Afette parmak salladı komşuda namlu gösterdi

Türkiye’de yardım kolileriyle ‘deprem şovu’ yaptıktan sonra Rus yaptırımları ve NATO üyeliği konusunda Ankara’ya baskı yapan Blinken’in sonraki durağı Atina oldu. ABD’li bakan, Yunanistan’ın ‘ABD ve NATO yayılması için stratejik merkez’ olduğunu söyledi. Dedeağaç’taki yığınağın önemine dikkat çekti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’ye yaptığı göstermelik deprem ziyaretinin hemen ardından soluğu Yunanistan’da aldı. Blinken, afet bölgesinde yardım kolileriyle verdiği birkaç pozdan sonra Türkiye’ye Rusya yaptırımları ve NATO üyelikleri konusunda parmak sallamıştı. Amerikalı bakan, önceki gün Atina’da Yunan Başbakan Kiriakos Miçatokis ile kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Ardından Dedeağaç ve Larissa’daki NATO askeri yığınağını teftişe gelen Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ile buluştu. Atina Büyükelçiliği’nde yeni açılan bir binanın kurdelesini kesen Blinken, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’la yaptığı basın toplantısında “Yunanistan’ın ABD ve NATO’nun genişlemesi için stratejik bir merkez” olduğunu vurguladı.

KUŞATMANIN KOÇBAŞI

Blinken ve Dendias, Dördüncü ABD-Yunanistan Stratejik Diyaloğu kapsamında buluştu. Blinken’e ziyaretinde ABD’nin Dışişleri, Savunma, Adalet, İç Güvenlik, Ticaret Bakanlıkları ve Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID)’den temsilcileri eşlik etti.

Blinken, mevkidaşıyla yaptığı basın toplantısında, Atina’nın “Rus işgaline” karşı gösterdiği güçlü duruşu ve Atlantik ittifakındaki ortak tavra bağlılığını övdü. “Yunanistan’ın ABD ordusunun bölgedeki varlığını genişletmeye ve NATO’nun doğu kanadını güçlendirmeye hizmet eden stratejik bir merkez olarak ortaya çıktığını” vurguladı.

Dendias ise “Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte savaşın Avrupa’ya geri döndüğünü” ve “bir dizi uluslararası aktörün uluslararası hukuku hiçe sayan revizyonist söylemlerine tanık olduklarını” söyledi. Ülkesinin AB’yle birlikte Ukrayna’ya desteğini kararlılıkla sürdüreceğini kaydeden Yunan bakan, “Balkanların Avrupa-Atlantik rotasını canlı tutmanın gerekliliği konusunda mutabık kaldıklarını” belirtti.

Üslerin namluları Türkiye'ye çevrili

ASKERİ TATBİKATLAR SÜRECEK

Stratejik Diyalog toplantısının ardından yayınlanan ortak bildiride ABD’nin Yunanistan’da yaptığı askeri yığınağa dikkat çekildi. Metinde “Yunanistan ve ABD, NATO İttifakı’nı desteklemek üzere Yunan silahlı kuvvetleriyle dayanışma içinde çalışan, Yunanistan’da geçici olarak konuşlanmış, tatbikat yapan veya Yunanistan’dan transit geçen ABD kuvvetlerinin sayısının arttığına dikkat çekti.” ifadesi yer aldı.

Aynı belgede, Nemesis, Noble Dina gibi intikam tanrıçaları ve hikayelerinden alınan isimlerle Türkiye karşıtı tatbikatların da sürdürüleceği belirtildi. ABD ve Yunanistan’ın ortak açıklamasında, “Her iki taraf da Avrupa, Doğu Akdeniz, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da bölgesel işbirliğini geliştirmek için ortak tatbikatların sürdürülmesinin ve birlikte çalışabilirliğin derinleştirilmesinin önemini vurguladı.” denildi.

ABD’yle 2021’de imzalanan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın “iki ülke arasındaki güvenlik işbirliğinin belkemiği” olduğunu söyleyen Dendias, “Stratejik ilişkilerimizin yükselen dinamikleri bu iki savunma anlaşmasıyla mühürlenmiştir.” dedi. Geçen bir buçuk yılda, birliklerin her zamankinden daha fazla işbirliği yaptığı ve eğitim gördüğünü belirtti.

DEDEAĞAÇ STRATEJİK ÖNEMDE

Ortak bildiride ayrıca ABD’nin “NATO’nun doğu kanadındaki savunma pozisyonu için hayati bir lojistik merkeze dönüşen ve bölgeye kritik enerji güvenliği sağlayacak olan Dedeağaç Limanı’nın jeostratejik öneminin altını çizdiği” kaydedildi.

Antony Blinken da Dedeağaç Liman’nın “Başkan Putin’in Ukrayna’ya karşı acımasız saldırganlık savaşını başlatmasından bu yana NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesi açısından hayati önem taşıdığını” söyledi. Burada kurulan yeni bir tesisin, “Doğu ve Kuzey Avrupa’da faaliyet gösteren ABD askeri birliklerinin yanı sıra NATO Müttefiklerinin lojistik ihtiyaçları için önemli bir stratejik merkez” olduğunu kaydetti.

‘BIDENOPOULOS’ SAYESİNDE İLİŞKİLER TARİHİ ZİRVEDE

Blinken, Suda Körfezi ve Larissa başta olmak üzere Yunanistan’ın farklı yerlerinde 123 milyon dolarlık altyapı iyileştirmeleri yaptıklarını belirtti.

Blinken, ABD’nin Atina Büyükelçiliği’nin ek bina açılışında kurdele kesti. Törene Yunanistan Başpiskoposu Ieronymos II de katıldı. Burada yaptığı konuşmada Blinken, sesi kısıldığı için özür dileyerek “Sesimi Washington’da bıraktım. Ama muhtemelen kalbimi Atina’da bırakacağım.” ifadelerini kullandı. Milyonlarca ABD vatandaşının Yunan kökenli olduğunu, buna kendi deyimiyle “Başkan Joe Bidenopoulos’un da dahil olduğunu” söyledi.

İki ülke arasındaki ortaklığın “hiç bu kadar yakın ve önemli olmadığını” belirten Blinken, Biden’ın ABD’nin “etnik grup, dini grup ya da ırksal grup temelinde değil; bir fikir temelinde” kurulduğu ve bunun bir “Yunan fikri” olduğu vurgusunu dile getirdi.

ASKERİ YIĞINAĞI TEFTİŞ ETTİ

ABD’nin Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, pazartesi günü Dedeağaç kentini ziyaret etti ve limandaki Amerikan ve NATO birliklerini teftiş etti. Limandaki askeri varlığın, Orta ve Doğu Avrupa’ya sevkiyatını kolaylaştırmadaki rolü hakkında bilgi aldı.

Wallander’e Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, Yunan Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Konstantinos Floros, ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi George Tsunis ve ABD Başkonsolosu Elizabeth Lee eşlik etti. Dedeağaç Liman Örgütü (OLA) Başkanı Kostas Hatzimichail ile de görüşen Wallander, 12. Yunan Ordu Tümeni tarafından bölgedeki müttefik tatbikatları ve askeri faaliyetler hakkında bilgilendirildi. Amerikalı yetkili, buradan Larissa kentine geçti.

SENATÖR MENENDEZ’DEN ‘TÜRKİYE SALDIRABİLİR’ İMASI

Blinken, ziyareti kapsamında, Yunan Mega TV kanalında Niki Limperaki’nin sorularını yanıtladı. Limperaki, kısa süre önce ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ile görüştüğünü ve kendisinin “bir NATO ülkesinin kışkırtılmadan başka bir NATO ülkesine saldırması halinde ne olacağı konusundaki endişelerini NATO Genel Sekreteri Sayın Stoltenberg ile paylaştığını” aktardı. Blinken, “Varsayımsal tartışmalara girmeyeceğim.” diyerek yanıt vermekten kaçındı.

‘YUNANİSTAN ENERJİ MERKEZİ’

Limperaki, bir diğer sorusunda, Exxon Mobil’in Girit’te yaptığı hidrokarbon araştırması yaptığını ve bu bölgede Libya’nın ve Türkiye’nin itirazları olduğunu kaydetti. ABD’nin bölgedeki çıkarlarını korumak için ne yapacağını sordu. Blinken, “Kuzey Afrika’yı Avrupa’ya bağlama konusunda bazı olağanüstü fırsatlar bulunduğunu” ve “Yunanistan’ın bunun merkezi olduğunu, gelecekte çok daha büyük bir rol oynayabileceğini” söyledi.

Sonraki Haber