Ağaçların yıllık bakımı aksatılmamalı

Kansere yakalandığı gerekçesiyle Çırağan Caddesi'ndeki 112 çınarın kesilmesinin ardından, bu tür ağaçların hastalıklarının tespiti konusu da gündeme geldi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Amenajmanı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yeşil, insanların yoğun yaşadığı alanlardaki büyük çaplı, boylu ağaçlarda görsel değerlendirmede hastalık tespit edilmesi halinde, periyodik olarak tomografi çekilmesinin neden önem taşıdığını AA muhabirine anlattı.

Ahmet Yeşil, insanların yoğun yaşadığı yerlerde, özellikle cadde, sokak, çocuk parklarında büyük çaplı ve boylu ağaçların mutlaka düzenli kontrol edilmesi, kuruyan dallarının budanması, çürüyen kısımlarının bakımlarının 6 ay, 1 yıllık aralarla yapılması gerektiğini belirtti.

YILDA BİR TOMOGRAFİ

Ağaçların öncelikle görsel olarak değerlendirilmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Prof. Dr. Yeşil, "Görsel değerlendirmede risk taşıdığı belirlenen ağaçların yılda bir sefer tomografileri çekilirse, çürüme oranlarının ne derece artıp artmadığı takip edilebilir. Çürüme arttıkça da gerekli bakım tedbirlerinin yapılması tavsiye edilir." dedi.

Bakım tedbirleri kapsamında çürük kovukların temizlenmesi, mantarla temasını önlemek için gerekli macunlar sürülerek risklerin azaltılması gerektiğini dile getiren Yeşil, "Bu çalışmalar, bilinmeyen çalışmalar değil. Daha önce de yapılıyordu, bundan sonra da yapılmalı çünkü can ve mal emniyeti çok önemli. Bu ağaçları da ne kadar uzun süre yaşatabilirsek, toplum için o kadar yararlı." değerlendirmesinde bulundu.

Ağacın içinde bir çürüme başlangıcı varsa riskli olduğunu ifade eden Yeşil, “Ağaç kökten devrilebilir veya belli bir yükseklikten kırılabilir” dedi.

Sonraki Haber