD) Partisi Eş Başkanı Tino Chrupalla pazar günü Alman Welt gazetesine konuştu. ABD liderliğindeki askeri bloğun Avrupa'yı Amerika'nın çıkarları doğrultusunda hareket etmeye zorladığını söyledi. Almanya'nın NATO üyeliğini sorgulayan Alman siyasetçi, “Bizim için hala yararlı olup olmadığını sormamız gerekiyor. Avrupa, Amerika'nın çıkarlarını uygulamak zorunda bırakıldı. Bunu reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘HERKESİN ÇIKARLARINA SAYGI DUYMALIYIZ’

Chrupalla, NATO’nun Rusya’ya karşı tutumunu eleştirdi. “Bir savunma topluluğu, Rusya'nın çıkarları da dahil olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinin çıkarlarını kabul etmeli ve bunlara saygı duymalıdır.” diyen Alman siyasetçi, “NATO bunu sağlayamazsa, Almanya bu ittifakın bizim için hala ne ölçüde yararlı olduğunu düşünmelidir.” açıklamasını yaptı.

‘GERÇEKLİK ORTADA’

AfD'nin platformu hiçbir zaman NATO'dan tamamen çekilme çağrısında bulunmamış olsa da, Chrupalla daha önce bloğun Rusya'ya karşı çatışmacı tutumunun “Avrupa kıtasına kama soktuğunu” söylemişti.

Moskova ile uzlaşmanın kıtada “kalıcı barış ve refahı sağlamak için” hayati önemde olduğunu vurgulayan Chrupalla, Rusya'nın bu savaşı kazandığını kaydetti.

Batı Almanya NATO'ya 1955 yılında, Soğuk Savaş'ın en yoğun olduğu dönemde katıldı. Bloğa katılım Bonn'un İkinci Dünya Savaşı sonrası yeniden yapılanma ve refah harcamalarına odaklanabileceği ve savunmayı ABD'ye devredebileceği anlamına geliyordu.

Ancak NATO'nun ilk genel sekreteri İngiliz Lord Ismay'ın, bloğun Avrupa'daki amacının "Sovyetler Birliği'ni dışarıda, Amerikalıları içeride ve Almanları aşağıda tutmak" olduğunu söylediği bildirildi.

ANKETLERDE İKİNCİ PARTİ

AfD'nin oy oranı, 23 Şubat'ta Almanya'da yapılacak erken federal seçimler öncesinde anketlerde yüzde 18-19 civarında seyrediyor. AfD, yüzde 15'lik oy oranına sahip Şansölye Olaf Scholz'un Sosyal Demokratlarının önünde.

Birinci olarak gözüken parti ise yüzde 32'lik oy oranıyla merkez sağ Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU). Ancak AfD oylamadan büyük parti olarak çıksa bile, Almanya'nın diğer tüm ana akım partileri AfD ile koalisyona girmeyi reddetti.

ASKERİ YARDIMI KESME SÖZÜ

AfD bu ayın başlarında Eş Başkan Alice Weidel'i başbakan adayı olarak gösterdi ve böylece parti 11 yıllık tarihinde ilk kez bu pozisyon için bir isim öne sürmüş oldu. Aday gösterilmesinin ardından gazetecilere konuşan Weidel, göç konusunda ciddi kısıtlamalar getirme, Scholz'un iklim politikalarını geri alma ve Ukrayna'ya askeri yardımı kesme sözü verdi ve “Ukrayna'da barış istiyoruz. Silah yardımı istemiyoruz, tank istemiyoruz, füze istemiyoruz.” dedi.

Sonraki Haber