Afet bölgelerinde acil çözüm bekleyen 3 sorun: Barınma, tuvalet ve su

10 ili etkileyen depremin ardından çok sayıda vatandaş başka illere göç ederken; bazısı da gidecek yeri olmadığı için ya da şehrini terk etmek istemediğinden afet bölgelerinde kalıyor. Yıkılan illerde kalanların sorunları ise henüz tam anlamıyla çözülmüş değil. Depremzedeler Aydınlık’a anlattı.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerindeki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama ve kurtarma çalışmaları dün de sürdü. Arama kurtarma çalışmalarının dışında afet bölgelerinde kalan depremzedelerin ihtiyaçlarının da giderilmesi için çaba gösteriliyor. Depremzedeler için öncelikli sorun barınma! Ardından tuvalet ve su ihtiyacı gelirken; gıdaya ulaşımda ise sorun yok denecek kadar az. Köylere ulaşımda bazı aksamalar meydana geliyor.

ADIYAMAN

Muhabirimiz Ekrem Demir, Adıyaman’da. Vatandaşların en büyük ihtiyacının barınma olduğunu söyledi. Demir, durumu şöyle özetledi:

“Adıyaman merkezde yıkım çok, sağlam bir tek bina kalmamış. Dışarıda kalan çok insan var. Kendi imkanlarıyla şehri terk edenler olmuş. Merkezde çalışmalar sürüyor. Kurtarma ekipleri zamanla yarışıyor. Gıda, giyecek ihtiyacı çok yok bölgede. Her yerde yemek ve giyecek var. Ama çadır yok. En büyük talep çadır. İnsanlar ateş yakıp evlerin, dükkanların önlerinde boş alanlarda kalıyorlar. Kendi imkanlarıyla yaptıkları küçük barınaklarda kalıyorlar.”

Demir, zaman zaman koordinasyonda da sıkıntılar yaşandığını gözlemlediklerini bildirdi. Barınma sorunu dışında su ve hijyen sorunu olduğunu da dile getiren Demir, “Su ve tuvalet sorunu acil olarak çözülmeli. Bölgede hastalık korkusu başladı.” dedi.

KÖYLERDE DE YIKIM VAR

Vatan Partisi Adıyaman İl Başkanı Mustafa Kabarcık, Gölbaşı Aşağı Azaplı köyünden bölgedeki son durumu şöyle özetledi:

“30-35 bin nüfuslu bir ilçemiz var. Büyük bir kısmını maalesef kaybettik. Çalışmalar var, yardımlar geliyor ama yeterli görünmüyor. Hangi birine yetişeceksin... Adım başı enkaz var. Millet artık şehirleri boşaltıyor. Köylü şu anda çadır bekliyor. Köylüler taziye evinde kalıyorlar. Barınma sorununun çözülmesini istiyorlar. Bölgede 36 köyde yıkım var. Bazı köylerde hasar büyük.”

BİR ARABADA 7 KİŞİ KALDIK

Isparta'ya gelen Adıyamanlı depremzedelerden Faruk Küpelikılınç, barınma sorununu anlattı, “Apar topar evden kaçtık. 2 gün boyunca arabada 7 kişi kalarak yaşam mücadelesi verdik. Dört duvar arasına girmeye çekindik. Sürekli binalar sallanıyordu. Benim tek istediğim çocuklarımın eğitimi yarım kalmasın. Okullarına devam etsinler.” ifadelerini kullandı.

MALATYA

Malatya’da bulunan muhabirimiz Devrim Aşkın Karasoy da İnönü caddesinde çok yoğun çalımalar sürdüğü bilgisini verdi:

“Ekipler vardiyalar halinde 24 saat kesintisiz çalışıyor. Mesaileri alanla da sınırlı değil. Kurdukları kriz yönetim masasında bütün gece öncelikli noktalar tespit ediliyor, kurtarma faaliyetleri aşama aşama planlanıyor. Mehmetçik, polis, belediye personelleri, Kızılay, AFAD alanda. Hava çok soğuk. Soğuğa rağmen çalışmalar aksatılmadan sürüyor.”

KIŞLALAR AÇILDI

Karasoy, hava şartları nedeniyle battaniye sorununun olduğunu, Malatya merkezde barınma sorunun büyük oranda çözüldüğünü bildirdi. Depremzedeler, Devlet Demiryolu Tesislerine, 2. Ordu Komutanlığının kışlalarına ve risk olmadığı tespit edilen okullara yerleştirildi.

Karasoy, köylere de hava yoluyla yardımların ulaştığını ifade etti.

KORUCULAR: 24 SAAT BURADAYIZ

Van’dan gelerek Malatya’da kurtarma çalışmalarına katılan bir korucu da şöyle konuştu: “Biz Van’dan geldik. Adım Kubilay. 6 saatlik yoldan 18 saatte geldik. Canla başla çalışıyoruz, elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Devlet millet kenetlendik burada. Ben Van depremini yaşadım. Bu depremi de aşacağız hep birlikte. Acıda da umutta da kenetlendik. Canlı ulaşılacak vatandaşlarımız olduğunu biliyoruz.”

Devletin ve milletin emrinde olduklarını belirten korucu Kubilay, “Birlik ve beraberliğimiz bozulmasın. Devlet de STK’lar da burada. Şartlar çok zorlu, her yere hemen ulaşılamıyor. Biz 24 saat buradayız. Zonguldaklı madenciler, polis, korucu, asker, millet birlik içindeyiz.” dedi.

GAZİANTEP

Öte yandan depremin vurduğu şehirlerden biri de Gaziantep. Afet bölgesinde diğer illerdekine benzer ihtiyaçlar var. Barınma sorunu ilk sırada. Öyle ki bazı depremzedeler çadırları dönüşümlü kullanıyor. Gece dışarıda yatanlar yoğunlukta. Antepliler de devlet elinin bölgeye ulaştığını ancak yeterli olmadığını söylüyor. Sabırla sorunları çözülmesini bekliyorlar.

Sonraki Haber