Afrika’da aşı denemek uluslararası hukuka aykırı
Fransa’da iki doktorun, koronavirüse karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların Afrika ülkelerinde denenmesi bütün dünyada tepki topladı.
Yüksek lisansını Fransa’da, Uluslararası Hukuk ve Avrupa Hukuku alanında yapmış olan Ankara Barosu üyesi avukat Damla İlbaş, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, kağıt üstünde son verilmesine rağmen Batı’da sömürgeci bakışın devam ettiğine dikkat çekti. İlbaş, “Bahse konu testleri Afrika’da yapmak üzere alınmış resmi bir karar olmamakla birlikte, kararın alınması halinde durum Uluslararası Hukukun pek çok prensibine aykırılık teşkil edecektir” dedi.
Bu taleplerin sömürgeci, emperyalist zihniyetten bağımsız değerlendirilemeyeceğini kaydeden İlbaş, şöyle konuştu:
“Kamu yararı için dahi olsa, Kovid-19 ile mücadele adı altında, yabancı bir devletin vatandaşları üzerinde test yapılması kararı alınması, her şeyden önce Birleşmiş Milletler Anlaşmasının 2. Maddesinde öngörülen, üye devletlerin eşitliği prensibi ve başka bir devletin iç yetki alanına giren konulara müdahale etme yasağına aykırılık teşkil eder. Ayrıca, sonuç ve etkileri henüz belli olmayan testlerin yapılması pek çok insanın ölümüne yahut hastalanmasına neden olabilir. Bu durum İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve daha pek çok uluslararası insan hakları sözleşmesine aykırılık teşkil etmektedir.”
Avukat İlbaş sözlerini şöyle tamamladı: “Kovid-19 aşısı araştırmalarının hazırlık aşamasında, insan sağlığı için oldukça tehlikeli olabilecek testlerin Afrika’da yapılması fikrinin tartışılıyor olması bile insanların eşitliği ve evrensel insan hakları konularında bizleri umutsuzluğa sürüklemektedir.”