Afiş asan işçiye ceza Anayasa Mahkemesi'nden döndü

Anayasa Mahkemesi, Fikirtepe'de yer alan bir sokak üzerinde "Tutuklanan Direnişçi İşçiler ve Sendika Yöneticileri Serbest Bırakılsın" yazılı afişi asan sendika yöneticisinin, hakkında uygulanan idari para cezası sonrasında yaptığı bireysel başvuruyu haklı bularak hak ihlali kararı verdi.

Olayların geçtiği dönemde İnşaat İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu üyesi olan Tezcan Acu ve sendika üyeleri, 11 Kasım 2018, saat 17.30 sularında İstanbul Fikirtepe'de yer alan bir sokak üzerinde "3. Havalimanı’nda Tutuklanan Direnişçi İşçiler ve Sendika Yöneticileri Serbest Bırakılsın" başlıklı bir afişi asmaya başladı. Acu hakkında, afiş asmak suretiyle çevreyi rahatsız ettiği gerekçesiyle 30 Mart 2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 37. maddesi uyarınca 124 TL idari para cezası uygulandı ve ceza aynı gün kendisine tebliğ edildi.

Acu, afiş asma eyleminin 5326 sayılı Kanun'un 37. maddesi kapsamında cezalandırma konusu yapılamayacağını ve sendikal kapsamda barışçıl bir şekilde gerçekleştirdiği eylemin herhangi bir suç teşkil etmediğini belirterek idari para cezasına itiraz etti. İtirazı inceleyen İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği, Acu'nun itirazını "muteriz hakkında afiş asmak suretiyle rahatsız etme nedeniyle idari yaptırım kararı verildiği, ihlalin tutanak ile tespit edildiği itiraza konu idari yaptırım kararının usule, yasaya ve oluşa uygun olduğu" gerekçesiyle 27 Eylül 2019’da reddetti.

BİREYSEL BAŞVURU SÜRECİ

Kararı 22 Ekim 2019’da avukatına tebliğ edilen Acu, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen mahkeme, Anayasa’nın 38. maddesinde güvence altına alınan suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi kararında, "5326 sayılı Kanun'un 37. maddesinde düzenlenen kabahatin afiş asma eylemini kapsamadığının açık olduğu, Mahkemenin afiş asmayı bu madde kapsamında değerlendirmesinin maddenin özüyle çelişen ve öngörülemez bir yorum olduğu açıktır. Ortaya çıkan bu sonuç Anayasa'nın 38. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen suç ve cezaların kanuniliği ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Başvurucunun 5326 sayılı Kanun'da kabahat olarak öngörülmemiş olan fiili nedeniyle kamu makamlarınca yoruma dayalı olarak idari para cezası ile cezalandırılmasının Anayasa'nın 38. maddesinde düzenlenen suç ve cezaların kanuniliği ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır." denildi.

Sonraki Haber