Afetzede imamdan bozgunculara: Alevi-Sünni omuz omuzayız

En fazla yıkımı yaşayan köylerden biri Kozluca. Acılarını belli etmemeye çalışıyorlar. Devletine, milletine, köklerine güven var. Alevi köylerin tam ortasında… Birlik beraberlikleri daha da artmış: ‘Bir afetle ülkemizi kimseye yem etmeyiz. Uğraştıkları mesele burada tutmaz. Acılarımızı paylaşıyoruz.

Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kozluca köyündeydik. Dağa yaslı bereketli toprakların, çalışkan insanların güzel köyü. Burası da depremden etkilenen köylerimizden birisi. Köyde başka bir güzellik var. Bu kadar acının yanında büyük bir birlik, büyük bir umut ve direnç var.

İmam Hatip Mustafa Koç, Sakaryalı. 5 yıldır Kozluca’da görevli. Kozluca köylülerini anlattı biz de dinledik:

“Bu halk gerçekten Anadolu’nun bütün renklerini yansıtan bir halk. Misafirperver, merhametli, insanlara karşı gerçekten çok bağlayıcı özellikleri olan insanlar. Birbirleriyle olan münasebetleri de çok iyi. Dernek faaliyetleri var, birbirlerine sahiplenen bir halk. Bizim camimizin hiçbir zaman ihtiyacı olmaz. Buralı olup Malatya dışında yaşayanlar da buraya sürekli maddi manevi destek olurlar. Anadolu kültürü burada yaşıyor. Akçadağ’da belki de en fazla yıkımı yaşayan köyüz. Bir teyzemiz rahmetli oldu. Kaybettiğimiz tüm geçmişlerimize Allah rahmet eylesin. İnsanlar da bütünlük var. Hiçbir şekilde acılarını belli etmemeye çalışıyorlar. Kol kırılır yen içinde kalır, diyerek acılarını gömüyorlar…

DEVLETİNE, KÖKLERİNE GÜVENİYORLAR

Devletine, milletine güveniyorlar. Aslına güveniyorlar, köklerine güveniyorlar. Biz büyük bir milletiz. Ecdadımızdan Allah razı olsun, bu güzel vatanı bize bıraktığı için. Onlar nasıl mücadele ettiyse öyle mücadele edeceğiz. Bir afetle ülkemizi kimseye yem etmeyiz. Emperyalistler yıllarca bu birliği kırmak için türlü oyunlara başvurdu. İşgal planları yaptı. Mazlumların ahı onları bitirecek. Mazlumlar kenetlendi onlar kaybediyor. ‘Mümin tuğla gibidir’… Birbirini tutar. Acılarımızı paylaşıyoruz. Kendisi için istediğini kardeşi için isteyemeyen iman etmiş olamaz.”

Kozluca köyünden Cebrail Demir: “Köylüyüm, devletten her şeyi beklemiyoruz. Yaralarımızı sarmak için uğraşıyoruz. Devlet yetişemediği yerde biz, bizim yetişemediğimiz yerde devlet yetişir. Her türlü yardımı fazlasıyla aldık. Devlet hiçbir köy ayrımı yapmadı.”

Mustafa Koç, Aydınlık ve Ulusal Kanal’a da şu sözlerle teşekkür etti: “Bilgi kirliliğinin çok fazla olduğu bir dönemde sizin de çok kutlu bir mücadeleniz var. ‘Vatandaşların arasına fitne sokulmasın, insanlar galeyana getirmesinler’ diye yaptığınız bu güzel mücadele için de sizi tebrik ediyorum.”

‘MİLLETİ BİRBİRİNE DÜŞÜREMEZLER’

Burası alevi vatandaşların yaşadığı köylerin tam ortasında. Yıllardır birlik ve dayanışma içinde kardeşçe yaşamışlar, ikilik yok… Bu beraberliğin özellikle bu afet sonrasında çok daha pekiştiği konusunda da bilgiler aldık.

Mustafa Koç, birlik ve beraberliğin buralarda bozulamayacağını belirtiyor: “Bizim köyümüzün sağ ve solunda alevi köyler var. Çok uzun yıllardan beri beraber yaşıyorlar, beraber yaşama kültürünü çok da güzel yansıtıyorlar. Hiçbir şekilde aralarında husumet olmamış, birbirleriyle alışveriş yapıyorlar. Şu anda daha da iyi. Bu afeti fırsat bilip bizim zenginliklerimizi cepheleştiren, ayrıştıranlar, alevi köylerine yardım gitmediğini iddia edenlerin oyunu tutmaz. Uğraştıkları mesele buralarda tutmaz. Bu millet hiçbir şekilde birbirine düşmeyecek.”

AKÇADAĞ KÖYLERİ GRUBU

Akçadağ köyleri birbirlerinden haberdar olmak için gurup da kurmuşlar. “Gurubumuz var, Akçadağ köyleri gurubu. Kaymakamımız da orada. Eksikler oradan bildiriliyor. Her yere ulaşılıyor. Din görevlisi, öğretmenler, memurlar sahada. Kış şartları çok ağır. 5 yıldır yağmayan kar yağdı buraya. Fırtına vardı, kayalar yollara devrildi.”

KAZANLIPINAR KÖYLÜLERİ: TEK İSTEDİĞİMİZ HAYVANLARIMIZ İÇİN ÇADIR

YURT HABERLERİ SERVİSİ

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Kazanlıpınar da depremden etkilenen köylerimizden biri. Köy evlerinin yarısından fazlası yıkılmış, kalanlar ise hasarlı. Kış aylarında köyde 60 kişi yaşıyor. 22 kişi depremde hayatını kaybetti. Köye çadır kurulmuş ama hava şartlarından dolayı hemen ardından konteynerler de gelmiş.

“Daha yatamadık ama bunlar daha sıcak tutar bizi, sobalarımızı kurduk, bugün kalacağız.” diyen köylüler, tüm Türkiye’ye teşekkür ediyor.

Köylülerden biri, “Köyümüzün durumu çok kötü. Ama her şeyimiz fazlasıyla geldi, çadırlarımız geldi, bizim için seferber oldular. Konteynerler de geldi. Acil bir ihtiyacımız yok, daha acil yerler var. İhtiyacı olanlara gitsinler. Bizim şu anda barınacak yerimiz var. Biliyoruz ki İhtiyacımız olursa uçakla gelirler.” diyor. Kazanlıpınar köylülerinin geçim kaynağı hayvancılık. Ahırları yıkılan köylüler, hayvanlarının barınması için çadır bir de hayvanları için yem istiyorlar.

Sonraki Haber