Ağaoğlu halka arz gelirini yeşil santrallere yatıracak

Türk gayrimenkul sektörünün tanınan isimlerinden Ali Ağaoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tatlıpınar Enerji Üretim AŞ halka arz olacak. İnfo Yatırım Menkul Değerler ve Vakıf Yatırım Menkul Değerler'in danışmanlığında yapılacak halka arzda bugünden itibaren talep toplanmaya başlandı.

Halka arz öncesi düzenlenen toplantıda konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Gayrimenkulde güzel işler yaptık. 60 bine yakın konut ürettik ve herkese kazandırdık. Görevlerimizi ikinci nesil yöneticilere devrettik. Tatlıpınar ile ilk halka arzı başaracağız. Nasıl gayrimenkulde kazandırdıysak burada da herkese kazandırmak istiyoruz.” dedi.

'BU DAHA İLKİ' MESAJI

Toplantıda halka arza ilişkin bilgi veren Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Burak Kutluğ, “İkinci kuşağın temsilcileri Ali Can Ağaoğlu ve Hakkı Ağaoğlu’nun yönetimde aktif rol almasıyla birlikte gerçekleşecek bu halka arz, kurumsallaşma vizyonumuzun önemli bir halkasını oluşturuyor. Bu ilk halka arzımız ama son olmayacak. Bu beş yıl önce alınan bir kararın nihayete ermesi. Halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 35'i güneş enerjisi, yüzde 40'ı rüzgar enerjisi yatırımlarına ayrılacak. Görünen borcumuz ise proje finansmanı. Borç iyi kolesterol gibi uzun vadeli. Bu borç kapama arzusu ile yapılan bir halka arz değil. Bizim borcumuz piyasada konuşan maliyetlerin altında ve uzun vadeli.” dedi.

Ağaoğlu ilk halka arzını enerjide yapsa da halihazırda borsada işlem gören birçok enerji şirketinin santrallerinin kurucusu olduğu bilgisini veren Kutluğ, “Sadece enerji değil başka halka arzlara da hazırlanıyoruz. Gayrimenkul tarafında da hazırlıklarımız var. Yedi sene daha YEKDEM anlaşmamız var. Elektrikli araçların pazarı sürükleyeceği bir döneme giriyoruz. Elektrik fiyatlarında düşüş beklemiyoruz. Enerji varlıkları değerlemesi daha yeni başlıyor. Yabancıların sahada olduğunu görüyoruz. Ama yabancı ilgisi için daha büyük olmak lazım.” diye konuştu.

BALKANLAR'DAN DAVET VAR

Resmi bir anlaşma henüz olmasa da Ağaoğlu'na Balkanlar ve Doğu Avrupa'dan yatırım ve ortaklık davetleri olduğunu belirten Kutluğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Görüşmeler var ama resmi bir şey yok. İpek Yolu üzerinde de görüşmelerimiz var. Çünkü Dünya Bankası da, EBRD de, Çin de burayı fonluyor. Panel maliyetleri de yarı yarıya ucuz. Buralara bakıyoruz. Asla termiğe girmeyeceğiz. Bizde bir doğal gaz ve kömür olmayacak.”

Ülkede ekonomik durum ne olursa olsun yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade eden Burak Kutluğ, “Enerjide, gayrimenkulde ve turizmde varız. Tarıma da biraz biraz gireceğiz. Rasyonel politikalarla iyi bir yere geldiğimizi düşünüyoruz. 2024'ten sonra yukarı çıkış bekliyoruz. Enerji üretim alanında depolama ve yeni gelecek hidrojen alanında olabiliriz. Üretimin kaynaklarını çeşitlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

 YÜZDE 25.03'Ü HALKA AÇILACAK

Ağaoğlu Şirketler Grubu’na bağlı Tatlıpınar Enerji, “TATEN” koduyla 10-11 Ağustos’ta talep toplayacak. Ağaoğlu CEO’su Burak Kutluğ'un verdiği bilgilere göre, şirketin 115.5 MW’lık mevcut kurulu gücüne ek olarak 79 MW güneş enerjisi santrali (GES) ve 33.6 MW rüzgâr enerjisi santrali (RES) olmak üzere hibrit kapasite artırımı ile ilgili yatırımlar devam ediyor. Geliştirmesine başlanan bu yatırımlar da tamamlandığında Tatlıpınar Enerji’nin 228.1 MW’lık kapasiteye ulaşmasını bekleniyor. Mevcut ödenmiş sermayesi 245.4 milyon TL olan Tatlıpınar Enerji’nin 35 milyon 100 bin adet payı sermaye artırımı, 35 milyon 100 bin adet payı ise ortak satışı olmak üzere toplamda 70 milyon 200 bin adet payı olacak şekilde yüzde 25.03’ü halka arz edilecek. Halka arzın büyüklüğünün ise 1 milyar 579 milyon TL olması bekleniyor.

Sonraki Haber